Viikko sitten elettiin vielä täysillä Matka-messuviikonloppua. Nyt Matka 2020-messut ovat onnellisesti takanapäin, ja on aika summata messujen saldo.
Matkamessujen kävijämäärä on viime vuosien aikana liikkunut sekä ylös- että alaspäin, eikä huippuvuosien 85k-lukuja olla enää nähty. Ilahduttavaa oli siksi nähdä tämän vuoden kävijämäärä: neljän päivän aikana messuilla oli yhteensä 68.300 kävijää, eli kasvua viime vuoteen verrattuna n. 6%. Sikäli tärkeä luku, että Matkamessuilla on maassamme ainutlaatuinen ja keskeinen asema matkailualan näkyvyyden nostattajana ja näyteikkunana – ilman tammikuun messuja ei matkailu taatusti saisi yhtä paljon huomiota vuoden pimeimpään aikaan. Yhtälailla tärkeä rooli messuilla on myös alan toimijoiden yhteisenä foorumina, jossa kerran vuodessa koko Suomen matkailuväli kokoontuu muutamaksi päiväksi yhteen ja samaan paikkaan.
Omalta kohdaltani messuilla vierähti sekä torstai ja perjantai kokonaisuudessaan. Suuntasin tänä vuonna heti torstaiaamulla ensimmäistä kertaa Destinations Breakfast-tapahtumaan, joka osoittautui varsin toimivaksi: talvipuutarhan pystypöytien äärellä oli helppo jutella hetki eri maiden ja kohteiden edustajien kanssa ”speed-dating” -periaatteella. Loppupäivä tuntui kuluvan nopeammin kuin ikinä ja vasta puoli viiden aikaan havahduin siihen, että messupäivä oli miltei lopussa. Ilta jatkui vielä sekä Clarionin bloggaajajatkoilla #yearinclarion-teemalla että Messukeskuksen Matka Partyssa tuttuja tapaamassa. Perjantai kuluikin miltei saman kaavan mukaan, joskin loppuiltapäivän tapaamiset olivat enemmänkin sosiaalisia luonteeltaan.
Olen sen sanonut ennen ja toistan sen nytkin: parhainta antia messuilla ovat kaikki ne kohtaamiset joita messuilla on – alan toimijoiden, vanhojen tuttujen, ystävien ja kanssabloggaajien kanssa. Toisia tapaa vain kerran vuodessa messuilla, mutta aina nämä tapaamiset antavat yhtä paljon iloa ja energiaa. Messujen kolme I’tä (joista olen kirjoittanut aikaisemmassa postauksessa) pätevät edelleen: ihmiset, ideat, inspiraatio!
Oheisohjelma antOI ajatuksen aihetta
Matkamessut tarjoavat nykyään (onneksi) paljon muutakin kuin pelkkiä esitteitä. Näytteilleasettajien osastojen rinnalle on nykyään tullut myös paljon oheisohjelmaa ja tänä vuonna saman katon alle tuodut rinnakkaistapahtumat, ”Koti ulkomailla” ja ”Maata pitkin”, laajentavat messua entisestään. Itse mietin, josko Matkamessuihin voisi vielä yhdistää jonkin rinnakkaistapahtuman joka entisestään voisi vahvistaa messutapahtumaa.
Nykyään Matkamessuilla on myös paljon lavaohjelmaa; ammattilaisnäkökulmia, paneelikeskusteluita, trendejä, kohdeluentoja ja kilpailuja. Tämä on ollut hyvä ja tärkeä suuntaus Matkamessuille ja antaa uskoa siihen, että messuilla on tulevaisuus. Pysähtyä ei kuitenkaan parane, vaan jatkuvaa kehtiystä tarvitaan, jotta messut tulevaisuudessakin houkuttelevat kansan unelmoimaan ja suunnittelemaan tulevia matkoja.
Inspiration Stagen key note-puheenvuorot olivat itselle messujen parasta antia. PING Helsingin Inna-Pirjetta Lahden moderoima keskustelu otsikolla ”Social Media Influencers’ role in sharing news on crises” pureutui laajemminkin aiheeseen ja muistutti vaikuttajien vapauden kanssa käsi kädessä kulkevasta vastuusta.
The Global Sustainable Tourism Councilin Ruotsin edustaja Jeppe Klockareson pohti otsikolla ”Challenges, responsibilities, opportunities and #flygskam in tourism today” matkailun tämän päivän haasteita kestävän kehityksen lähtökohdista. Mielenkiintoinen näkemys Jeppellä oli, että DMO-käsitteessä pitäisi liikkua enemmän vastuulliseen toimintaan, pois nykyisestä Destination Marketing Organizationista ja enemmän kohti Destination Management Organzationia. Ydinviesti oli, että on matkailussa olisi keskityttävä vahvistamaan positiivisia puolia.
Perjantain Matkamessujen opiskelijakilpailun finaalissa kaikki ehdokkaat näyttivät, että matkailualan nuori sukupolvi osaa katsoa asioita uudella tavalla – vahvasti nykymedian ehdoilla ja kestävän kehityksen lähtökohdista.
Myös torstain Business Travel Forumin puolella Matkatieto-seminaari otsikolla ”Digi-ratkaisut matkailuyritysten käyttöön” tarjosi mielenkiintoisia näkymiä digitalisaation tähän päivään ja tulevaisuuteen. Erityisesti Naantalin Muumimaailman ja Tallink Siljan case-esimerkit valottivat mielenkiintoisesti, miten tekniikkaa ja tekoälyä hyödynnetään jo tänä päivänä osana asiakaskokemusta.
Viikonloppuna käytävät ruuhkautuivat
Lauantaina suuntasin kuuntelemaan Maata pitkin-lavalla Viking Linen mietteitä vastuullisuudesta, mukana myös hieman asiaa rakenteilla olevasta Viking Glorystä (etenkin ymäristönäkökulmasta). Tämän jälkeen kiertelimme vaimoni kanssa vielä pari tuntia ilman sen suurempaa suunnitelmaa katsomassa messujen tarjontaa, kuunneltiin mutama ohjelmalavan puheenvuoro ja nautittiin vaan yleisesti messutunnelmasta ruuhkaisilla käytävillä (lauantain sumuinen sää ei suosinut ulkoilua, joten päivä oli mitä mainioin messujen kannalta).
Sunnuntaina puolestaan piipahdin vielä neljännenkin päivän messuilla puhumassa Norwegian Stagella Tukholmasta. Toivottavsti pystyin itse omalta osaltani inspiroimaan messuyleisöä uusiin löytöretkiin Tukholmassa.
Entäs ne näytteilleasettajat?
Tänä vuonna messu rakentui 997 näytteilleasettajasta yhteensä 89 maasta. Tämän vuoden partnermaa Viro esittäytyi laajalla näyttämöohjelmalla ja myös laajalla, 56 näytteilleasettajasta muodostuvalla osastoalueella keskellä messuhallia.
Yleisesti ottaen tänäkin vuonna osastoissa suosittiin melko korkeita seinäkerakennelmia, isoja ripustuksia (jotka blokkasivat melko tehokkaasti näkyvyyden kauemmas) sekä avaria yhteisosastoja. Alla muutama huomio niistä, jotka jäivät mieleen:
- paras osasto tunnelman osalta oli mielestäni Karibian alue, jossa oli onnistuttu luomaan rentohenkinen ja kutsuva alue, joka toi tuulahduksen Karibian aurinkoa ja lämpöä Messukeskukseen. Myös Gavrielides Foodin ja Apollon ilmeisesti yhdessä toteuttama kreikkalainen taverna oli mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten messuilla voisi tuoda yleisön ulottuville enemmän kohteiden tunnelmaa. Lisää tällaista!
- vuoden positiivinen yllättäjä oli mielestäni TAP’in ja Portugalin kohteiden yhteisosasto, jossa osastolla kiertävä fado-laulaja loi kitaransa kanssa ihanan rauhallisen ja seesteisen tunnelman messuvilinän keskellä. Joskus hiljainenkin ääni voi erottua paremmin!
- avarat yhteisosastot, kuten esimerkiksi Länsi-Suomen alue, joka ulottui Porista Ahvenanmaalle – yes! Yhteistyössä on voimaa ja yhdessä näkyvyyskin on parempi.
- vuoden ainoa kaksikerroksinen osasto oli TallinkSiljalla mikäli oikein bongasin. Tyylikkäällä osastolla onnenpyörä myös veti väkeä jonoksi asti.
- vuoden näyttävimmät osastorakennelmat olivat tänäkin vuonna pitkälti hiekkavaltioilla. Tosin näyttävä rakennelma ei välttämättä takaa yleisöryntäystä – näyttävä kun voi olla myös hieman vaikeasti lähestyttävä.
- eniten kuhinaa tänä vuonna oli ehdottomasti risteilyosastojen ympärillä, jossa sekä Risteilykeskuksen että We Love Cruisesin osastojen tiskeillä oli messukansaa jonoksi asti.
- viimeisenä kysymysmerkki niiden messuosastojen suhteen, jotka eivät suoranaisesti liity matkailuun tai joiden kytkös matkailuun on hyvin etäinen, esim. kännykkäliittymien myyjät.
Tänä vuonna messuilta puuttuivat esim. isot toimijat kuten Finnair/Aurinkomatkat, TUI sekä Finnlines, jotka ovat yleensä kuuluneet näytteilleasettajien vakiokaartiin. Toivotaan, että tulevina vuosina nähdään taas nämäkin mukana messuilla, jotta messut koetaan yleisön silmissä houkutteleviksi ja kaikenkattaviksi.
Näin omat mietteet tämän vuoden messuista. Matkamessut – ciao for now, nähdään taas ensi vuonna!
Kävitkö sinä Matka 2020-messuilla, ja mitkä mietteet sinulla on messuista?
Matka 2021-messut järjestetään 22.-24.1.2021
1 kommentti
Oheisohjelma oli kyllä hyvä tällä kertaa. Samaa mieltä että esitteiden ja banderollien lisäksi oli tullut paljon mielenkiintoista lisää. Ensi vuonna tulen varmasti uudestaan.