Pääkohteenamme viettäessämme sunnutaipäivää Djurgårdenilla oli ABBA the museum, eli Abba-museo. Tähän museoon ei muuten tupsahdeta hetken mielijohteesta (tai voi toki näinkin tehdä ja luottaa onneensa), sillä ruuhkien välttämiseksi sisäänpääsy on porrastettua etukäteen varattaviin 15 minuutin slottiaikoihin. Liput varataan ja maksetaan netissä, jolloin mukaan tulostetulla vahvistuksella lippujen nouto automaatista käy näppärästi. Museokäyntiä suuniteltaessa on myös hyvä muistaa, ettei käteinen käy maksuvälineenä musossa, ainoastaan kortit kelpaavat.
(Tähän on varmaankin ollut vahvasti myötävaikuttamassa Björn (Ulvaeus), joka tunnetaan Ruotsissa vahvana käteisrahasta luopumisen kannattajana.)

ABBA the Museum. Kuva: © Matkoilla-blogi
Museo esittelee ABBAn tarinan aina yhtyeen taustasta ja syntymästä maailmankiertueisiin, ja kaikessa kerronnassa ABBAn kuolemattomat kappaleet (kyllä; myönnän olevani ABBAn musiikin suuri ystävä!) saattelevat kävijää läpi näyttelyreitin.

Ruotsalaiset Folkpark’it liittyvät läheisesti ABBAn tarinan alkutaipaleeseen… Kuva: © Matkoilla-blogi

…kuten myös Eurovision laulukilpailut Brightonissa & Waterloo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Innoittajana Tukholman saaristo. Kuva: © Matkoilla-blogi
Museossa on runsaasti kuvamateriaalia yhtyeen taipaleelta, mutta eräässä kohdassa yhtyeen jäsenet on kuvattu myös nukkemuodossa. Nämä nuket esiintyivät vuonna 2014 tehdyssä musiikkivideolla, ”Abba – the last video” .

ABBA – the last video. Kuva: © Matkoilla-blogi
ABBA-museossa kävijän ei kuitenkaan tarvitse tyytyä pelkästään katsojan/kuuntelijan rooliin, sillä tarjolla on myös runsaasti interaktiivisia osioita. Esim. ABBAn kappaleen miksaus, laulukoe studiomikin edessä ja se ehkä kaikkein hauskin aktiviteetti: ”The fifth member”, jossa pääsee esittämään ABBAn kappaleen lavalla virtuaalijäsenten kanssa. Kaikki aktiviteetit tallennetaan (niin haluttaessa) oman pääsylipun henkilökohtaisen koodin taaksi, josta ne voi käydä lataamassa 30 päivän ajan käynnistä.

Mikseripöytä, jolla tunnusomainen soundi luotiin.. Kuva: © Matkoilla-blogi

Tämä on SE luuri, jota kannatta nostaa mikäli puhelin soi; toisessa päässä on nimittäin silloin joku ABBAn jäsenistä! Kuva: © Matkoilla-blogi
Kenelle museo sopii?
Väittäisin, että suurimman nostalgiakokemuksen museosta saavat kaikki ABBA-ajan eläneet, mutta Abbamuseo sopii ehdottomasti myös kaikille muille ABBAn musiikista pitäville. Jos kyseisen yhtyeen musiikki ei kuulu suosikkeihin museossa kannattaa siirtyä suoraan ”Swedish Music Hall of Fame”-osioon, josta hieman lisää edempän. Itselleni museokäynti avasi aivan uuden näkemyksen yhtyeestä ja sen valtaisasta suosiosta aina Australiaa myöden. Olin ymmärtänyt, että ABBA oli esiintyessään suosittu, mutta en ollut koskaan tajunnut maailmanlaajuisen suosion mittakaavaa.
ABBA-osuuden jälkeen museossa tullaan Swedish Music Hall of Fame’en.

Swedish Music Hall of Fame. Kuva: © Matkoilla-blogi

Swedish Music Hall of Fame. Kuva: © Matkoilla-blogi
Tässä museon osassa esitellään ansiokkaasti ruotsalaista populäärimusiikkia järjestelmällisesti, vuosikymmen kerrallaan. Kannattaa säästää hieman aikaa (ja voimia) myös tähän näyttelyosioon, sillä se on varsin mielenkiintoinen (ja nostalginenkin).

Swedish Music Hall of Fame. Kuva: © Matkoilla-blogi
Vastasiko museo ennakko-odotuksiani?
Kysymykseen on helppo vastata yhdellä sanalla: Ehdottomasti!
Museokäyntiin kannattaa varata tarpeeksi aikaa (itse suosittelisin vähintään kaksi tuntia; kierroksen päättävässä kaupassakin saattaa vierähtää tovi). Kannattaa myös muistaa, että Silja Line tarjoaa Club One-etuna ilmaisen audioguiden (joka löytyy myös suomenkielisenä).

ABBA the Museum. Kuva: © Matkoilla-blogi
Museon käyttämä slogan ”Walk in – dance out” ei ole täysin tuulesta temmattu!
”So I say: Thank you for the music,
for giving it to me!”