Sauna on sauna, eikä muuksi muutu ja useimmiten itse saunarakennuskaan ei jätä minkäänlaista muistijälkeä.
Asiat voi kuitenkin tehdä toisinkin, kuten hiljattain avattu Löyly Helsingin Hernesaaressa on todistanut.
Viime viikolla uteliaisuus pakotti lähiretkelle katsomaan Helsingin uusinta nähtävyyttä, Löylyä. Koko rakennusajan Löyly on ollut otsikoissa, milloin epäilevin kommentein, milloin kannustavin. Avaamisen jälkeen Löylyä on kehuttu vuolaasti, ja sosialisessakin mediassa on tuntunut, että sana ’sauna’ on viime viikoina saanut aivan uuden merkityksen ja ollut melkolailla synonyymi Löyly-nimen kanssa.
Kyseessähän on – mikäli joku jostain syystä tätä ei olisi vielä kuullut – saunan ja ravintolan yhdistelmä, jonka taustalla on Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia. Löylyn nyt nähneenä on pakko nostaa kyseisille herroille hattua: heillä oli vahva visio johon uskoivat ja jonka myöskin toteuttivat. Lopputuloksena on rakennus, jonka uskaltaisin väittää edustavan tämän päivän parasta monumentaaliarkkitehtuuria.
Kun Helsingissä keskustellaan edelleenkin Guggenheimin mahdollisesta toteutuksesta juupas-eipäs -hengessä Löylystä voisi ottaa mallia: päätetään ja tehdään! Mallia pitäisi Guggenheimin (toivottavasti) toteutuessa Helsingissä ehdottomasti ottaa myös rakennusmateriaalin suhteen. Löyly on erinomainen esimerkki siitä, että puukin on taidokkaasti käytettynä erittäin näyttävä materiaali. Vihreän kullan maassa puun soisi olevan paljon yleisemmin käytetty rakennusmateriaali kuin mitä se tänä päivänä on.
Mutta, takaisin asiaan, eli Löylyyn…
Hienointa Löylyssä on mielestäni ajatus saunasta, joka on ”kaiken kansan” (okei, 19 euron saunamaksu ei ole halpa, mutta toisaalta puitteet ja sijaintikaan eivät ole ihan keskiverto-uimahallien tasoa…). Myös perusajatus siitä, että Löyly ei ole pelkästään turistikohde, vaan myös paikallisväestön kohde (ja näin ollen myös paikallisten ja turistien potentiaalinen kohtauspaikka) on hieno perusta tälle hankkeelle. Helsingissähän on usein kaivattu turisteille mahdollisuutta kokea suomalainen saunakulttuuri – nyt tämä on vihdoinkin mahdollista.
Sovittaisiinko niin, että me suomalaiset ottaisimme asiaksemme olla Löylyssä ulkomaisille vierailijoille hyvän saunakulttuurin ”lähettiläitä”, jotta myös ulkomaiset vieraat pääsisivät nauttimaan suomalaisesta saunasta parhaimmalla mahdollisella tavalla?
”Syvä kumarrus sille, että nyt ollaan onnistuttu tuotteistamaan perinteinen saunamme ja samalla tuomaan se osaksi helsinkiläisten kaupunkielämää modernissa design-pakkauksessa.”
Tämä on mitä parhainta, nykyaikaista Suomi-kuvaa, jota on noteerattu jo myös ulkomaita myöden. Villi veikkaus on, ettei New York Times jää viimeiseksi ulkomaiseksi mediaksi, joka hehkuttaa tänä kesänä Löylyä.
Tottakai Löyly on upeimmillaan aurinkoisena kesäiltana hellepäivän jälkeen, mutta itse uskon että rakennuksessa tulee olemaan elämää ympäri vuoden; eksotiikkaa ei ainakaan puutu saunaelämyksestä syysmyrskyn riepotellessa avointa Hernesaaren rantaa. Kesäaikaankin saunan sijainti on mitä mainioin Helsinkiin saapuvia kansainvälisiä risteilijöitä ajatellen. Uskaltaisin povata tästä risteilyturistien keskuudessa ainakin kiinnostavaa käyntikohdetta vaikkei rohkeus ei riittäisikään saunan puolelle asti.
Olennainen osa kokonaisuutta on ravintola ja kesäaikaan palveleva laaja, merenpuoleinen terassi. Emme jääneet jonottamaan ruokaa, mutta näkemämme annokset kävellessämme ravintolan läpi näyttivät erittäin hyviltä.
Näköalaterassi, joka nousee portaittain rakennuksen katolle on sekä visuaalisesti näyttävä että toimiva. JA eivät ne näköalatkaan ole hassumpia…
Tällä kertaa tutustuttiin enemmänkin arkkitehtuurin ja itse rakennukseen, mutta myöhemmin pitää ehdottomasti päästä kokeilemaan sekä ravintolaa että saunan löylyjä!
Mitä mielipiteitä Löyly herättää teissä – sopiiko rakennus Hernesaaren rantaan vai ei?
2 kommenttia
Tarkoitus on mennä katsomaan Löylyä itsekin, olisi hauskaa mennä ottamaan ihan oikeasti löylyt siellä! 🙂 Mutta se piti mainita, että eihän Löyly ole ensimmäinen julkainen sauna Helsingissä, ovathan turistit voineet saunoa vaikka Merihaan Kulttuurisaunassa. Toki Löylystä tuli varmaan kertaheitolla tunnetumpia ja tullee vetämään turisteja maineellaan.
Suosittelen ehdottomasti käyntiä sillä jo itse rakennus on todella näkemisen arvoinen! Totta on, että Helsingissä on useitakin muita julkisia saunoja; suurin ero Löylyssä on kuitenkin mielestäni, että tämä on ensimmäinen julkinen sauna joka on saanut laajasti huomiota – ja kuten totesit: kertaheitolla.