Tämän kesän kaupunkilomakohteeksi valikoitui Krakova, kaupunki joka on pitkään ollut bucketlistillämme. Muutenkin Puola on jäänyt meille melko tuntemattomaksi maaksi, lukuunottamatta lyhyttä kaupunkilomaa Gdanskissa. Pitkästä aikaa on taas vatsanpohjassa hieman kutkuttava tunne uuden edessä – selvästi siis positiivsta matkakuumetta.
Krakovan osalta odotukset ovat korkealla, sillä kyseessä on hyvin säilynyt, eurooppalainen kulttuurikaupunki joka lupaa paljon nähtävää; olihan Krakova oli yhdessä Helsingin ja seitsemän muun kaupungin kanssa yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2000. Wavelin linnoitusalue, vanha kaupunki Verkahalleineen, Kasimierzin juutalaiskapunginsosa sekä lukuisat kirkot ja museot lupaavat ettei aika tule tällä kaupunkilomalla pitkäksi (vaikka sitä vaaraa ei kyllä yleensä ole missään kohteessa ollut…)
Krakovan juutalaiseen historiaan liittyy myös läheisesti Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri n. 60 km Krakvoan länsipuolella. Tämä historian synkkä muistomerkki on myös yhtenä käyntikohteena meidän matkaohjelmassamme ja oli myös painava syy, miksi valitsimme Krakovan matkakohteeksemme.
Auschwitzin osalta itsellä on hieman ristiriitaiset mietteet, koska en ole vielä itselleni onnistunut muodostamaan selkeää kantaa siihen, pitääkö pahuuden ja julmuuden paikoista tehdä käyntikohteita. Sanomattakin selvää on, että Auschwitz kuuluu kategoriaan ”raskaat ja synkät käyntikohteet”, mutta haluan silti käydä siellä ja käynnilläni kunnioittaa siellä menehtyneiden muistoa. Minulla on kuitenkin mahdollisuus päättää itse meneväni sinne – toisen maailmansodan aikana oli tilanne monen kohdalla toinen.
Emme tule koskaan ymmärtämään miten tämä ihmiskuntamme synkimpiin kuuluva luku on mahdollinen, mutta emme myöskään saa koskaan unohtaa sitä. Odotan melko pysäyttävän kokemuksen Auschwitzissa, varmaan osaltaan jopa masentavan. Itse olen miettinyt paljon, onko tunnelma paikan päällä kunnioittava vai onko paikasta muotoutunut pelkkä käyntikohde monien muiden maailmanhistoriaan kuuluvien kohteiden joukossa. Käyntimme jälkeen voin ehkä arvioida tätä.
Mitä mieltä te olette tämäntyyppisistä käyntikohteista?
1 kommentti
Hyvä oppitunti, mihin ihmiskunta on kykenevä. Kannattaa peilata nykypäivään, kuinka eri ihmisryhmiä karsinoidaan.
Tämä kiteyttänee:
”The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.”
Edmund Burke (1729 – 1797)