Krakovan vanhakaupunki – useimmat varmaankin liittävät tämän Rynek Glowny-aukioon (joka kuuluu muuten Euroopan suurimpiin toreihin), eikä ihan suotta, sillä näkymä joka avautuu torille ja sen keskellä kohoavaan Verkahalliin on kieltämättä vaikuttava. Keskitytään tällä kertaa kuitenkin enemmän toiseen toria reunustavista rakennuksista ja aloitetaan käynti vanhassakaupungissa Marian kirkosta.
Torin laitaa hallitseva, punatiilinen Mariankirkko (Bazylika Mariacka) on ylväs rakennus. Kirkon korkeampi torni kurottaa 80 metriin, ja torni sai 1660-luvulla korotuksen yhteydessä myös kultaisen kruunun.
Kirkko on rakennettu 1200-luvulla, mutta mongoolit hävittivät sen, joten kirkko piti rakentaa uudestaan ja niinpä nykyinen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1320. Tai no, nykyinen ja nykyinen – kirkossa on nimittäin tehty useita muutostöitä tämänkin jälkeen: 1700-luvulla kirkon sisustus uusittiin barokkityyliseksi, kunnes 1800-luvun lopulla kirkon tyylisuuntausta päivitettiin jälleen, tällä kertaa uusgotiikan mukaiseksi. Kirkon esineistöstä kuuluisin on saksalaisen mestarin, Veit Stossin alttarikaappi 1400-luvulta.
Mikäli kirkot kinnostavat Krakovan vanhalla kaupungilla on runsaasti tarjottavaa, sillä laskeskelin että pelkästään Rynek Glownyn ja Wawelin välillä on kymmenkunta toinen toistaan kauniimpaa kirkkoa.
Vanhankaupungin muissakin rakennuksissa riittää ihailtavaa, ja katseensa kannattaakin muistaa nostaa myös ylemmäs, koristeellisiin julkisivuihin. Ei ehkä niin ihmeellistä, sillä onhan Krakovan vanhakaupunki jo vuodesta 1978 kuulunut UNESCOn maailmanperintöluetteloon.
Rynek Glownyn tunnetuin ja kuvatuin maamerkki lienee kuitenkin Verkahalli eli puolalaisittain Sukiennice. NIinpä lienee ihan paikallaan ottaa mukaan näin lopuksi myös muutama kuva siitä.
Kaarikäytävät edustavat Verkahallin vanhinta osaa 1300-luvulta, mutta vuonna 1555 sattuneen tulipalon jälkeen yläosa jälleenrakennettiin renessanssityylisenä. Hallin loiston päivinä rakennus toimi kansainvälisen kaupan keskuksena: Krakovaan tuotiin tuolloin slikkiä, nahkaa ja mausteita ja vaihdossa vientiin lähti mm. kankaita ja Wieliczkan suolakaivoksen suolaa. Kansainvälistä kauppaa hallissa käydään nykyäänkin, joskin tavararyhmä on nyt poikkeuksetta ”matkamuistot”. Verkahallin yläkerrassa toimii nykyään taidegalleria, jossa esillä on puolalaista 1800-luvun taidetta.
Oletteko käyneet Krakovan vanhassa kaupungissa ja mitä te piditte siitä?