Churchill War Rooms - tilannehuone, Lontoo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lontoo pintaa syvemmältä: Churchill War Rooms

by Alex | Matkoillablogi.fi

Pitkiä käytäviä, tilat pidempiaikaiseenkin oleskeluun ja kaikki tarvittava viestintää ja sodan johtamista varten. Bunkkeri syrjäseudulla? Ei, vaan aivan Lontoon ydinkeskustassa, 10 Downing Streetin lähistöllä sijaitseva pääministerin bunkkeri, Churchill War Rooms.

Sota-ajan historiaan ja Winston Churchilliin liittyvä bunkkeri sijaitsee aivan Lontoon ydinkeskustassa, kivenheiton päässä Downing Streetiltä, King Charles Streetillä. Bunkkeria ruvettiin rakentamaan vuonna 1938, ja se oli käytössä vuosina 1939-1945. Sodan jälkeen bunkkeriin oli hyvin rajoitettu pääsy, mutta vuonna 1984 bunkkeri avattiin museona laajemmalle yleisölle osana Imperial War Museumia.

Bunkkeri liittyy päivän Helsingin Sanomissa olleeseen Annamari Sipilän mainioon artikkeliin Winston Churchillin hyggeilystä jo 1940-luvulla, että bunkkeriin siirtyessään pääministeri veti usein niskaansa Siren Suit’in. Artikkelissa esiteltävä, Churchillin kehittämä Siren Suit tuli varmaankin tarpeeseen jonkinmoisen Hyggen luomiseen bunkkerissa (jos nyt keskellä sotaa sellaisesta voi edes puhua), sillä bunkkeri oli sisustukseltaan melko karu ja käytännöllinen. Pinterestin puolella voi käydä ihailemassa tarkemmin esimerkkejä sekä Churchillin Siren Suiteista että muistakin variaatioista.

Alla muutama kuva Churchill War Rooms-bunkkerimuseosta. Pahoitteluni jo tässä vaiheessa kuvien rakeisuudesta, sillä käydessämme museossa vuonna 2011 mukana oli vain pokkarikamera, jonka valovoima ei ollut parhaimmasta päästä. Kuvat antavat toivottavasti kuitenkin hieman kuvaa minkätyyppisestä museosta on kyse.

Alla olevassa kuvassa näkyy Brendan Brackenin huone bunkkerissa. Irlantilaissyntyinen Bracken oli sodan aikana Churchillin hallituksessa viestinnästä vastaavana ministerinä. Eipä siihen aikaan näkynyt ministerin pöydällä minkäänlaista online-liittymää, jolla olisi käyty some-sotaa…
Sodan jälkeen Bracken tunnetaan muuten myös nykymuotoisen Financial Timesin perustajana.

Churchill War Rooms - Brendan Brackenin makuuhuone, Lontoo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Seuraavaksi Walter H. ”Tommy” Thompsonin huone; Thompson oli brittiläinen poliisiupseeri, joka toimi Churchillin henkivartijana 18 vuoden ajan ja seurasi Churchilliä varjon lailla – niinkin tiiviisti, että rouva Churchill kutsui häntä perpetual annoyance’ksi.

Churchill War Rooms - Walter Thompsonin makuuhuone, Lontoo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Huomatkaa miten muuten melko samalainan, yksinkertainen sisustus on huoneissa personoitu erilaisin matoin.
Sir Winstonin puolison, Clementine Churchillin huone oli kuitenkin selkeästi naisellisempi sisustukseltaan kukallisine nojatuoleineen. Huomatkaa myös kokolattiamatto hänen huoneessaan.

Churchill War Rooms - Clementine Churchillin makuuhuone, Lontoo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Winston Churchillin makuuhuone oli yhdistetty työ- ja makuuhuone, joskin hän harvoin yöpyi bunkkerissa. Huone on selkeästi miehiseen makuun sisustettu – huone on bunkkerin muihin huoneisiin verrattuna melkein viihtyisän oloinen. Omasta mielestäni kuvassa näkyy myös selkeästi sir Winstonin elämännautskelijapersoona, ehkäpä peräti hieman hyggeilyäkin?
Churchillin huoneesta oli Pentagoniin suojattu puhelinyhteys (jonka kautta Churchill ja Roosevelt kävivät puhelinneuvotteluita), mutta myöhemmin bunkkeriin rakennettiin myös erillinen puhelinhuone. Huoneesta oli myös mahdollisuus tehdä BBC’n suoria radiolähetyksiä, joita sodan aikana tehtiin yhteensä neljä.

Churchill War Rooms - Winston Churchillin makuuhuone, Lontoo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Churchill War Rooms – Winston Churchillin makuuhuone, Lontoo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Winston Churchill oli tunnettu hyvän ruoan ystävänä ja nautiskelijana, joten tietenkin bunkkerista löytyi myös ruokasali

Churchill War Rooms - ruokasali, Lontoo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Churchill tuskin halusi tinkiä ruokatottumuksistaan bunkkerissakaan, joten eipä ollut Churchillin keittäjällä, Georgina Landemarella, kovin helppo tehtävä bunkkerin melko askeettisessa keittiössä.

Churchill War Rooms - keittiö, Lontoo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kaikenkaikkiaan Chruchill War Rooms oli mielestäni varsin mielenkiintoinen nähtävyys Lontoon keskustassa. Jos sodan ajan historia kiinnostaa edes hitusen, suosittelen ehdottomasti käyntiä museossa.

Onko joku teistä käynyt Churchill War Rooms-museossa Lontoossa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet