Rotterdam – Hollannin toisenlainen kakkoskaupunki

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kävimme toissa viikonloppuna tuttaviemme luona Rotterdamissa. Käynti on ollut suunnitteilla aikamääreellä joskus siitä lähtien kun tuttavamme muuttivat Hollantiin, mutta jostain syystä se on aina vaan siirtynyt eteenpäin. Tiedätte tämän tutun ”…tullaan joskus….” joka siirtyy aina vaan eteenpäin odottamaan toteutusta.

Nyt tämä ”joskus” kuitenkin vihdoinkin toteutui. Rotterdam oli yksi niistä Euroopan kakkoskaupungeista, josta minulla ei etukäteen ollut oikein minkäänlaista kuvaa. Kuvani rajoittui lähinnä siihen, että kyseessä on noin tunnin junamatkan päässä, Amsterdamista sijaitseva Euroopan suurin satamakaupunki. Jollain tavalla mielikuviin liittyi myös että kyseessä on arkkitehtuuriltaan moderni kaupunki, mutta eipä juuri muuta. Toisaalta voi olla myös melko vapauttavaa kun ei ole hirveästi ennakko-odotuksia ja pakollisia kohteita ohjelmassa vaan voi keskittyä nauttimaan kohteesta avoimin mielin ja antaa sen yllättää.

Minkälaisena Rotterdam sitten meille näyttäytyi? Parhaimpana versiona itsestään kun kevätaurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja lämpömittarin lukema kipusi jo +12 asteeseen.

Perille Schipholin lentokentältä pääsee kätevästi junalla reilussa 25 minuutissa kun valitsee lisämaksullisen Direct-junan (lisämaksu 2,40 €/suunta), joita kulkee noin vartin välein. Muista leimata myös erillinen lisämaksulippu automaatissa ennen kun siirryt laiturialeelle.

Centraal

Junalla saavuimme keskelle näyttävintä arkkitehtuuria, Centraal-rautatieasemalle.

Uusi  asemarakennus valmistui vuonna 2014. Avara ja ilmava, valoisa asemahalli on vaikuttava ja takaa mielikuvan modernista designkaupungista jo ensimetreiltä.

Jatketaan asemalta eteenpäin – tervetuloa mukaan pienelle kierrokselle Rotterdamin nähtävyyksien pariin!

Café Dudok

Rotterdamin keskusta tuhoutui suureksi osaksi saksalaisten pommituksissa toisessa maailmansodassa, joten kovin paljon vanhoja rakennuksia ei keskustassa ole. Yhdessä sodanjälkeisessä rakennuksessa sijaitsee viehättävä Café Dudok, joka on saanut nimensä rakennuksen suunnitelleen hollantilaisen arkkitehdin, Willem Marinus Dudokin mukaan. Dudok oli kuuluisa nimenomaan tiiliarkkitehtuurista, ja hänen käsialaansa on runsaasti rakennuksia eri puolilla Hollanti ja myös Afslutdijk-patotien monumentti on hänen käsialaansa.

Café Dudok edustaa hieman hälyisää Grand Cafe-tyylista ravintolaa, jossa iloinen puheensorina täyttää korkean katon alla,olevan tilan – hyvällä tavalla. Puoli kahdentoista aikaan lauantaina ravintola on aivan täynnä brunssista nauttivia isompia ja pienempiä seurueita. Ravintola oli sen verran täynnä, etten halunnut ottaa yleiskuvia sieltä, joten kuvan ravintolan tyylistä saa parhaiten Café Dudokin nettisivuilta.

Markthal

Rotterdamin uusi kauppahalli Markthal oli toinen etukäteen tietämäni  nähtävyys. Eikä ihan vaatimatonkaan: vuonna 2014 avattu kaarimainen rakennus pitää kauppahallin lisäksi sisällään 228 asuinhuoneistoa, ravintoloita ja parkkitalon. Kauppahallin sisällä oleva, 11.000 m² kokoinen kattomaalaus Runsaudensarvi on kuulemma lajissaan maailman suurin. Rakennustöiden yhteydessä tehtyjen arkeologisten kaivausten löydöt ovat esillä parkkihalliin johtavien rullaportaiden yhteydessä.
Hienoa, että nykyäänkin rakennetaan monumentaalisia kauppahalleja.

KIJK Kubus-Kuutiotalot

Se toinen etukäteen tuntemani nähtävyys Rotterdamissa oli eriskummalisten keltaisten kuutioiden ryhmä. Kijk Kubus-kuutiotalot valmistuivat vuonna 1984 arkkitehti Piet Blomin suunnittelemana.

Kallellaan olevien, keltaisten palikoiden rivistö pitää sisällään asuinhuoneistoja, joiden sisustuksen voi hyvin kuvitella olevan suhteellisen haasteellista vinoista pinnoista johtuen. Talojen väliset sisäpihat ovat rauhallisia keitaita keskellä kaupunkia. Mikäli haluaa Rotterdamissa hieman erikoisemman majoituksen kompleksissa toimii myös hostelli.

Oudehaven

Heti Kijk Kubus-talojen toisella puolella sijaitsee Oudehaven – viehättävän näköinen laiturialue, jossa ensimmäiset terassit olivat jo hyvinkin kansoitettuja kevätauringon paistaessa.

