Dubrovnik - vanhan kaupungin kattojen yllä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Dubrovnikin kattojen yläpuolella aka muurikävely

by Alex | Matkoillablogi.fi

Punaiset tiilikatot jatkuvat silmänkantamattomiin ja muodostavat tilkkutäkin, jonka okran sävyjä harmaanruskeiden kivitalojen päädyt ja savupiiput rikkovat säännöllisen epäsäännöllisesti. Ikkunaluukut antavat varjoa ja suojaavat asukkaita turistien katseilta. Pyykit kuivuvat talojen välissä ja onpa pieni koripallokenttäkin saatu mahdutettua muurin viereen.

Yksi Dubrovnikin vanhan kaupungin suosituimmista aktiviteeteista lienee kävelykierros vanhankaupungin ympäri kaupunkimuuria pitkin, käyhän muurilla vuosittain lähes miljoona ihmistä. Siispä mekin liityimme muurillakävelijöiden joukkoon.

Dubrovnikin vanha kaupunki juontaa juurensa Ragusan kaupunkivaltiosta, joka oli eli suhteellisen itsenäistä elämää Zadarin rauhasta 1358 aina 1800-luvun alkuun saakka. Kaupunki tunnettiin tähän aikaan nimellä Ragusa, joka on Dubrovnikin latinan- ja dalmatiankielinen nimi. Vuodesta 1979 Dubrovnikin vanha kaupunki on kuulunut UNESCO’n maailmanperintökohteisiin ja nykyajassa Dubrovnikin vanha kaupunki on myös tullut tunnetuksi Game of Thrones-sarjan kuvauspaikkana.

Suurin osa nykyisistä muureista on rakennettu 1300- ja 1400-luvuilla, mutta vahvistustöitä jatkettiin aina 1600-luvulle asti. Muurin pituus on 1940 m ja se ympäröi suurimman osan vanhasta kaupungista. Muurien paksuus vaihtelee neljän ja kuuden metrin välillä (meren puolella muuri on ohuempi kuin kaupungin puolella). Myös muurin korkeus vaihtelee, ja se on korkeimmillaan n. 25 metrin korkuinen. Vaikka muuri ei meren puolella välttämättä ole joka kohdasta kovinkaan korkea, kokonaispudotus mereen on huomattava kun ynnätään kallioiden korkeus.

Kaupunkimuuri kiertää myös läheltä vanhankaupungin venesatamaa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kaupunkimuuri kiertää myös läheltä vanhankaupungin venesatamaa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Hotelliin saapuessamme kyselin jo respasta muurikävelyn mahdollisesta sarja- tai viikkolipusta ajatuksella että haluaisimme ehkä ihailla maisemia useampia kertoja Dubrovnikin viikon aikana. Sain kysymykseeni melko lakoonisen vastauksen: ”Once will be enough – trust me!”
Ja tottahan se oli – vaikka näkymät olivatkin hienot kertakierros riitti mainiosti.

Kun käytetään hieman luovuutta saadaan myös koripallokenttä mahdutettua muurin ja talojen väliin. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kun käytetään hieman luovuutta saadaan myös koripallokenttä mahdutettua muurin ja talojen väliin. Kuva: © Matkoilla-blogi

Muurikävelyn hinta on 100 Kunaa lippukioskista ostettuna, mutta kävely sisältyy myös Dubrovnik Card-kaupunkikorttiin. 250 Kunan hintainen kortti oli ainakin meille hyvä ostos, sillä siihen sisältyi muitakin käyntikohteita Dubrovnikissa sekä 20 matkaa kaupunkibusseilla. Useassa ravintolassakin olisi saanut kortilla pienen alennuksen (yleensä 10-15%), mutta jostain syystä muistimme tämän yleensä vasta maksettuamme laskun.

Kannattaako muurikävelyn tehdä? Tämä on tietenkin jokaisen itse arvioitava; meidän mielestä tämä kuuluu ehdottomasti Dubrovnikin ”must”-kohteisiin näkymien ja maisemien takia!

Kaupunkimuurien korkeus vaihtelee, ja osittain muuri on rakennettu luonnonkallioita seuraillen, osittain kivestä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kaupunkimuurien korkeus vaihtelee, ja osittain muuri on rakennettu luonnonkallioita seuraillen, osittain kivestä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Meren puolella muuri kapenee, ja kohotta ajoittain korkeanpaikankammoisen pulssia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Meren puolella muuri kapenee, ja kohotta ajoittain korkeanpaikankammoisen pulssia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Muuri kierretään vastapäivään ja sisäänkäyntejä muurikävelylle on muutamassa paikassa (itse asiassa yllättävän harvassa paikassa), joten ne kannatta selvittää etukäteen.

