Raakaa betonia ja puuta – voiko tämä olla kaunista? Voi, kun nämä kaksi yhdistetään taidokkaasti nykyarkkitehtuuriksi kuten Skotlannin uudessa, vuonna 2004 valmistuneessa parlamenttitalossa. Monien kulmien talo on 129 Skotlannin parlamentin jäsenen ja tuhtapäisen henkilökunnan työpaikka.
Skotlannin parlamenttitalo (gaeliksi Pàrlamaid na h-Alba) sijaitsee Holyroodin alueella, Royal Milen toisessa päässä Edinburghin keskustassa. Parlamenttitalon naapurissa sijaitsee Holyroodhousen linna, joka toimii kuninkaallisten residenssinä Edinburghin vierailujen yhteydessä. Nykyään Holyrood-nimi käytetään parlamenttitalon sijainnin takia kuitenkin usein myös synonyyminä Skotlannin hallinnolle. Parlamenttitalon naapurissa sijaitsee myös Holyroodin puisto, jonka keskellä kohoaa Edinburghin korkein kohta Arthur’s Seat-kallio 251 metrin korkeuteen.
Uusi parlamenttitalo oli (kuten arvata saattaa) kiistelty projekti, joka valmistui 3 vuotta myöhässä ja monin verroin budjetoitua hintaa kalliimpana: alkuperäinen hintalappu kymmenkertaistui ja rakennuksen loppulasku oli peräti 414 miljoonaa puntaa. Rakennuksen suunnitteli katalonialainen arkkitehti Enric Miralles joka ei tosin koskaan ehtinyt nähdä suunnittelemaansa rakennusta valmiina.
Joskin parlamenttitalo on kiistelty ja paljon keskustelua herättänyt rakennus (tai ehkä juuri siksi) se on saanut runsaasti arvostusta ja palkintoja arkkitehtuuristaan.
Parlamenttitaloa rakennettaessa kestävän kehityksen periaatteet on otettu huomioon mahdollisimman hyvin, mm. tavallista paremmalla lämmöneristyksellä (huomionarvoinen asia Isossa-Britanniassa), katolle sijoitetuilla aurinkopaneeleilla ja automatisoidulla tuuletusikkunoiden säätöjärjestelmällä joka avaa ja sulkee näitä eri vuorokauden aikoina lämpötilan optimoimiseksi. Kaikki talossa käytettävä sähkö on myös uusiutuvalla energialla tuotettua. Talon sijainnillakin on oma merkityksensä, sillä se pyrittiin sijoittamaan paikkaan johon olisi mahdollisimman hyvät yhteydet myös julkisilla liikennevälineillä.
Saapuessamme Parlamenttitalon edustalla ollut ihmismuuri osoittautui onneksi mielenosoitukseksi, joten pääsimme nopeasti sisään – turvatarkastuksen kautta tietenkin. Talo on kaikille avoin ja mitä ilmeisimmin myös hyvin suosittu koululaisten käyntikohde: vierailumme aikana kokoushuoneissa näkyi useita koululaisryhmiä perehtymässä Skotlannin hallintoon.
Talossa pääsee kiertämään melko vapaasti, ja myös istuntosalin lehtereille on pääsy. Valitettavasti meidän käydessä Parlamenttitalossa ei meneillään ollut täysistuntoa mikä oli sinänsä harmi; toisaalta valokuvaus oli nyt mahdollista salissa. Hauskana yksityiskohtana istuntosalissa seinäpaneleissa oli toteutettu viskipullojen reliefikuvia – kuinkas muutenkaan Skotlannissa!
Parlamenttitalon alakerrassa on pieni näyttelyosa, joka esittelee Skotlannin parlamentin historiaa ja nykyaikaa. Lisäksi alakerrassa on vaihtuva taidenäyttely, matkamuistomyymälä sekä kahvila.
Mikäli moderni arkkitehtuuri kiinnostaa käyntiä Parlamenttitalossa voi ehdottomasti suositella Edinburghin matkan yhteydessä. Hyvällä onnella käynnin yhteydessä pääsee myös parvelta seuraamaan parlamentin täysistuntoa.
Kaikki Skotlannin matkaamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoilla-blogista Edinburgh-tägin alta.