Pentalan saari – retki lähisaaristoon

by Alex | Matkoillablogi.fi

Useinkaan ei tule ajatelleeksi, kuinka läheltä saaristomaisemia löytyy myös pääkaupunkiseudulla. Espoon edustalla saaristoluonnosta pääsee helposti nauttimaan esimerkiksi Pentalan saaressa, jonne pääsee aikataulun mukaan liikennöivillä yhteysaluksilla. Vielä ehdit tänä kesänä tutustumaan Pentalaan, mutta huomiothan kuitenkin, että nyt loppusesonkina reittiliikennettä on 11.8. alkaen ainoastaan viikonloppuisin. 

Pentalan saari on nousi suuren yleisön tietoisuuteen sen jälkeen kun Espoon kaupunginmuseo avasi saareen vuonna 2018 saariston arjesta ja elämästä kertovan saaristomuseon Nyholmin perheen kalastajatilalle. Vakituista asutusta tällä 130 hehtaarin kokoisella saarella ei enää ole, ja puolet saaren pinta-alasta on luonnonsuojelualuetta.

Kalastajatorpan arki tutuksi

Suosittelen osallistumaan saaristomuseon opastettuihin kierroksiin, joiden kautta saa vierailustaan enemmän irti. Kierrokset avaavat mielenkiintoisesti saariston arkea ja kalastajatorpan pitkiä päiviä: aamuyön tunteina verkoista nostetut kalat lähdettiin aamuvarhaisella myymään Kauppatorille. Sieltä kotiin tullessa odottivat vielä tilan työt sekä tavanomaiset kotityöt. Aika tuli tuskin pitkäksi, mutta silti en usko että Pentalassa kärsittiin stressistä.

Vaihtuvissa sääoloissa ympärivuotinen asuminen Pentalassa ei varmaankaan aina ole ollut helppoa – vaikka ei Pentalan tapauksessa puhutakaan kaukana eristyksissä olevasta ulkosaariston luodosta. Niin lähellä Helsingin keskustaa kun ollaankin saarella elettiin pitkään ilman kaikkia suurkaupungin mukavuuksia.

Mielenkiintoista oli myös opastetulla kierroksella kuulla miten saaristossa hyödynnettiin jo entisinä aikoina kesän matkailusesonkia (kun kaupunkilaisille tehtiin tilaa omissa taloissa ja muutettiin itse kesäksi piharakennuksiin).

Noin 45 minuutin ilmaiset kierrokset lähtevät Villa Rosengårdin edestä ja kiertävät pihamaata Ranta-aitan ja Kalastajamökin kautta.

Aikamatkalle Gurlin taloon

Saaristomuseon helmi on runsaasti julkisuutta saanut Gurlin talo, joten odottelin erityisellä mielenkiinnolla opastettua kierrosta talossa jossa saaren viimeinen vakituinen asukas Gurli Nyholm asui aina vuoteen 1986 saakka.

Gurlin taloon pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella.  Maksullisille, reilun puolen tunnin pituisille kierroksille otetaan max 12 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä, joten suosittelen varaamaan paikan etukäteen puhelimitse museosta (varauksen voi tehdä vasta samana päivänä).

Vierailu Gurlin talossa on kuin aikamatka menneille vuosikymmenille. Vaikka tämä klisee onkin, talossa tuntuu todellakin siltä kuin aika olisi pysähtynyt ja Gurli asuisi vielä talossa. Tätä mielikuvaa ruokitaan esimerkiksi kodikkaassa keittiössä, jossa radio soi taustalla.
Olohuone toi mieleen lapsuuden kyläilyt maaseudulla – tältähän olohuoneet Suomessa entisaikaan näyttivät. Matkabloggaajan huomio kiinnittyi erityisesti esineisiin, jotka oli mahdollisesti tuotu matkamuistoina ulkomailta. Talossa näkyy myös vahvasti Gurlin kädenjälki käsitöiden muodossa.

Pentalassa nautitaan luonnosta

Arki saaristossa ei aina ole idylliä, mutta meidän käydessämme Pentalassa kesäkuun alussa saari näyttäytyi parhaimmassa mahdollisessa kesäkuosissa: Syreenit kukkivat, luonto oli vehreimmillään, aurinkoa paistoi pivlettomältä taivaalta ja lämpömittarikin näytti Suomen oloissa oikein mukavia kesälämpötiloja.

Kaunis luonto onkin hyvä syy vierailla Pentalassa, ja museoalueen lisäksi kannattaa myös lähteä kävelemään parin kilometrin pituista luontopolkua saaren keskellä sijaitsevalle pienelle Pentalanjärvelle. Polku vie saaren eteläpuolella sijaitsevalle Diksandin hiekkarannalle  jonka jätimme kuitenkin tällä kertaa väliin.

Saaristomuseon ensimmäisenä sesonkina 2018 (museo on avoinna kesä-elokuussa) kävijöitä oli peräti 21.000 – melkein tuplaten odotuksiin nähden. Suuresta suosiosta iloitaan tietenkin kaupunkimuseossa, mutta tässä kohtaa on myös hyvä pohtia josko saarella on liikaturismin vaara?

Tunnelmia Pentalasta pääset katsomaan alla olevassa videossa!

Purjehdusseuran ravintola Paven

Pentalan saaristomuseon vieressä sijaitsee Esbo Segelförening-pursiseuran kesäravintola Paven. Arkkitehti Sigurd Frosteruksen piirtämä, 1900-luvun alun puurakennus on sisältä melko yksinkertaisesti sisustettu. Ruokalista on suppeahko, mutta täysin riittävä jotta nälän ja janon saa taltutettua merellisissä maisemissa. Taloa ympäröivät terassit monessa tasossa ja mäntyjen katveessa on lämpimänä kesäpäivänä mukava istua nauttimassa aavoista merimaisemista. Paven ylläpitää myös kesäkahvilaa Café Lillstugan -pikkumökissä.

Saaristomuseo Pentala on ollut esillä monissa muissakin blogeissa, mm. Meriharakka-blogissa, Marjon matkassa-blogissa ja Maisemaonnellinen-blogissa.

Onko pääkaupunkiseudun saaristo sinulle tuttu?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

1 kommentti

10 suunnitelmaa Suomen kesään – Lähtöportti 13/09/2023 - 9:18 am

[…] Lue lisää Pentalasta Matkoillablogista. […]

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet