Panga Pank, Saarenmaa

Kolmen kohteen kierros Saarenmaalla: Panga, Angla ja Kaali

by Alex | Matkoillablogi.fi

Ennen kesän Saarenmaan matkaamme mielikuva oli, että kyseessä on suhteellisen pieni saari jonka on äkkiä ajanut ristiin rastiin. Väärin! Teimme ensimmäisenä päivänä Saarenmaalla kierroksen Kuressaaresta Pangan kallioille ja paluumatkalla poikkesimme Anglan tuulimyllykylään sekä Kaalin meteoriittikraatterille. Kilometrejä kertyi tällä kierroksella auton matkamittariin yli 110.

Olisihan se pitänyt tajuta, ettei Saarenmaa ihan pieni saari ole jos olisi katsonut karttaa ajatuksen kanssa hieman tarkemmin. En ollut.
Nämä kolme mainittua kohdetta olivat kaikki sellaisia Saarenmaan nähtävyyksiä, joista olin kuullut ennen matkaa ja näin ollen matkamme ”pakko nähdä”-listalla. Eikä mitenkään vastenmielisesti tai suorituspaineita aiheuttaen – päinvastoin odotin kovasti kaikkien kolmen kohteen näkemistä. Tämä kolmen kohteen kierros kutsutaan Saarenmaalla myös nimellä Turismi Piimaring.

Panga Pank, Saarenmaa

Pangan kalliot

Saaren pohjoisrannikolla sijaitsevat korkeat Pangan kalliot laskevat pystysuoraan mereen. Kalkkikivitörmä on samaa kallioperää joka alkaa Gotlannista ja sukeltaa meren alta tullakseen taas päivänvaloon Saarenmaalla.

Perille saapuessamme harmaa ja tuulinen sää ei juurikaan houkutellut nousemaan autosta, mutta tottakai lähdimme ihailemaan korkealta rantatörmältä avautuvia näköaloja Itämeren (tai viroksi Läänemeren, eli Länsimeren) yli. Kiinnitimme huomion siihen, ettei minkäänlaisia suojakaiteita ollut reunalla vaikka pystysuoraa pudotusta on parhaimmillaan yli 20 metriä. Vaikka eroosiota näkyi jonkin verran kalkkikivireuna on ilmeisesti suhteellisen kestävä. Silti kovinkaan lähelle reunaa ei tehnyt mieli mennä, etenkään kun korkeanpaikan kammo muistuttelee aina silloin tällöin itsestään.

Panga Pank, Saarenmaa
Pangan rantatörmän ympärillä on luonnonsuojelualue, jossa metsikön läpi risteilee polkuja lähempänä ja kauempana rannasta. Metsäpoluilla kävellessä sai nauttia samaan aikaan ihanan raikkaasta havumetsän tuoksusta sekä kauempaa kuuluvasta meren kuohusta. Alue on suhteellisen helppokulkuinen, joskin polkujen pinnalle pyrkiviä juuria saa paikka paikoin hieman varoa.

Panga Pank, Saarenmaa

Pangan rantatörmällä ei ole kovinkaan paljon palveluita – lähinnä nämä rajoittuvat matkamuistoja ja pientä syötävää myyvään kioskiin parkkipaikan vieressä. Pöytä-penkkiyhdistelmiä löytyy myös, mikäli haluaa nauttia Pangalla omat piknikeväät.

Käynti Pangan rantatörmällä kannattaa ehdottomasti, etenkin kun meillä ei kotimaassa ole oikein mitään vastaavaa kohdetta. Ainoa asia joka jäi hieman kismittämään oli, ettemme löytäneet reittiä alas rannalle, josta olisi päässyt ihailemaan kallioseiniä alhaaltapäin. Mahdollisesti reitti olisi löytynyt mikäli olisimme jatkaneet hieman kauemmas länteen/lounaaseen tai vaihtoehtoisesti lähteneet kävelemään parkkipaikan itäpuolella, jossa tie kulki alempana, lähempänä rantaa.

 

Anglan tuulimyllykylä

Jatkoimme päiväretkeämme Anglan kylään, jossa pienellä harjanteella peltoaukean laidalla on viisi tuulimyllyä. Koska kello oli jo ehtinyt iltapäivän puolelle aloitimme vierailun nauttimalla perinnekulttuurikeskuksen kahvilassa lounaaksi makoisan seljankan Saarenmaan tumman leivän kera. Kulttuurikeskuksen talo ei nähtävästi ole kovinkaan vanha, mutta rakennettu vanhaan tyyliin ja matkailun tarpeita silmälläpitäen niin kahvilan kun matkamuistomyynninkin osalta.

Nälän taltutettuamme perehdyimme talossa oleviin näyttelyihin, joissa esillä oli varsin laaja kokoelma etenkin  metallintyöstökoneita ja sorveja. Anglan tuulimyllykylän parasta antia olivat kuitenkin itse tuulimyllyt: neljä tyypillistä pukkituulimyllyä sekä yksi korkeampi, hollantilaistyyppinen mylly. Vieraillessamme Anglassa kahteen myllyyn pääsi tutustumaan myös sisältä.

Anglan tuulimyllykylä

Kiipesimme hollantilaismyllyn ylimpään kerrokseen, ja tässä kohtaa taas hieman ihmettelin turvallisuusseikkoja; toki jokaisen pitäisi ymmärtää, että varovainen saa olla mikäli lähtee kiipeämään ylös vanhaan tuulimyllyyn, mutta että suhteellisen korkealla olevalla, myllyä kiertävällä ”avoterassilla” ei ollut minkäänlaista kaidetta…hmmmm.

Anglan tuulimyllykylä, hollantilaismylly sisältä

Perheiden pienimpiä (ja miksei hieman vanhempiakin vierailijoita) kiinnostanevat pihamaan vanhat traktorit sekä aitauksissa olevat kotieläimet. Itse perinnekulttuurikeskus ja pihamaa ovat melko esteettömät.

Anglan tuulimyllykylä, peltomaisema

Anglan tuulimyllykylä, traktorit

 

Kaalin meteoriittikraaTteri

Piimaringin kolmas kohde, Kaalin kraatteri, lienee yksi Saarenmaan tunnetuimmista matkailukohteista, luonnonnähtävyys tämäkin. Kraatteri on muodostunut arviolta noin 40-50 tonnin painoisen meteoriitin törmättyä tässä kohtaa maahan esihistoriallisella ajalla. Törmäyksessä pääosin rautaa sisältänyt meteoriitti vapautti liike-energiaa, joka aiheutti valtaisan räjähdyksen ja sai aikaan kraatterin reunat.

Kraatteri oli yllättävän iso, mutta myös yllättävän muotoinen: kraatterin seinät nousevat melko korkealle muuten alavassa maastossa. Jollain tavalla olin etukäteen kuvitellut, että kraatteri lähtee laskemaan maanpinnan tasosta pohjaa kohti eikä päinvastoin. Minua yllätti myös veden vähäinen määrä kraatterin pohjalla.

Kaalin meteoriittikraatteri

Pääkraatterin lähiympäristössä, puolen kilometrin säteellä on myös kahdeksan pienempää kraatteria, jotka ovat muodostuneet meteoriitin hajotessa useampaan osaan saapuessaan maan ilmakehään. Kaalin meteoriittikraatteria ympäröivä valli on periaatteessa esteetön, joskin vallille on jyrkkä ylämäki. Alas kraatteriin johtavien portaiden alapää hieman vaikeakulkuisempi.

Kaalin meteoriittikraatteri

Käynti Kaalin kraatterilla oli hyvä esimerkki siitä, miten mielikuvat ja todellisuus voivat joskus erota melko paljonkin toisistaan (vaikka nykyään voikin käydä melkein kohteessa kuin kohteessa virtuaalisesti etukäteen). Tässä piilee mielestäni myös yksi matkailun suurimmista vetureista: kaikkea ei vaan voi kokea samalla tavalla virtuaalisesti.

Ovatko Saarenmaan Piimaringin kohteet sinulle tuttuja?

PS. Ihan pieni saari ei Saarenmaa ole – pinta-alaa saarella on n. 2.673 m², eli suurinpiirtein puolet Kanta-Hämeen koosta. Matkaa Kuivastun satamasta idässä Sõrven majakalle lounaassa on peräti 145 km.


Kaikki kesän 2019 Saarenmaan matkamme postaukset löytyvät Saarenmaa-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet