Lohja – mitä mielleyhtymiä tämä kaupunki herättää? No meillä ei oikeastaan herättänyt kovinkaan paljon muuta, kuin kalkkilouhos ja että kaupungin nimi vilahtaa Turun moottoritien varrella muutaman kerran ohi, joten päätimme viime viikonloppuna lähteä ajelulle Lohjan seudulle ottamaan hieman selvää seudusta. Päiväretken teemaksi tuli melko luontevasti omena, sillä kaupungissa järjestettiin viime lauantaina myös vuotuiset Omenakarnevaalit.
Omenanviljely on Lohjan seudulla isompikin juttu, tämä kävi selväksi suunnatessamme aluksi Lohjan saaristoon (kuulostaa eksoottiselta sisämaassa kun ollaan!) ja Lohjansaareen. Ison saaren luonto näyttäytyi parhaimmassa syysasussaan, ja melko nopeasti huomasi että saaren luonto poikkeaa oikeasti hieman Etelä-Suomessa totutusta; tammeja ja muita jalompia lehtipuita näkyy huomattavan paljon maisemassa. Alue muistuttaa vahvasti Ahvenanmaan omenanviljelyalueita, ja pohdimmekin että ympäröivä iso järvi vaikuttaa ilmeisesti ilmastoon samalla tavalla kun meri Ahvenanmaalla. Päällimmäisenä Lohjansaaresta jäi mieleen juuri erinäköinen maisema ja maasedun rauha, joka johtuu paljolti varmaankin siitä , että saarelle johta vain yksi silta, eli läpikulkuliikennettä ei ole.
Lohjansaaressa poikkesimme pikaisesti Alitalon viinitilalle, eli Ciderbergiin. Viimeiset omenat kypsyivät vielä puissa, mutta masiemassa oli jo selkeitä syksyn merkkejä. Tilalla on sekä kahvila että puoti, joihin emme tällä kertaa poikenneet, koska meillä oli lisää käyntikohteita suunnitteilla.
Seuraava kohde oli niinikään Lohjasaaressa sijaitseva Fruticetum. Tähän muutaman hehtaarin kokoiseen, avaraan nurmikkomaisemaan levittäytyvään puutarhaan on pyritty kokoamaan kaikki Suomessa menestyvät hedelmä- ja marjakasvit. Luumu-, kirsikka- ja päärynälajikkeita on runsaasti mutta voiton vievät puutarhan lähes 300 eri omenalajiketta. Näin syksyllä puutarhassa järjestetään omenoiden itsepoimintaa.
Jatkoimme matkaa Lohjalle, jossa poikkesimme La Petite Princesse-blogin postauksen innoittamina tutustumaan Café Laurin tarjontaan. Kahvilaa ei oltu turhaan kehuttu – sekä tarjoilutiskin valikoima että kaunis sisustus ja miellyttävä ilmapiiri tekivät meihin vaikutuksen. Osansa ilmapiirissä oli varmaankin se, että kahvilassa valitaan ja maksetaan tiskillä, mutta syötävät tarjoillaan pöytään. Ilahduttavaa oli myös nähdä, että kahvila on selvästikin paikallisten suosiossa, ja kaikenikäisiä kävijöitä riitti tasaisena virtana. Erityisen hauskaa oli mielestämme nähdä, että myös nuorempaa sukupolvea oli perehdytetty kahvilakulttuurin saloihin.
Kierroksemme Lohjan seudulla päätimme käynnillä Lohjan Omenakarnevaaleilla. Tämä oli kaikenkaikkiaan varsin sympaattinen paikallistapahtuma, jonne selvästikin tultiin ostosten perässä mutta myös viihtymään ja tapaamaan tuttuja. Tarjolla oli runsaasti omentuotteita, säilykkeitä, leivonnaisia ja koriste-esineitä – siis kunnon sadonkorjuumarkkinoiden tarjonta. Ilahduttavaa oli, että suurimmaksi osaksi myyntipöydillä näkyi olevan käsitöitä ja lähituotantoa. Ohjelmapuolella oli niin Variksenpelättimen SM-kilpailut kuin paikallinen Omenatyttö-kilpailun finaali.
Pikkukaupunkiin on syytä palata toisella kertaa, mm. tutustumaan Lohjan keskustassa sijaitsevaan, varsin mielenkiintoiselta näyttävään Mikko Utter-maisteluravintolaan, jossa paikkoja on ainoastaan 8 kappaletta. Myös Tytyrin kaivosmuseo jäi meillä vielä vierailukohteiden listalle toiseen kertaan.