Pienen poukaman toisella puolella kohoaa Lovrijenacin linnoitus, jota on kutsuttu myös Dubrovnikin Gibraltariksi. Kuva: © Matkoilla-blogi

Pienen poukaman toisella puolella kohoaa Lovrijenacin linnoitus, jota on kutsuttu myös Dubrovnikin Gibraltariksi. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kenelle muurikävely sopii?
Mielestäni kaikenikäisille, tosin ihan pienten lasten kanssa en ehkä kuitenkaan menisi muurikävelylle, sillä jonkin verran järkeä pitää olla päässä kaiteiden puuttuessa ja muurien ollessa melko matalia paikoitellen. Lastenvaunujen kanssa muurille ei ole asiaa monien portaiden takia enkä myöskään suosittelisi sitä  huonojalkaisille tai -kuntoisille. (Näimme aloittaessamme kävelymme iäkkäämmän jenkkipariskunnan, joka huohotti arveluttavasti jo ensimmäisten, muurille vievien portaiden jälkeen; toivottavasti heidän kävelyretkensä loppui hyvin.)
Muurikävelylle kannattaa varustautua tukevilla kengillä, sillä kävelytie muurilla (jonka leveys vaihtelee) on paikoitellen melko epätasainen. Lisäksi kannattaa mukaan varata tarpeeksi juomaa, sillä myyntipisteitä joista lisää juotavaa voi ostaa oli muurilla yllättävän vähän.

Korkeanpaikan kammoiselle kävely tarjoaa muutamia haasteelisia kohtia, mm. meren puolella oleva, Lovrijenacin linnoitusta vastapäätä sijaitseva osa aiheutti itsellä jonkin verran sydämen-tykytystä. No, tästä selvittiin keskittymällä hengitykseen, kengänkärkiin ja määrätietoisella etenemisellä…

Aikaa muurikävelyyn menee helposti pari tuntia kuvaustaukoja ja ajoittaisen ruuhkan huomioiden.

Muurilta on myös näkymät aavalle Adrian merelle. Kuva: © Matkoilla-blogi

Muurilta on myös upeat näkymät aavalle Adrianmerelle. Kuva: © Matkoilla-blogi


TÄMÄ KIRJOITUS ON toinen SARJASSA POSTAUKSIA DUBROVNIKISTA, JOSSA VIETIMME LOPPUKESÄN KAUPUNKILOMAVIIKON SYYSKUUSSA 2015. Aikaisempi postaus löytyy TÄSTÄ.
PYSY MUKANA MATKOILLA SEURAAMALLA BLOGIN FACEBOOK-SIVUJATWITTER-TILIÄ JA INSTAGRAMIA

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

6 kommenttia

Maarit Johanna 22/02/2016 - 8:02 pm

Tuo olis niin unelma! Dubrovnikin Gibraltaria olenkin aikaisemmin jo googletellut. Tosi kuvauksellinen paikka, niinkuin kyllä koko kaupunki 🙂

Vastaa
alex 22/02/2016 - 9:00 pm

Joo, uskoisin että tykkäisit! Tuo Lovrijenacin linnoitus jäi jostain ihmeen syystä meiltä katsomatta sisältä, taisi käydä niin, että päivästä ja hetkestä nauttiminen kaikessa rauhassa kaupungin kaduilla & kujilla vei voiton muurikävelyn jälkeen. No, next time…

Vastaa
jujukas / Lempipaikkojani 23/02/2016 - 11:08 am

Dobrovnik vaikuttaa mahtavalta lomakohteelta ja tuo muuri kävely olisi ehdottomasti meidän perheen ohjelmassa! Juuri itse muistelin viime lokakuista Kroatian matkaamme ja kirjoitin postauksen Primostenista. Sen voi käydä lukemassa täällä: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/02/22/kroatia-primosten/ Samalla reissulla kävimme myös mm Splitissä ja se oli jotenkin pettymys. Dubronivkiin asti emme ajelleet, mutta ehdottomasti seuraavalla matkalla otamme sen ohjelmaan 🙂

Vastaa
alex 23/02/2016 - 4:38 pm

Joo, juuri eilen luin tuon postauksen! 🙂
Splitiäkin jossain vaiheessa harkitsimme, mutta päädyimme loppujen lopuksi Dubrovnikiin (ja viihdyimme todella hyvin siellä), Splitissä on ilmeisesti huomattavan paljon enemmän suurkaupungin tuntua?

Vastaa
jujukas 23/02/2016 - 6:12 pm

Split olisi varmaan hyvä kohde, jos haluaisi lomallaan enempi menoa ja melskettä tai shoppailua. Me, kun asumme miljoonakaupungin (Kölnin) kupeessa, niin lomilla on ihanampi viettää aikaa idyllisissä pienissä kylissä tai nauttia kauniista luonnosta.

Vastaa
alex 23/02/2016 - 6:47 pm

Hyvä tietää; menoa ja melskettä emme ehkä niinkään kaipaa, mutta shoppailumahdolllisuudet eivät ole koskaan pahasta (tosin Dubrovnikissakin niitä oli ihan riittävästi leppoisalle aurinkolomalle).

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet