Vuonna 2010 alkunsa saanut Finnairin ja Finavian yhteinen laadun kehittämisprojekti ”Rethink Quality” jatkuu tänä vuonna uudella vuosikerralla.
Aikaisempina vuosina ollaan pyritty keräämään suurelta yleisöltä mahdollisimman paljon tuotekehitysideoita siitä, miten matkustuskokemus voitaisiin kehittää paremmaksi sekä Finnairin lentojen osalta kuin myöskin lentoasemapalveluiden suhteen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tänä vuonna fokus laitetaan siihen, että tuotekehityspolku jatkuisi aina ideasta lopulliseen toteutukseen asti. Viisi teema-aluetta ovat: matkaa edeltävät/jälkeiset seikat, kokemus lentokentällä, kokemus lennolla sekä kokemus kohteessa. Viides teema-alue tullaan päättämään yhteisesti myöhemmin; tämä mielestäni henkii projektin aitoa sitoutumista crowdsourcing-ajatukseen.
Tähän saakka Quality Hunters -projekti on pystynyt näyttämään mitä crowdsourcing voi parhaillaan olla; projekti on tuottanut runsaasti uusia ideoita, joista osa on jo viety toteutukseenkin.Mielenkiintoista on seurata miten Finnair ja Finavia pystyvät ylläpitämään yleisönsä mielenkiinnon projektiin edelleenkin. Sinänsä en usko, että kovin paljon tarvitsee yleisöä yllyttää osallistumaan prosessiin; vielä crowdsourcing ei ole millään tavalla kokenut inflaatiota, joten yritykset jotka aidosti tarjoavat mahdollisuuden osallistua yhteisen tarinan luomiseen ovat yleensä onnistuneet projekteissaan hyvin. Yksi toinen onnistunut kotimainen esimerkki tästä matkailualalla oli Silja Linen ”1000 tuotekehittäjää”-kampanja.
Tämän vuoden ”Quality Hunters” kampanja hakee uusia muotoja ja jokaisen teema-alueen ympärille tullaan järjestämään workshopit, joissa näihin kutsutut osallistujat pääsevät keskutelemaan kehitysideoista Finnairin ja Finavian asiantuntijoiden kanssa. Ensimmäinen workshop järjestetään 24.-26. toukokuuta Helsingissä, jolloin keskustelun aiheena on ”Kotona” (ts. matkaa edeltävät seikat). Workshop-osallistujien valintakriteereinä on heidän aktiivisuutensa yhteisössä sekä heidän potentiaalinsa tuoda uusia näkökulmia tuotekehitysprosessiin. Mielestäni sekä tuore että mielenkiintoinen tapa tehdä asioita, joka myös osoittaa, että Helsinki-Vantaan lentokenttä on ansainnut toistuvat kärkisjoituksensa lentoasemien rankingeissä.
Tämän vuoden Quality Hunters -projektia voi seurata Twitterissä @qualityhunters, blogi löytyy osoitteesta www.qualityhunters.com ja Facebookin puolella viimeisimmät kuulumiset löytyvät osoitteesta facebook.com/qualityhunters.