Täältä näkee myös hyvin  Het Witte Huis-rakennuksen (Valkoinen talo), vuonna 1898 valmistunut Art Nouveau-tyylin talo joka oli valmistuessaan uskomattomalla 43 metrin korkeudellaan Euroopan ensimmäinen korkea kerrostalo.

Foodhallen

Lounaan nautimme vanhaan Itä-Intian Komppanian pakkahuoneeseen elokuussa 2018 avatussa  Foodhallen’issa. Tällä ruokatorilla 14 eri ruokakojua tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja aasialaisesta perihollantilaisiin Bitterballen’eihin. Keskellä isoa tilaa on pöytäalue, joka on kaikkien ruokakojujen yhteiskäytössä, juomat haetaan pitkältä baaritiskiltä. Loistovalinta kun joku haluaa syödä yhtä ja toinen toista.
Samassa rakennuksessa toimii myös Room Mate Bruno-boutiquehotelli.

Hotel New York

Holland America Line-perustettiin vuonna 1873, ja keskittyi nimensä mukaisesti Pohjois-Amerikan matkustajaliikenteeseen. Yhtiön pääkonttori muutti vuonna 1901 jugendrakennukseen, jossa toimii nykyään Hotel New York.

Rotterdamin satamassa voi muuten edelleenkin tutustua Holland America Line-varustamon 1950-luvun lippulaivaan, S/S Rotterdamiin, joka on nykyään muutettu hotelliksi. Laivalla on myös ravintola ja baari (avoimia myös muille kuin hotellin vieraille), ja siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia.
(Holland America Line myytiin vuonna 1989 Carnival-yhtymälle.)

NHOW HOTEL

Jos edellinen hotelli edustaa menneen ajan loistoa seuraavassa on erittäin vahva nykyarkkitehtuurin maku. Nhow-hotelli yhdistelee nykyarkkitehtuuria, taidetta ja upeita näköaloja jokimaisemissa. Hyvä valinta, jos haluaa myös majoituksen edustavan terävintä desing-huippua.

Erasmus-silta

Maas-joen yli 1996 avattu Erasmus-silta on myös saanut lempinimen Joutsen. Ei ihan kaukaa haettu vertaus kun sillan profiilia katsoo hieman tarkemmin. Nhow-hotellin cocktailbaarin kattoterassilta on hienot näkymät sillan ja Rotterdamin skylinen yli.

Postauksen pääkuva on Rotterdamin maanalaisesta, joka täytti viime vuonna 50 vuotta. Siisti ja valoisa metro täydentää kaupungin raitiovaunuverkostoa. Kaiken kaikkiaan Rotterdamin keskusta on kuitenkin erittäin käveltävissä, mutta kuten kaikissa hollantilaisissa kaupungeissa erityisesti polkupyöräilijöitä täytyy muistaa varoa liikenteessä.

Rotterdam hurmasi meikäläisen täysin modernilla ja rennolla olemuksellaan. Rotterdam, on ehdottomasti kaupunki, johon pitää päästä tutustumaan paremmin – seuraavan kerran toivottavasti kesäaikaan.

Oletko sinä käynyt Rotterdamissa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

4 kommenttia

Jenni / Unelmatrippi 27/02/2019 - 6:47 pm

Rotterdam on vielä toistaiseksi näkemättä, joten oli kiva lukea fiiliksiä ja nähdä kuvia sieltä. Vaikuttaa ihan viihtyisältä! Euroopassa ihastun kyllä yleensä enemmän kohteisiin, joissa on paljon vanhaa, mutta tuollainen monipuolinen ja erikoinen arkkitehtuuri kyllä viehättää myös.

Vastaa
alex 27/02/2019 - 7:13 pm

Suosittelen, uskoisin että erilaisuudessaan voisi kiinnostaa. Rotterdamissa minua viehätti etenkin kokonaisuus jossa sekä ultramodernia (jossa ei juurikaan oltu mileikuvituksessa säästelty) että heti sotien jälkeen rakennettua.

Vastaa
artsi 28/02/2019 - 10:49 pm

Mielenkiintoinen kirjoitus Rotterdamista. Olen käynyt siellä muutaman kerran yli 15 v. sitten Tilburgissa asuessani. Rotterdamin suomalaisella merimieskirkolla kävin tapaamassa muita suomalaisia. Merimieskirkko tarjoaa majoitusta, saunan, kahvilapalvelut ja kirjaston kävijöilleen. Enää en muistanut modernin keskustan lisäksi kuin kuutiomalliset rakennukset ja kaupungin pääkirjaston modernin rakennuksen. Suosittelen Amsterdamin käynnin yhteydessä Rotterdamissa käyntiä. Nämä ovat mielestäni mielenkiintoisimmat kaupungit Hollannissa.

Vastaa
alex 28/02/2019 - 11:02 pm

Kiitti kommentista, Artsi!
Merimieskirkkolla on käsittääkseni edelleenkin melko vilkas toiminta Rotterdamissa ja toimii nykyäänkin suomalaisten kokoontumispaikkana.

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet