Tänään vietetään 9/11-muistopäivää New Yorkissa ja uutiset ovat välittäneet kuvaa Ground Zerosta. Tuntuu ihmeelliseltä kun katsoo uutiskuvia yli 6.000 kilometrin päässä paikasta, jossa on äskettäin itse käynyt; kävimme 9/11 Memorial’illa, Ground Zero’lla tasan viikko sitten katsomassa New Yorkin terrori-iskujen muistomerkkiä.
Ground Zero veti väkisinkin mietteliääksi. Paikan päällä ei voinut olla miettimättä teon mielettömyyttä ja sitä valtavaa menetettyjen ihmishenkien määrää joka olituhon seurauksena. Myöskään ei voinut olla miettimättä kaikki niitä pelastustyöntekijöitä, jotka omaa henkeään vaarantaen ja monet myös uhraten uurastivat tuhopaikalla.
Tuhoutuneiden kaksoistornien paikalle on rakennettu hieno muistomerkki, joka koostuu kahdesta valtavasta vesialtaasta rakennusten sijaintikohdissa. Vesialtaiden reunoja kiertää kaide, johon on kaiverrettu kaikkien tuhossa menehtyneiden uhrien nimet.
Muistomerkin alue on tarkkaan vartioitu: Alueelle pääsee vain etukäteisvarauksella (jonka tekee kätevimmin etukäteen netissä, tarkat henkilötiedot kysytään varauksen yhteydessä) ja turvatarkastuksen kautta. Myös itse alueella vartijoitaon tiheään; kun joku nojasi hieman liian pitkään kaiteeseen, kovinkaan kauan ei kestänyt ennenkuin vartija oli paikalla tarkistamassa ettei vesi-altaiden kiertävää kaidetta vahingoitettu.
Valtava rakennustyömaa
Paitsi että Ground Zero on muistomerkki Downtownin ytimessä se on samalla myös valtava rakennustyömaa, johon rakennetaan uutta WTC’tä, sekä 1WTC ’tä (Freedom Toweria, josta tulee 1776 jalkaa korkea) sekä hieman matalampaa 3WTC’tä. Alueelle on myös valmistumassa opastuskeskus, joka tulee tulevaisuudessa kertomaan terrori-iskusta.
Toivottavasti huominen olisi parempi ja maailma joskus turvallisempi paikka elää. Ainakin amerikkalaisilla tuntuu – 9/11’stä huolimatta – riittävän tulevaisuudentoivoa ja optimismia. Siitä mielestäni osoituksena, että Ground Zero’lla halutaan käydä kunnioittamassa uhrien muistoa, ja että tuhkasta nousee jälleen uusi kaksoistorni.
Eräänlaisena elämän jatkumisen ja elämänuskon symbolina toimii myös alueella oleva ”Survivor Tree”: Puu istutettiin alunperin 1970-luvulla World Trade Center plazalle, ja pelastustyöntekijät löysivät tuhon jälkeen pahasti vaurioituneen puun raunioista. Puu kasvatettiin uudelleen New Yorkilaisessa puistossa, virkosi ja rupesi uudelleen kukoistamaan. Maaliskuussa 2010 puun vaurioittivat ankarat myrskyt, mutta nimelleen uskollisena puu selviytyi tästäkin.
Joulukuussa 2010 puu palautettiin takaisin WTC-alueelle.