Viime aikoina täällä Rantapallon blogeissa on ollut esillä pohdintaa siitä mitkä ovat hyvän blogin tunnusmerkkejä, mm. London and beyondin Leena pohdiskeli tätä mielenkiintoisesti (kannattaa lukea myös postauksen kommentit). Aihe on mielenkiintoinen, joten päätin pysähtyä pohdiskelemaan sitä tovin itsekin.
Jos joku pyytäisi minua määrittelemään hyvän blogin tunnusmerkit kylmiltään spontaani lista saattaisi jäädä melko lyhyeksi. Siksipä lähdenkin purkamaan kysymystä miettimällä niitä blogeja, joita seuraan säännöllisesti ja mikä minut on näiden kohdalla saanut ”koukkuun”. Tästä näkökulmastsa phdittuna yhtäläisyyksiä löytyikin helposti.
Hyvät kuvat
Koska olen itse kiinnostunut valokuvauksesta ja yritän siinä myös kehittyä eteenpäin kiinnitän blogeissa ehkä kaikkein eniten huomiota juuri kuviin, jotka tunnetusti joskus kertovat enemmän kuin sanat pystyvät kuvailemaan. Kuvien pelkkä tekninen laatu ei yksin riitä herättämään mielenkiintoa; tarvitaan myös erilaisia ja joskus yllätäviakin kuvakulmia sekä tilannekuvia hetken ja tunnelman vangitsemiseen.
Teksti
Eri tyylilajit ja ”käsialat” ovat henkilökohtaisia makuasioita, joista ei löydy oikeaa ja väärää. Itse pidän melko ”runsaasta” ja soljuvasta kerronnasta, mielellään pilke silmäkulmassa.
Kuvien ja tekstin liitto
Kahden edellämainitun hyvä rytmi ja balanssi on mielestäni tärrkeä ja minulle itsestäänselvää on, että matkablogi sisältää molempia. Myös blogin visualisuus ja kokonaisilme ovat tärkeitä painoja vaakakupissa.
Sisältö
”Content is king” – vanha ja kulunut sanonta, joka pätee myös blogeihin. Itse seuraan säännöllisesti blogeja, jotka käsittelevät minua kiinnostavia kohteita. Jos blogin postaukset pyörivät kohteiden ympärillä, jotka eivät itseä kiinnosta, jää minulta blogi helposti seuraamatta. Sinänsä sääli, sillä näin jää myös paljon mielenkiintoista lukematta (ja näin ehkä itseäkin kinnostavia kohteita löytämättä). Hyvä navigoitavuus ja blogin sisäinen hakumahdollisuus (selkeä kategorisointi, tag cloud tms.) ovat myös tärkeitä tässä yhteydessä.
Kirjoittajan persoona
Tutusssa, säännöllisesti seuramassaan blogissa tuntuu väistämättä siltä, että tuntee kirjoittajan. Tähän ei välttämättä vaikuta se, paljonko kirjoittaja on itsestään paljastanut – kirjoitustyyli ja ”ote” ovat tässä suhteessä vähintäänkini yhtä tärkeät. Ja sitä paitsi: emmehän me juurikaan koskaan tunne lukemamme kirjailijaakaan henkilökohtaisesti. Blogikulttuurissa tosin uteliaisuus blogien takana olevaa henkilöä kohtaan korostuu ehkä hieman (meissä kaikissahan asuu se pieni tirkistelijä…).
Säännölliset päivitykset
Vaikkakin harvat bloggaajat ovat aina matkoilla useimpia yhdistää tietty matkailun ”heavy-user”-profiili. Näin ollen järjestelmällisellä sisältösuunnittelulla jutun juurta riittää tasaisesti ympäri vuoden ja hyvä matkablogi päivittyy säännöllisesti. Itse ei vaan tule seurattua blogeja, joiden päivitystiheys on luokkaa kerran joka kolmas kuukausi.
”Jatkosarjat”
Minulle itselleni varma ”koukuttaja” (ehkä tämä on myös syy siihen, että itsekin harrastan omissa postauksissa jatkosarjoja). Mieluummin pilkon matkan osiin, koska olen itse huomannut etten jaksa lukea megapitkiä postauksia vaikka kuinka mielenkiintoisia olisivatkin.
Yllä olevia kriteerejä on vaikea arvottaa keskenään: kuten kuvien ja tekstin välillä tarvitaan tasapainoa, kaikki yllä olevat asiat vaikuttavat kiinnostavaan kokonaisuuteen.
Jotta yllä olevat täyttyisivät vaaditaan matkabloggaajalta tiettyjä perusominaisuuksia. Tärkeimpiä näistä ovat mielestäni
- uteliaisuus
- jakamisen ilo ja halu – jaettu ilo ja elämys on kaksinkertainen ilo
- innostus valokuvaukseen ja kirjoittamiseen
Josko nämä kaikki yhdistyvät minussa on vaikea itse arvioida, mutta tiedän että itseäni myös seuraavat asiat ajavat eteenpäin bloggaamisessa
- halu dokumentoida matkat itseään varten, aika kun tapaa kullata muistot mutta muisti välillä myös takkuilla
- halu jakaa omia kokemukisa ja vinkkejä, joista toivon mukaan voi olla hyötyä myös muille
- halu kehittyä sosiaalisen median käyttäjänä ja myös ymmärtää ja pysyä perillä some-maailman kehittymisestä
Moni kanssabloggaaja on myös viime aikoina pohtinut täällä Rantapallossa ajankäyttöä ja mistä löytää aikaa blogiharrastukseen. Väittäisin, että tämä on osittain priorisointikysymys, aina tosin blogia ei voi priorisoida vaikka haluaisikin. Edelleenkin väitän, että niin kauan kun blogia pitää harrastuspohjalta kirjoittamisesta ja kuvien käsittelystä ei pidä tehdä pakkopullaa vaan arjen ilonaiheita, jotka voivat tuoda vastapainoa arkeen osana tasapainoista elämää.
Mitä mieltä te olette hyvän matkablogin kriteereistä hyvä lukijat & arvon kanssabloggaajat?
2 kommenttia
Aika lailla samoilla linjoilla, vaikkakin pakko myöntää, että hyvin harvaan matkablogiin olen oikeasti koukussa. Hassua sikäli, että jostain syystä itse halusin alkaa kirjoittamaan aiheesta, enkä vaikkapa huulikiilloista, vaikka juurikin kaikkiin pinnallisimpiin ja jonniin joutavimpiin kauneus ja muotiblogeihin olenkin jäänyt koukkuun…
Toki yksi suuri syy on juurikin tuossa sisällössä. Kovin moni suomalainen matkabloggaaja tuntuu rakastavan aasiaa, joka ei taas itseäni kiinnosta (ainakaan tällä hetkellä) oikeastaan ollenkaan. Jos jollain on esitellä hyvillä kuvilla varustettu blogi, jossa käsitellään juuri nyt vaikkapa Los Angelesia, niin olisin suunnattoman iloinen, vaikka matkaa Losiin ei juuri nyt olekkaan näkyvissä.
Onko sisällön lisäksi jotain muita varmoja ”koukuttajia”?
Totta on, että Aasia on paljon esillä, toisaalta ihan ymmärrettävää ottaen huomioon erinomaiset, suorat lentoyhteydet sinnepäin Suomesta.