Hektisen syksyn vastapainoksi olimme päättäneet suunnata pitkäksi viikonlopuksi Viroon. Pärnu oli meille kummallekin ennestään tuttu kaupunki – mutta parinkymmenen vuoden takaa. Mielenkiinnolla lähdimme siis matkaan katsomaan miten kaupunki oli muuttunut sitten viime kerran.
Vahva mielikuva Pärnusta, oli edelleenkin että kyseessä on eläkeläisten täyttämä kylpyläkaupunki, joka elää hieman uneliasta elämää. Toisaaltahan Pärnua kutsutaan Viron kesäpääkauongiksi, ja on somen kesäkuvien perusteella melko vilkaskin sellainen. Siksi mietimmekin ennen matkaa, millaisen kaupungin kohtaisimme ja olisiko Pärnu näin syksyllä täysin kuollut kesäsesongin loputtua?
Matkaan pitkäksi viikonlopuksi viroon
Jotta saisimme hieman pidemmän viikonlopun lähdimme matkaan jo torstaina aamupäivällä Tallinnan liikenteen tämänhetkisellä suosikkilaivalla, Megastarilla. Kaksituntinen matka sujui mukavasti ja laivalla oli mukavan väljää vaikka autokentältä lastattiin mukaan melkoinen määrä automatkustajia – ja valtavasti rekkoja. Viikonloppulähtöjen ruuhkista ei ollut kuitenkaan tietoa, joskin Megastar tuntuu suhteellisen väljältä silloinkin kun matkustajia on paljon.
Tallinnan satamasta otimme suunnan kohti Pärnua. Tallinnan keskustassa tietyö oli sukkenut Liivalaia-kadun, mutta onneksi kaupunki on jo sen verran tuttu, että pienet kiertotiet keskustassa eivät onnistu liikaa sekoittamaan suunnistusta. Pian olimmekin jo Pärnuun vievällä tiellä nro 4 (osa Via Balticaa, eli E67-tietä: hyvätasoista baanaa jolla liikenne on sujuvaa. Tien ainoa miinus on oikeastaan sen yksitoikkoisuus – tietä on tehty viivoittimella ja pisimmillään saa ajella kuitisen kilometriä ilman tarvetta kääntää rattia mihinkään suuntaan. Tiellä on myös vuorottelevia ohituskaistoja, jotka sujuvoittavat liikennettä. Pärnuun ajelimme hieman vajaa kaksi tuntia.
Pärnu – puistojen kaupunki
Puistojen reunustamia hiljaisia katuja pitkin saavuimme aivan rannan tuntumassa sijaitsevan Hedon Spa-hotelliin. Odotukset olivat korkealla ja myös ensivaikutelma oli varsin lupaava.
Pärnu oli parissa kymmenessä vuodessa muuttunut paljonkin – modernia arkkitehtuuria edustavia, uusia rakennuksia oli ilmestynyt kaupunkikuvaan, vanhoja funkkistaloja oli korjattu ja pari uutta ostoskeskustakin oli noussut keskustaan. Kaikkialla keskustassa Pärnua leimaavat puistot ja vanhat puutalot ovat kuitenkin edelleen vahvasti läsnä – onneksi, sillä juuri nämä luovat vahvasti Pärnulle tunnusomaisen tunnelman.
Kaupungin vanhan talot edustavat monenlaisia tyylisuuntia jugendista funkkisarkkitehtuuriin
Keskustasssa myös lukuisat kauniit ovet kiinnittivät huomion.
Nykyajan värikkyyttäkin näkyy kaupungin keskustassa muraalien muodossa
Kaupungin puistot näyttäytyivät matkamme aikaan kauniissa syyskuosissa, jota osaksi aurinkoinen sääkin korosti.
Tässä kohtaa on pakko myöntää, että kotiläksyt oli tehty hieman huonosti ennen matkaa, sillä vallihaudan ja bastionin alue aivan keskustan tuntumassa yllätti laajuudellaan; mukavaa kävelyaluetta, joka on varmaankin kesällä huomattavasti vilkkaampaa.
Rannalle, MEREN ÄÄREEN rauhoittumaan
Kesäsesonki oli enää kaukainen muisto viettäessämme Pärnussa viikonloppua. Rantakahvilat ja muut rannan palvelut oli jo suljettu, mutta ranta houkutteli meitä silti kävelylle navakassa syystuulessa. Syksyisellä rannalla kävellessä rauhoittui kummasti ja mieli lepäsi, eikä palveluiden puute haitannut meitä ollenkaan. Meille riitti mainiosti kävely rannalla, joka melkein vain meidän.
Yksi Pärnun rannalle tunnusomainen nähtävyys on pitkä aallonmurtaja, joka suoraan rannasta pitkälle Pärnunlahdelle. Paikallisen uskomuksen mukaan nuorten rakastavaisten pitäisi yhdessä kävellä aallonmurtajan päähän saakka ja suudella siellä, minkä pitäisi taata parille ikuisen onnen.
Nuoriahan emme enää ole, mutta olisipa tuon kävelyn voinut tehdäkin kauniissa kesäillassa. Nyt navakasti puhaltava syystuuli ei kuitenkaan houkutellut lähtemään kävelemään pärskeiden liukastamia kiviä.
Aallonmurtajan alkupään tuntumassa sijaitsee myös vähäeleinen ja tyylikäs Estonia-muistomerkki.
Viehättäviä kahviloita, viinibaareja ja ravintoloita
Pärnun keskustan kaduilla näkyi myös kaupungin muuttuminen selkeästi, sillä kivan näköisiä kahviloita ja ravintoloita oli runsaasti. Muutama viime kerralta tuttu nimikin näkyi, mutta nämä ravintolat eivät ehkä kuulu niihin kaikkein trendikkäimpiin…
Näin syksylläkin ravintolatarjontaa oli yllättävän hyvin, eikä kaupunki ollut asettunut talviunille. Toki osa ravintoloista oli sulkenut kesäseosongin loputtua, mutta ilahduttavan moni paikka oli myös auki – varmaankin kylpylävieraiden ansiosta.
Koska hotellipakettiimme sisältyi myös kaksi illallista hotellin ravintoloissa kaupungin illallispaikkojen testaaminen jäi tällä kertaa yhden ravintolan (Hea Maa) varaan.
Loppuarviona Pärnun pitkästä viikonlopustamme voi sanoa, että matka sopi täydellisesti lyhyeen irtiottoon. Parissa tunnissa pääsi kokemaan uutta ja erilaista – lyhyen matkan päässä kotoa, mutta silti kaukana normaalista arjesta, juuri sitä mitä haimme.
Pärnu – tapaamme taatusti uudestaan, ehkä silloin kesätunnelmissa!
Millaisia muistoja sinulla on Pärnusta? Onko sinulla jotain suosikkipaikkoja tai suosituksia kaupungissa – kerro kommenteissa!
1 kommentti
Näyttääpä syksyinen Pärnu kauniilta. Ehkä ensisijaisesti ajattelin, että kesä ajankohtana olisi paras ajankohta, mutta saattaa olla, että syksy meni edelle. Mukavasti ovat lehdet saaneet väriä. Ja kaupungin vanhat talot näyttävät arkkitehtuurisesti oikein tyylikkäiltä.