Joskus jokin paikka vaan kolahtaa heti ensihetkestä ja sisintä valtaa vahva hyvänolon tunne. Ikään kuin olisi tullut kotiin – tunne, että tässä ja nyt on hyvä olla. Tältä tuntui Kuressaaressa, joka hurmasi ensikertalaisen totaalisesti. Odotukset ennen matkaa olivat korkealla, ja silti nämä ylittyivät suurimmaksi osaksi. Ainoa asia joka jäi harmittamaan on, ettei aikaisemmin olla saatu aikaiseksi kääntää auton nokka Saarenmaalle, vaikka tämä on ollut suunnitelmissa monen monta kertaa.
Olen ollut tekemisissä Kuressaaren ja ja Saarenmaan kanssa jo 1990-luvun loppupuolella työn kautta, mutta silloin en jostain syystä koskaan tullut käyneeksi siellä. Siitä saakka ollaan puhuttu siitä, että pitäisi mennä käymään joskus…ja siihen se on sitten jäänyt, kun jokin muu kohde bucketlistiltä on aina kiilannut ohi. Tänä kesänä päätettiin että se joskus on nyt eikä myöhemmin. Onneksi, sillä nyt kun matka vihdoinkin totetutui ihastuminen oli heti käsillä.
Kuressaare on viehättävä pikkukaupunki, olemukseltaan vähän samantapainen kuin Tammisaari (eipä ihmekään, että yksi Kuressaaren ystävyyskaupungeista Suomessa onkin Tammisaari) – söpö, keskustan rakennuskannaltaan melko yhtenäinen, vehreä ja selkeästi kesäkaupunki. Matkamme jälkeen olen yrittänyt jäsennellä itselleni mikä oli pällimmäinen syy ihastumiseen, mutta en oikein ole pystynyt päättämään mikä se yksittäinen syy ylitse muiden olisi ollut. Ihastuminen on monen tekijän summa, ja siksi teille tässä kuvien muodossa kymmenen syytä ihastua Kuressaareen, olkaa hyvät!
1. Puutalot
Puutaloja on muuallakin, joten siinä suhteessa Kuressaare ei ole ainutlaatuinen. Silmiinpistävää on kuitenkin talojen suhteellisen pieni mittakaava – Kuressaare tuntuu ihmisen kokoiselta kaupungilta. Kaupungissa on vahva menneen ajan tunnelma ja monet puutaloista on remontoitu upeaa kuntoon. Toki joukkoon mahtuu myös jokunen talo kategoriasta ”remontoi tästä itsellesi unelmiesi koti” (lue: toooodella paljon työtä mikäli haluaa pelastaa talon), mutta kokonaisuus on varsin hurmaava jo nyt.
2. Raatihuoneen tori
Kuressaaren Raatihuoneentori on kaunis ja tasapainoinen kokonaisuus, jossa toria reunustavat kauniit, matalahkot talot luovat idyllisen ja kodikkaan tunnelman. Toria on uudistettu viimeisen vuoden aikana, ja meidän ollessa kaupungissa asenneltiin torin uuden kiveyksen viimeisiä kiviä paikoilleen. Torin keskellä sijaitseva, väriä vaihtava tanssiva suihkulähde on juuri sopiva katseenvangitsija ja kauniit, yksinkertaiset penkki/istutuslaatikkoyhdistelmät täydentävät tätä kaupunkiolohuonetta. Erittäin onnistunut kokonaisuus jossa moderni ja perinteinen kohtaavat hienosti.
3. Rauhallinen seesteisyys
Kuressaaressa on helppo rentoutua. Pikkukaupungin rauha ja hitaampi tahti tarttui pian myös matkailijaan. Ihmisillä tuntui olevan aikaa toisilleen, palvelu oli ystävällistä ja hymyilevää ja Kuressaaressa oli helppo aistia yhteisöllisyyttä, esim. torilla torstai-iltana järjestetyssä kansantanssiesityksessä. Myös rauhalliset kävelyt kesäillassa hieman uneliaan oloisen kaupungin hämärtyvillä kaduilla jäävät mieleen parhaimpina muistoina Kuressaaresta.
4. Piispanlinna
Vaikuttavan kokoisen linnoitusalueen keskellä sijaitseva, 1300-luvulla rakennettu Piispanlinna on vaikuttava näky etenkin kun seisoo pääportin edessä. Itse olin kuvitellut linnaa huomattavasti pienemmäksi joten yllätyin sen koosta. Kuressaare oli kuitenkin onnistunut tartuttamaan meihin niin tehokkaasti rennon fiiliksensä, että päätimme olla ahnehtimatta liikaa ja jättää suosiolla käynnin Piispanlinnassa ja Saarenmaan museossa seuraavaan kertaan.
5. Ravintolat
Kaupungin kokoon nähden Kuressaaressa on paljon viihtyisiä ravintoloita, joista useimmat ovat kohtuullisen pieniä. Ravintoloiden taso on kaikenkaikkiaan hyvä: suuria kulinaarisia elämyksiä emme kokeneet (joskaan emme niitä tällä matkalla hakeneetkaan) mutta toisaalta suurempia hutejakaan ei tullut lounailla ja illallisilla seuraavissa: Pritsumaja, La Perla, Saaremaa Veski ja Arensburg-hotellin terassi.
Kahteen erinomaiseen – Retro Kohvikiin ja Restoran Vinoteek Preludeen – palaan vielä erillisessä postauksessa.
6. Thule Koda
Kuressaaressa käydessämme reilun viikon verran auki ollut elämyskeskus Thule Koda (tai vaihtoehtoishistoriakeskus, kuten museon oma luonnehdinta kuuluu) oli vielä selvästikin hieman keskeneräinen. Kyseessä on monitoimitalo, jossa on näyttelyn lisäksi myös kahvila sekä kaksi elokuvateatterisalia.
Thule Kodassa kerrotaan tarina kreikkalaisesta löytöretkeilijästä, Pytheaksesta ja Ultima Thulesta. Pytheas oli Massiliassa (nykyinen Marseille) asuva kreikkalainen tutkimusmatkailija, joka n. 325 e.Kr. teki tutkimusmatkan Luoteis-Eurooppaan, maailman äärirajoille. Moni saari Euroopassa on väittänyt olevansa tämä löytöretken Ultima Thule – Thule Koda esittelee Saarenmaata maailman laidalla olevana kohtana, Ultima Thulena. Tarua vai totta – tiedä häntä, mutta tarina oli varsin mielenkiintoisesti rakennettu.
Näyttelyn lisäksi Thule Kodassa esitetään Pytheaksesta kertova elokuva. Katsoimme n. 20-minuuttisen elokuvan joka oli sekä viihdyttävä että hyvin tehty, mutta enemmän siitä saa irti kun sen englanninkielinen tekstitys aikanaan valmistuu.
Suosittelisin Thule Kodaa hieman isommille lapsille, koska suurin anti näyttelystä on (melko yksityiskohtaisessa) luettavassa muodossa, joskin pienemmätkin lapset varmaan kiinnostuvat näyttelyn osittain aika hurjankin näköisistä, mytologisista mielikuvitushahmoista. Aikuisillekin Thule Koda on ihan mielenkiintoinen käyntikohde, kunhan muistaa noudattaa museon mottoa: ”Älä ota sitä niin vakavasti” !
7. Veski
Saarenmaa on tunnettu tuulimyllyistään, joten tottakai Kuressaarenkin kuviin pitää yksi tuulimylly saada. Vuonna 1899 rakennettu Saaremaa Veski sattuu myös olemaan Kuressaaren vanhin, edelleen toiminnassa oleva ravintola (avattu 1974), mutta tähän kuvasarjaan en ota myllyä mukaan niinkään ravintolana vaan saarenmaalalaisuuden symbolina. Veski on myös julistettu valtiollisesti merkittäväksi arkkitehtuurimuistomerkiksi Virossa.
8. Kylpyläperinteet
Kuressaarella on pitkät kylpyläperinteet (ensimmäinen kylpylä avattiin jo vuonna 1840), ja vielä tänäkin päivän kylpyläelämä voi kaupungissa mainiosti. Tällä hetkellä kaupungissa on kolme isompaa kylpylää (Meri, Rüütli ja GoSpa), jonka lisäksi usealla hotellilla on pienempiä kylpyläosastoja.
Kuressaaren kylpyläperinteistä muistuttaa ravintolana toimivat Kuursaal, joka viettää tänä vuonna 130-vuotisjuhliaan.
9. Johan SPA Hotel
Yksi näistä pienemmistä hotelleista, jotka tarjoavat myös kylpyläpalveluita on Johan Spa Hotel, jossa majoituimme matkallamme. Tämä ydinkeskustan rauhallisella sivukadulla sijaitseva keskikokoinen hotelli koostuu useasta rakennuksesta, joista uusin on modernia, pelkistettyä tyyliä edustava rakennus jossa puu ja raakabetoni ovat pääosassa. Tykkäsimme kaikin puolin.
10. viehättävät baarit ja kahvilat
Kuressaaren keskustassa terassiravintoloita ja pihabaareja kauniine kukkaistutukseineen oli ilahduttavan paljon kaupungin kokoon nähden. Myös kahviloiden ystäville Kuressaare tarjoaa viehättäviä vaihtoehtoja, esim. Vanalinna Kohvik ja Classic Kohvik.
Nägemist, Kuresaare!
Kuressaaressa suurin ihmetyksen aihe meille oli kuinka vähän matkailijoita kaupungissa oli keskellä kesän parhainta matkailusesonkia. Ilmeisesti Saarenmaa on edelleenkin säilynyt hieman piilotettuna helmenä, ja aivan selkeästi myös autolla liikkuvien indismatkaajien kohteena eikä niinkään ryhmämatkakohteena. Hyvä niin, näin liikaturismin aikana.
Suomalaisia oli tietenkin jonkin verran, mutta sen lisäksi näkyi myös yllättävän paljon latvialaisia, saksalaisia ja puolalaisia autoja.
Kuressaare pääsi välittömästi niiden kohteiden joukkoon, johon haluan ehdottomasti palata uudelleen. Miksei vaikkapa joskus syksyllä kun ruska-aika kolkuttelee ovelle… Uusintakäynti on myös aiheellinen siitä syystä, että emme vielä myöskään ehtineet nähdä kuin pienen osan Saarenmaasta Kuressaaren ulkopuolella päiväretkillä Sõrven majakalle sekä Pangan törmälle, Anglan tuulimyllykylään ja Kaalin meteoriittikraaterille.
Saarenmaa ja Kuressaare – tapaamme varmasti toistekin!
Oletko sinä ollut hiljattain Saarenmaalla ja jättikö saari jäljen sinunkin sydämeesi?