Singaporen matkalla piti (tietysti) käydä maistamassa Singapore Sling sen syntysijoilla, Raffles Hotellissa. Tietysti, sillä jostain ihmeen syystä tällä matkalla tuntui, että turistikohteita tuli kierrettyä tavallista enemmän – vaikka toisaaltahan niitä yleensäkin matkoilla kertyy jonkin veran. Onko Raffles Hotel turistikohde? Ehdottomasti! Kallis? Sika-sellainen! Eli kannattaako kuuluisa Sling nauttia Raffles Hotelin baarissa?
Raffles Hotel edustaa Singaporen siirtomaatyyliä, ja on kaikkien pilvenpiirtäjien keskellä piristävä ja kaunis arkkitehtooninen poikkeus. Hotelli viettää tänä vuonna 130-vuotisjuhliaan ja on tällä hetkellä suureksi osaksi suljettu peruskorjauksen ajaksi. Kokonaan hotelli suljetaan peruskorjauksen kolmosvaihetta varten 12. joulukuuta 2017, ja tavoitteena on avata hotelli entistä loistokkaampana vuoden 2018 toisella vuosipuoliskolla.
Raffles Hotel on vuodesta 1987 lähtien yksi Singaporen runsaasta 70 kansallismonumentista, jotka kaikki edustavat arkkitehtoonisia tai kulttuurihistoriallisia arvoja. Melko luonnollista sinänsä, onhan hotelli saanut nimensäkin Singaporen perustajan, sir Stamford Rafflesin mukaan. Hotelli aloitti toimintansa melko pienimuotoisesti 10 huoneella vuonna 1887 ja nykyinen, tunnusomainen päärakennus vihittiin käyttöön vuonna 1899.
Hotellissa järjestetään myös opastettuja kierroksia, mutta tarjolla olleet ajat eivät sopineet meidän ohjelmaamme, joten kierroksemme hotellissa jäi lyhyeen katsaukseen hotellin matkamuistokaupassa. Harmi, että hotellin yhteydessä aikaisemmin toiminut pieni museo suljettiin vuonna 2012 – hotellin pitkästä historiasta kun varmaankin riittäisi kerrottavaa ainakin pienen museon verran. Toivottavasti näemme vielä tulevaisuudessa museon avautuvan uudestaan, tämäntyyppisten hotellien historia on aina mielenkiintoinen.
Peruskorjauksen aikana Rafflesin Singapore Slingit nautitaan Long Barin sijasta Bar & Billiard Roomissa, joten oikean baarin näkeminen on hyvä syy käydä uudestaan Raffles Hotelissa seuraavan Singaporen vierailun yhteydessä (Singapore pääsi nimittäin heti ”uudestaan käytävien kohteiden listalle” – suuntaamme varmasti sinne uudestaan ennemmin tai viimeistään myöhemmin).
Hotellin vitivalkoisina kiiltävien marmorikäytävien kautta tulimme Biljardihuoneen ovelle. Baariin oli (tietenkin) pientä jonotusta, mutta suhteellisen nopeasti meidät ohjattiin biljardipöytien ohi peremmälle.
Rafflesin Singapore Slingin ääressa tuli myös pohdittua omia valintoja nähtävyyksien ja käyntikohteiden suhteen. Mikä viime kädessä ohjaa näitä valintoja – se että jokin paikka tai nähtävyys on kuuluisa ja haluaa nähdä tämän omin silmin (ja voida kertoa käyneensä siellä), vai se että paikka oikeasti kiinnostaa? Samallahan se on myös matkailun perimmäisiä kysymyksiä: mikä yleensäkin saa ihmisen matkustamaan? No, kaikki kroonisen matkakuumeen puraisemat tietävät ettei motiiveja aina voi järjellä selittää.
Yhtälailla kun matkoilla tekee mieli nähdä ne kuuluisat nähtävyydet toivoo aina myös löytävänsä omia helmiä. Näihin törmää useimmiten sattumalta ja suunnittelematta, mutta niistä muodostuvat usein matkojen parhaita muistoja. Toisaalta niihin ei ehkä tulisi myöskään törmättyä ilman matkaohjelmaa joka vie turistikohteesta toiseen. Kuuluisat kohteet eivät välttämättä jätä suurta muistijälkeä ja voivat pahimmassa tapauksessa olla suuriakin pettymyksiä – tosin niiden välissä saattaa piillä se oma helmikohde.
Mutta takaisin drinkin ääreen…
Maistuiko Rafflesin Singapore Sling paremmalta? En ole kyseisen drinkin asiantuntija, mutta muutaman muualla Singaporessa nauttimani Singapore Slingin jälkeen uskaltaisin väittää, ettei Rafflesin versio ole millään tavalla ylivertainen – kylläkin hyvä, mutta melko hinnakas.
Hyvä drinkkihän tehdään aina tilauksesta ja käsityönä (joskin esim. Tukholmaan avattiin viime vuonna Tap Room-baari, jossa drinkkipohjat sekoitetaan valmiiksi isompaan, hanalliseen astiaan; maun väitetään jopa paranevan kun drinkkipohja saa tekeytyä isommassa erässä ja drinkki vain viimeistellään käsin – mene ja tiedä). Rafflesin Long Barissa käsityön käsite on…nojaa, sanotaan vaikka niin, että se on suhteellinen. Periaatteessa voidaan kai kyllä puhua käsityöstä, sillä baarimestari sekoittaa drinkin käsin. Pieteettiä ja suurta tarkkuutta tosin sekoitusvaiheessa ei juurikaan ole. Väittäisin myös, että lopputulos ei voi olla ihan tasalaatuinen vaikka ammattitaitoa ja kokemustakin varmaan on, sen verran suurpiirteiseltä juoman eri ainesosien vapaa-kaato näytti baarissa. Jotten pilaisi kenenkään illusioita, kuva valmistuksesta on piilotettu linkin taakse – herkemmät lukijat: älkää klikatko!
Ai niin – piti vastata myös kysymykseen kannattaako se Singapore Sling nauttia Raffles Hotelissa? Jos edullinen hinta on valintakriteeri – ehdottomasti ei. Mutta toisaalta: Tietenkin! Miksi ei soisi Sngaporessa itselleen iloa käydä nauttimassa kyseinen drinkki juuri sen ”kotona” – onhan Singapore Sling syntynyt juuri Rafflesissa, baarimestari Ngiam Tong Boonin käsissä. Ehkäpä siksi tunne on kuitenkin hieman erilainen.
Ja saahan Rafflesin baarissa ihan hyvällä omallatunnolla heitellä maapähkinänkuoria lattialle…ihan vaan koska voi. Huomattava myönnytys rentoudelle siisteyden mallikaupungissa, Singaporessa.
Oletko sinä käynyt Raffles Hotelin Long Barissa nauttimassa Singapore Slingin? Mitä mieltä siinä tapauksessa olit – liikaa hehkutettu vai ei?
Kaikki Singaporen matkamme postaukset löytyvät Singapore-tagin alta.
2 kommenttia
Tämähän olikin hyvä tietopaketti – ja itselleni varsin ajankohtainen, sillä menemme tammikuussa Singaporeen. Mutta näemmä emme mene siellä Rafflesiin, joka onkin kiinni! Peruskorjauksesta tiesin, mutta en siitä, että hotelli suljetaan hetkeksi kokonaan. Noh, käydään maistamassa nuo legendaariset drinksut sitten seuraavalla kerralla. 🙂
Kivo jos oli hyötyä! Joo, oli itsellenikin yllättävä tieto, että niin ikoninen kohde kuin Raffles suljetaan kokonaan – vaikka remppa tärkeä onkin.
Aina on hyvä olla syitä uusintakäynteihin! 🙂