Tässä kolmannessa ja viimeisessä LWT-postauksessa palataan vielä kerran takaisin elokuun lopun Loviisan Wanhat Talot-tapahtumaan, ja keskitytään shoppailuun ja taiteeseen. (Kahdessa ensimmäisessä LWT-postauksessa ollaan luotu yleiskatsaus tapahtumaan sekä vierailtu satumaisessa puutarhassa ja muutamassa talossa.)
Ja vanhoihin taloihin kyllästyneille tiedoksi: niitäkin on tulossa syyskuussa lisää, kun aloitan Piemonteen ja Pohjois-Italien järvialueelle suuntautuvan postaussarjan.
Loviisa on kehittynyt viime vuosien varrella huikeasti, ei pelkästään LWT-tapahtuman osalta (ja tapahtuma itsessään on varmaankin myös ollut mukana viemässä kaupungin kehitystä eteenpäin): Ruususen unta nukkuvasta pikkukaupungista on puhjennut kukoistava pikkukaupunki-idylli, jossa vanhaa vaalitaan ja alakaupungin puutaloja kunnostetaan pieteetillä ja rakkaudella. Kaupunkiin on muuttanut uusia asukkaita, mihin on varmaankin omalta osaltaan myötävaikuttanut nyt kokonaisuudessaan valmistunut moottoritie Helsingistä (pääkaupungista ajoi nyt perille hieman alle tunnissa!).
LWT’ssä käydessämme vierailimme myös ITU-torilla, joka oli pystytetty yhdelle kaupungin monista bulevardeista. Tarjolla oli luomua ja käsitöitä, lähiruokaa ja designia – ilahduttavaa oli, että yhtään ”krääsänmyyjää” ei oltu kelpuutettu mukaan 42 myyjän joukkoon.

ITU-torin käsityötarjontaa. Kuva: © Matkoilla-blogi
Muun kehityksen osalta täytyy todeta, että Loviisaan on viime vuosien aikana syntynyt melkoinen määrä pieniä sisustusliikkeitä; välillä tosin miettii, josko kaikille riittää tarpeeksi asiakkaita, jotta omistajat saavat Loviisan kokoisessa kaupungissa niistä leipänsä (sama pätee tosin kyllä myös isommissakin kaupungiessa…).
Poikkesimme muutamaan liikkeeseen, josta pällimmäisenä mieleeni jäi aivan ihastuttavan kokonaiselämyksen tarjoava ”The Little Scrub Shop” Aleksanterinkadulla. Liikkeessä myydään nimen mukaisesti eriliaisia kuorinta-aineita ja vartalovoiteita (jotka kaikki ovat omistajan itse valmistamia), mutta tarjolla on myös niin sisustusartikkeleita kuin herkkujakin.

The Little Scrub Shop. Kuva: © Matkoilla-blogi

Huumavia tuoksuja…. Kuva: © Matkoilla-blogi

…ja pastellinvärisiä soijakynttilöitä. Kuva: © Matkoilla-blogi
Toinen mieleen jäänyt liike oli niinikään Aleksanterinkadulla sijaitseva lahjatavaraliike, joka myy myös herkkujuustoja. Selityskin löytyi tälle: omistaja oli kaupungissa toimineen herkkukaupan suljettua ovensa ollut sitä mieltä, että Loviisassa pitää saada hyvää juustoa vastedeskin, ja niinpä hän päätti laajentaa oman liikkeen valikoimia myös juustoihin. Raikasta uutta ajattelutapaa, jota soisi nyky-Suomessa olevan enemmänkin!

Sisustusliikkeitä on Loviisassa nykyään runsaasti. Kuva: © Matkoilla-blogi

…jopa vierekkäin. Kuva: © Matkoilla-blogi

Pihakirppiksiäkin oli LWT-tapahtumassa tiheässä. Kuva: © Matkoilla-blogi
Kuten jo aikaisemminkin taisin mainita, aikaisemmilla käyntikerroilla meillä oli jostain syystä jäänyt käymättä kirkon vieressä sijaitseva, komea kivirakennus, joka Loviisassa tunnetaan Bongan Linnana. Vuonna 1906 helsinkiläisen arkkitehdin Theodor Hjeltin piirrustusten mukaan valmistunut linnamainen rakennus noudatti alunperin jugendtyyliä, mutta on aikojen saatossa muutettu enemmän uusklassisen ja funkkiksen suuntaan arkkitehti Hilding Ekelundin suunnitelmien mukaan. Linnan rakennutti sveitsiläissukuinen vuorineuvos Leonard Baumgartner, joka oli Stockfors Oy’n pitkäaikainen toimitusjohtaja (ja myös puuyrityksen suurin osakkeenomistaja). Linnan nykyinen kutsumanimi tulee siitä, että kaupunkilaisten suussa pitkä (ja monen mielestä hankalastikin lausuttava) sukunimi taipui lyhyemmin ”Bonga”ksi, ja näin talosta tuli vähitellen Bongan linna loviisalaisten keskuudessa.

Bongan linna. Kuva: © Matkoilla-blogi
Bongan Linna toimii vuodesta 1998 taiteilija Riitta Nelimarkan ateljeena ja näyttelytilana. Tunnusomaista Nelimarkan taiteelle on runsas värien käyttö erityyppisissä taideteoksissa. Esillä Bongan Linnassa on parisensataa työtä, niin grafiikkaa kuin tekstiilitaidettakin. Värikylläisen vierailun jälkeen olo oli lievästi sanottuna piristynyt – vai oletteko eri mieltä katsottuanne alla olevat kuvat?

Riitta Nelimarkan taidetta Bongan linnassa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Riitta Nelimarkan ateljee. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bongan linnassa on hieman metsästyslinnan tuntua. Kuva: © Matkoilla-blogi

Viihtyisä, puupanelein vuorattu sali Bongan linnassa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Riitta Nelimarkan ryijyissä väreissä ei ole säästelty. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bongan linna. Kuva: © Matkoilla-blogi

Taiteilijan työvälineitä. Kuva: © Matkoilla-blogi