Oberammergau – päällisin puolin aivan tavallisen oloinen baijerilainen kylä: hiljainen kylänraitti, ylitsepursuavan runsaat kukkalaatikot ja silloin tällöin kuuluvat Grüß Gott-tervehdykset. Monen talon julkisivuja peittävät komeat Lüftmalarei-maalaukset ja puunveistäjien työpajat ovat tiheässä tässä korkeiden vuorenrinteiden ympäröimässä pikkukylässä.
Vuoden 1633 jälkeen Oberammergau ei kuitenkaan enää ole aivan tavallinen kylä; Euroopassa rutto kylvi kuolemaa ja kurjuutta, ja epidemia oli myös saavuttamassa tämän pienen baijerilaiskylän. Kylän asukkaat tekivät kuitenkin jotain poikkeuksellista: he antoivat pyhän lupauksen esittää joka kymmenes vuosi Kristuksen kärsimystä kuvaavan näytelmän mikäli kylä säästyisi rutolta.
Vuodesta 1634 , eli jo miltei 400 vuoden ajan, kylä on toteuttanut lupauksensa esittää kärsimysnäytelmä. Vuodesta 1680 näytelmää on esitetty joka tasakymmenvuosina, mutta ei täysin katkeamattomana ketjuna, silla sodat ja hallitsijoiden määräykset ovat välillä estäneet näytelmän toteuttamisen.
Pienestä alkanut tapahtuma kasvoi vähitellen, ja vuonna 1850 katsojia oli jo 45.000. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin rikottiin ensimmäistä kertaa 100.000 katsojan raja, osittain senkin takia, että brittiläinen Thomas Cook-matkatoimisto toi turisteja kylään. Vuonna 1922 ylitettiin jo 300.000 katsojan raja (vuoden 1920 esitykset oli siirretty eteenpäin ensimmäisen maailmansodan takia), joista kolmasosa tuli ulkomailta. Vuoden 1950 jälkeen katsojamäärä on vakiintunut noin puoleen miljoonassa katsojaan. Oberammergaun kärsimysnäytelmän historian aikana vieraiden joukossa on ollut monta maailmanhistoriasta tuttua nimeä, esim. keisarinna Sissi, kuningas Edward VII, Gustave Eiffel, Henry Ford, John D. Rockefeller, Ruotsin kuningas Kustaa V…
Tänä vuonna kylä lunasti jälleen lupauksensa – jo 42. kertaa – joskin tällä kertaa pandemian takia 2 vuotta myöhässä. Päätös näytelmän siirtämisestä eteenpäin kahdella vuodella tehtiin 19.3.2020, ainoastaan 2 kuukautta ennen ensimmäistä näytöstä. Silloin tuntui, että kahden vuoden siirto oli hieman ylimitoitettu päätös, mutta pandemia osoitti, että päätös oli aivan oikea.
Vuosi jolloin kylän elämä muuttuu
Kärsimysnäytelmän toteutukseen osallistuu suoraan tai välillisesti koko kylä, ja kärsimysnäytelmän vuosina kylän rytmi seuraa pitkälti esitysten rytmiä, toukokuusta lokakuuhun (tällä kertaa 14.5.-2.10.2022). Tänä aikana eletään viisi päivää viikossa näytelmän päivärytmissä, ja välipäivinä kylän tyhjillä kaduilla voi selkeästi aistia että vedetään henkeä.
Näytelmä on sananmukaisesti oman kylän ponnistus, sillä näyttämöllä on vain kylässä asuvia, tänä vuonna tuotantoon osallistui yhteensä n. 2.000 henkeä (eli puolet kylän asukkaista), joukossa myös paljon lapsia ja nuoria. Muusikoiden osalta ollaan joustettu niin, että heidän osalta riittää, että juuret ovat kylässä. Perinteitä vaalitaan tarkasti, mutta vähitellen tiukkoja sääntöjä ja käytäntöjä on myös ajanmukaistettu. Tuplaroolitus päärooleissa otettiin käyttöön vuonna 1980 ja vuodesta 1984 eteenpäin myös naimisissa olevat naiset sekä yli 35-vuotiaat naiset ovat saaneet osallistu näytelmään (ennen sitä tämä ei ollut mahdollista). Vuonna 2000 näytelmään osallistui ensimmäistä kertaa myös Oberammergaussa asuvia muslimeja.
Näytelmään ruvetaan valmistautumaan jo paria vuotta ennen ensi-iltaa. Näyttelijävalinnat esitellään teatterin edessä noin puolitoista vuotta ennen ensi-iltaa. Noin vuotta ennen kylän miehet ryhtyvät kasvattamaan partaa ja pitkää tukkaa, ja niinpä kylän katukuvassa näkyy arkena tavallista enemmän komeita partoja ja pitkiä lettejä – yhdistettynä nykymuotiin.
Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kylän lapset ja nuoret toteuttavat myös oman versionsa näytelmästä – aivan itse, ilman aikuisten apua. Tämä kertoo mielestäni perinteen voimasta ja miten siihen kasvetaan tässä pienessä, baijerilaisessa kylässä.
Kärsimysnäytelmä – koko päivän ohjelma
Kärsimysnäytelmä kuvaa Kristuksen kärsimystä, kuolemaa ja ylösnousemusta. Tarina on meille kaikille tuttu, ja näytelmä on vaikuttava kokonaiselämys riippumatta omasta vakaumuksesta. Osa vaikuttavuudesta johtuu varmaan näytelmän pitkästä historiasta – katsomossa istuessa tuntuu ihmeelliseltä olla osana näin pitkää historian ketjua yhdessä koko maailmasta tulleiden kanssakatsojien kanssa.
Koko esitys soljuu eteenpäin ilman taukoja kohtausten välissä; kohtausten välissä näyttämön keskelle paljastuvat n.k. Lebende Bilder, joiden aiheet perustuvat Vanhan Testamenttiin. Kuoro ja solistit täydentävät näitä ”pysäytyskuvia” (näyttelijät ovat jähmettyneet paikoilleen esitettävässä kuvassa), joissa on usein kymmeniä näyttelijöitä ja varsin värikäs ja runsas lavastus. Ei voi kuin ihailla miten näyttelijät pystyvät usein aika vaikeissakin asennoissa olemaan täysin liikkumatta.
Vaikuttava on myös kokonaisuus, joka koostuu näyttämöllä olevista näyttelijöistä, yli 60 hengen kuorosta solisteineen sekä 55 hengen orkesterista. Erityismaininnan ansaitsee myös ison kuoron siirtyminen näyttämölle ja näyttämöltä pois – tyylikkäästi ja nopeasti. Ehkä kaikkein vaikuttavimpia osia ovat kuitenkin massakohtaukset, joissa näyttämöllä on samaan aikaan satoja ihmisiä ja sen lisäksi eläimiä: lampaita, aaseja, hevosia ja jopa kameleita.
Näytelmän lavastus on yksinkertainen mutta monessa kohtauksessa nerokkaasti toteutettu. Myös näyttelijöiden vaatteet tarjoavat paljon yksityiskohtia ihailtavaksi. Oman lisänsä näytelmään tuo, että se esitetään ulkoilmanäyttämöllä, jonka taustalla on alppimaisema (näyttämön ylle siirrettävissä oleva, näyttelijöitä sateelta suojaava lasikatos valmistui vasta vuonna 2010), yleisö puolestaan istuu katetussa katsomossa.
Näytelmää ei saa kuvata, ja kieltoa myöskin valvotaan saksalaisella tehokkuudella näytöksen aikana. Kuvia ja tunnelmia näytöksistä voi nähdä virallisella Instagram-tilillä @passionsspiele_oberammergau
Alla olevalta, virallisen Youtube-kanavan videolla saa myös hieman kuvaa tunnelmasta.
Passionsspielhausissa ei ole tekstityslaitetta, mutta lipun hintaan sisältyy tekstikirja, jonka saa valinnaisella kielellä, joko englanniksi tai saksaksi. Itse seurasin saksankielistä tekstikirjaa ja vaikka tekstikirjan seuraaminen ehkä eräällä tavalla häiritsee näytelmään keskittymistä, kokonaisuudesta saa tekstikirjaa seuraamalla enemmän irti.
Näytelmä on jaettu kahteen 2,5 tunnin mittaiseen osaan: ensimmäinen osa alkoi klo 13.30, toinen klo 19.00 ja näiden välissä 3 tunnin päivällistauko. Itse epäilin etukäteen hieman aikataulun pitävyyttä, mutta kaikki toimi täydellisen täsmällisesti: tasan kolme tunti ensimmäisen näytöksen päätyttyä kaikki istuivat jälleen katsomossa käytyään välillä nauttimassa päivällisen omassa hotellissaan – uskomatonta mutta totta, toisaalta tätä on harjoiteltu jo lähes 400 vuotta.
Nykyään turvallisuusasioihinkin kiinnitetään paljon huomiota suurtapahtumissa, ja niin myös Oberammergaussa. Teatteritalolle tultaessa portilla suoritetaan turvatarkastus (joka oli varsin sujuva) ja katsomoon vietäviä tavaroita on rajoitettu. Myös itse kylässä tapahtuma näkyy järjestelyissä, joihin osallistuvat niin poliisi, palokunta kuin lukuisat muutkin vapaaehtoiset.
Teatterirakennus – Passionsspielhaus
Ensimmäisen kerran näytelmä esitettiin vuonna 1634 näyttämöllä, joka oli rakennettu hautausmaalle, johon oli haudattu ruton uhreja.
Vuonna 1840 ulkoilmanäyttämö sai pysyvän paikan kylässä, ja vuonna 1890 katsomo katettiin osittain. Nykyinen katsomorakennus valmistui vuonna 1900, silloin 4.200 paikalla. 30 vuotta myöhemmin kun näyttämöä uusittiin laajennettiin myös katsomo nykykokoon, joka tarjoaa paikat 5.200 hengelle.
Katsomossa penkkirivit ovat tiheässä, jalkatilaa ei ole liiemmälti ja ahtaanpaikan kammosta kärsivälle penkkiväli saattaa tuottaa hikikarpaloita otsalle. Me istuimme rivillä 13 keskellä, joka osoittautui aika sopivaksi näkyvyyden kannalta – ei liian lähellä, eikä liian kaukana. Varjopuolena toki, että näyttämön takana kohoava alppimaisema ei näy näin edestä.
Vinkkinä, että olisi kannattanut varata paikat penkkiriviltä, joka on pyörätuolipaikkojen takana, sillä näiden penkkien edessä on enemmän jalkatilaa.
Miten Oberammergaun Kärsimysnäytelmään pääsee?
Oberammergaun kärsimysnäytelmä kuuluu niiden maailman matkailutapahtumien joukkoon, joihin on suhteellisen vaikeaa saada lippuja. Itsellä on taustaa ryhmämatkailun parissa ja olen ollut tuottamassa matkapaketteja Oberammergaun kärsimysnäytelmään useampana kertana aikaisemmin. En ollut kuitenkaan itse koskaan nähnyt näytelmää aikaisemmin vaikka olin kylläkin käynyt kylässä näytelmävuosien välissä.
Useat suomalaiset matkanjärjestäjät myyvät matkapaketteja Oberammergaun kärsimysnäytelmään, mutta me matkustimme omatoimisesti: lensimme Müncheniin, otimme kentältä vuokra-auton alle ja ajoimme kahdeksi yöksi Oberammergauhun, jossa majoitumme Hotel Arnikaan.
Kärsimysnäytelmään myydään lippupaketteja, jotka sisältävät joko 1 tai 2 yön majoituksen, puolihoidon sekä liput näytelmään. Hinnat vaihtelevat melkoisesti riippuen hotellin sijainnista ja istumapaikan kategoriasta. 2 yön paketti keskiluokan hotellilla, puolihoidolla ja hyvillä pääsylipuilla maksaa n. 400-600 €/hlö. Oberammergaun matkailutoimisto hoitaa pakettien myynnin, ja vuoden 1990 näytelmän yhteydessä tapahtuneiden lippuväärennösten jälkeen järjestelmää on hiottu entisestään. Periaatteessa paikan päällä on mahdollista ostaa pelkästään lippu itse näytelmään, mutta näitä lippuja on saatavilla hyvin rajallisesti, joten en suosittelisi jättäytymään tämän varaan mikäli haluaa varmasti nähdä näytelmän.
Myynnissä on myös paketteja, jossa majoitus muualla kuin Oberammergaussa – suosittelen kuitenkin ehdottomasti valitsemaan paketin, jossa majoitus on kylän alueella (kylässä liikennöi shuttle-busseja niihin hotelleihin, jotka eivät ole aivan kylän ydinkeskustassa, kuten esim. Hotel Arnika, joka on n. 1 km päässä Passionsspielhausista.
Itse varasin lippupaketin n. kahta vuotta ennen suunniteltua matka-ajankohtaa, kesällä 2018. Silloin oli vielä paketteja tarjolla, mutta hotelleissa ei enää ollut kovinkaan paljon valinnanvaraa – ajoissa kannatta siis olla liikkeellä tämän tapahtuman kohdalla-
Tämän viikon sunnuntaina on näyttämön valot sammuvat viimeisen näytöksen jälkeen. Sen jälkeen Oberammergau muuttuu jälleen tavalliseksi, baijerilaiseksi pikkukyläksi kunnes vuonna 2030 on jälleen aika lunastaa lupaus – silloin jo 43. kertaa.
Onko sinulla haaveissa jokin tämäntyyppinen once-in-a-lifetime -tapahtuma – mikä?
1 kommentti
Oberammergau oli itselleni ihan tuntematon, vaikka Baijerissa olenkin muutamaan kertaan käynyt. Tapahtumista itselleni tulee mieleen ensimmäisenä Rion karnevaalit, joka oli upea kokemus, https://www.matkallamissamilloinkin.com/sambakarnevaalien-humua-rio-de-janeirossa/
Joskus olisi mahtavaa päästä kokemaan myös Maha Kumbh Mela https://www.matkallamissamilloinkin.com/10-matkaunelmaa/