Singaporen kasviteteellinen puutarha ja orkideapuutarha

by Alex | Matkoillablogi.fi

Alkutalven pimeinä ja harmaina päivinä on aina mukava palata muistoissa lämpimämpiin maihin, jossa värien yltäkylläisyys monesti piristää päivää. Näin myös Singaporen kasvitieteellisessä puutarhassa, johon kuuluu myös melkoisen väri-iloittelun tarjoava orkideapuisto.

Singaporen ensimmäisen kasvitieteellisen puutarhan perusti Sir Stamford Raffles Fort Canningiin jo vuonna 1822, mutta tämä suljettiin jo seitsemän vuoden jälkeen. Nykyinen puutarha sai alkunsa jo siirtomaa-aikaan vuonna 1859, ja laajennuttuaan useampaan otteeseen se on pinta-alaltaan nykyään 63 hehtaarin kokoinen. Melkoin alue käveltävänä siis. Singaporen kasvitieteellinen  puutarha liitettiin UNESCO-kohteiden listalle vuonna 2015, suhteellisen nuori mutta mielestäni ehdottomasti paikkansa listalla ansaitseva kohde.

Me tulimme puistoon metrolla (pysäkki: Botanic Gardens), josta on lyhyt kävelymatka Bukit Timah Gate-portille puiston pohjoisessa päädyssä.

Käyntimme puistossa sattui sunnuntaille, joka näytti olevan varsin suosittu päivä puisto-piknikiä varten paikallisten keskuudessa. Mikä ettei, sillä suuri osa puistosta noudattaa englantilaisia puistoperinteitä, laajoine kumpuilevina nurmialueineen.

Kasvitieteellinen puutarha levittäytyy melko pitkänomaiselle ja kapealle alueelle, kävelymatkaa päästä päähän kertyy suorinta reittiä n. 2 kilometriä. Kiemurtelevia käytäviä edetessä mittariin tullee kuitenkin huomattavasti enemmän – etenkin jos poikkeaa välillä sivukäytäville ihmettelemään luonnon ihmeitä. Siksi kannattaa suunnitella käyntinsä niin, että astelee puistoon yhdestä portista ja poistuu toisesta – etenkin jos tuntuu, että keskipäivän paahtava aurinko käy voimille. Jos jostain syystä yrittää säästää askeleita taksilla pääsee Tyersall Gate-portin kautta Learning Forest-infopisteelle, joka sijaitsee kaikkein lähimpänä orkideapuistoa, apua suunnistamiseen saat  Kasvitieteellisen puiston kartasta.

Mukaan kannattaa varata tarpeeksi vettä, sillä vaikka puistossa on kioskeja, kahviloita ja ravintoloita ne tuntuvat keskittyvän enemmän ryppääksi puiston keskivaiheille eikä niinkään tasaisesti reitin varrelle (tai ei ainakaan tuntunut siltä, auringon porottaessa kuumimmillaan).

Vuonna 1928 puutarhassa  ryhdyttiin erikoistumaan orkideoiden kasvattamiseen, ja itse olisin taipuvainen väittämään, että nämä ovatkin puiston parasta antia – vai mitä mieltä te olette?

Orkideapuistossa on osa, jonne merkkihenkilöt eri puolita maailmaa ovat saaneet ”oman orkideansa” – onpa Suomikin saanut edustuksen tässä osassa puistoa ’Matti’-orkidean (Vanhanen) muodossa. Hyvässä seurassa Matti oli mm. keisari Akihiton, prinsessa Dianan ja Barack & Michelle Obaman kanssa.

Itse kasvitieteelliseen puistoon on vapaa pääsy, mutta orkideapuistoon (joka on siis oma, erillinen osa puistosta) on pääsymaksu jolle sai todellakin vastinetta (toukokuussa 2017 aikuisilta 5 SGD).

Kävelimme puiston läpi ja poistuimme puistosta eteläisen Tanglin Gate-portin kautta. Olimme jo valmiiksi todenneet, että ko. portin lähettyvillä ei tällä hetkellä ole metroasemaa (sellainen on kylläkin rakenteilla metrolinjaston laajetessa tässä suunnassa), ja paikan päällä totesimme että bussilinjoista olisi ehkä kannattanut ottaa selvää hieman paremmin etukäteen. No, pieni seikkailu ei ole koskaan pahasta, joten rohkeasti astuimme oikeaksi arvioimamme bussin kyytiin kohti Orchard Roadia.

Oletko sinä käynyt Singaporen kasvitieteellisessä puistossa ja hurmasiko se siinä tapauksessa sinut?


Kaikki Singaporen matkamme postaukset löytyvät Singapore-tagin alta.

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet