Kaupallinen yhteistyö: Visit Mäntyharju.
Jos jokin taidekohde Suomen kesässä kuuluu spontaanisti tunnettuihin niin varmaankin Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla. Ja onhan Mäntyharju jo itsessään ihan kaunista seutua.
Ajoimme pari vuotta sitten Mäntyharjun läpi tullessamme Savonlinnan oopperajuhlilta, mutta koska meillä oli silloin muuta ohjelmaa, emme sillä kertaa pysähtyneet Taidekeskus Salmelaan. Sen verran houkuttelevalta taidekeskuksen alue näytti että tämä jäi harmittamaan, joten tänä vuonna päätimme korjata asian.
Ennen tämänkesäistä käyntiä taidekeskus Salmelassa en oikeastaan tiennyt paikasta paljon muuta, kuin että siellä järjestetään joka kesä vaihtuva taidenäyttely ja että keskuksen sydämenä toimii vanha rakennus upealla järvenrantatontilla.
Mitä odotin käynniltä?
En voi väittää olevani taiteen harrastaja tai tuntevani erityisen hyvin taidetta – tiedän kuitenkin mistä pidän (ja mistä en). Aina ei välttämättä tarvitse ymmärtää taidetta tai edes pitää siitä. Joskus teoksen kauneus voi olla myös katsojan silmissä, joskus teos voi myös vaatia hieman enemmän aikaa avautuakseen. Minulle taiteessa riittää pitkälti se, että saan ihailla taiteilijan kädentaitoa ja siitä syntynyttä lopputulosta. Onko teoksen takana paljon vai vähän työtä, sitä ei aina voi tietää – mutta aina pitää kunnioittaa taiteilijan työtä.
Taidekeskus Salmelassa odotin näkeväni kokoelman nykytaidetta ja sen lisäksi museoalueen kauniissa järvimaisemassa, eikä minulla ollut tarkempaa ennakkokuvaa siitä, mitä perillä odottaisi.
Taidekeskus Salmela
Taidekeskus sai alkunsa, kun Mäntyharjun kunta päätti loppuvuodesta 1989 myydä kirkon vieressä sijaitsevan, entisen pitäjäntuvan Taidekeskus Salmela-hankkeelle, jolla oli tavoitteena luoda monikulttuurinen kesätapahtuma, jossa nykytaide runous ja musiikki yhdistyisivät. Kesällä 1990 järjestettiin ensimmäinen kesänäyttely, joka saavutti suuren suosion ja vähitellen tästä syntyi instituutio. Kesänäyttelyiden pääpaino on suomalaisessa nykytaiteessa ja sen monipuolisessa esittelemisessä.
Vuodesta 1990 alkaen Taidekeskus Salmela on joka kesä kerännyt n. 30.000 kävijää, yhteensä lasketaan vierailijoita olleen jo yli 800.000, joten ihan pienestä kesäkohteesta ei ole kyse.
Päärakennus Salmela on 1850-luvulla rakennettu pitäjäntuvaksi ja oli aikoinaan tärkeä kokoontumispaikka, jossa myös majoitettiin kirkkoväkeä, Ennen nykyistä käyttöään rakennus on ehtinyt toimia myös mm. kunnanvirastona, kirjastona ja pankkina. Nykyään hienosti entisöity rakennus toimii taidekeskuksen päänäyttelytilana.
Myös taidekeskus Salmelan kauniin rantamaiseman ääressä sijaitsevat muut rakennukset ansaitsevat huomiota, Kauniilta puistoalueelta löytyy myös nk. Domanderin alue, joka liitettiin kunnostuksen jälkeen taidekeskukseen vuonna 2005. Apteekkari Adolf Fredrik Domander perusti tänne apteekin rakennukseen, joka valmistui vuonna 1874 sekä sen yhteyteen myös postitoimiston, kirjakaupan ja limonaditehtaan!
Alueella sijaitsevassa entisessä funkkistyylisessä osuuskaupassa toimii nykyään taidekeskuksen ravintola Kesäheinä jossa tarjolla on kahvilatuotteiden ohella myös lounasta. Ravintolan yhteyteen rakennettu Puistonäyttämö katettuine katsomoineen, jossa kesän aikana järjestetään kesäkaudella konserttisarja, ja esiintyjien joukossa on varsin laaja kirjo Suomen eturivin muusikoita, mm. Hector, Anna Puu ja DDT Jazz Band & Johanna Försti muutamia mainitakseni.
Taidekeskus Salmela on kesällä 2023 avoinna päivittäin klo 11-18 ajalla 10.6. – 13.8.
Talvella Salmela toimii nuorten taiteilijoiden taiteilijaresidenssinä.
Aikaa kannattaakin varata tarpeeksi käyntiin Taidekeskus Salmelassa, sillä kokonaisuus jakaantuu useampaan rakennukseen sekä ulkoalueeseen; itse suosittelisin varaamaan aikaa vähintään 2-3 tuntia.
Mikä oli mielestäni parasta Mäntyharjussa?
Tänäkin kesänä Taidekeskus Salmelan kesänäyttely tarjosi vaihtelevan kattauksen nykytaidetta; yhteensä vvv taiteilijaa on tämän vuoden näyttelyssä edustettuna. En lähde arvioimaan mikä oli näyttelyn parasta antia, koska tämä on aina katsojan itsensä arvioitava. Alla kuitenkin muutama oma suosikkini näyttelykattauksesta.
Yksi tämän kesän näyttelyn isoista taiteilijanimistä on Björn Weckström. Itse assosioin hänet etupäässä ikonisten Lapponia Jewellry-korujen muotoilijana ja muistan käyneeni joskus 1990-luvulla hänen galleriassaan Naantalissa. Paljon tuttua olikin Taidekeskus Salmelassa esillä olleissa töissä.
Myös Raimo Utriaisen alumiiniteokset miellyttivät omaa silmää; melko karukin materiaali voi taitavasti käytettynä muodostaa todella kauniita kokonaisuuksia.
Uudempaa taidesuuntausta puolestaan edustavat Johannes Ylipään tekoälyn avulla luodut isot teokset*, jotka olivat merkillisyydessään jollain tavalla vangitsevia.
Myös Anni Kristiinan taidokkaiden lyijykynäteoksien* tuli pysähdyttyä pidemmäksi aikaa; ei voi kuin ihailla sitä, että joku pystyy piirtämällä saamaan aikaiseksi niin valokuvamaisen tarkkaa lopputulosta!
Hymyn ja iloisen mielen saivat puolestaan aikaan Emma Heinosen neonväreissä hehkuvat teokset*.
*Kuvataidekilpailun näyttelyluokka
Mäntyharjun keskusta
Tällä kertaa emme ennättäneet tutustumaan Mäntyharjun muuhun tarjontaa, mutta ensi kerralla pitää poiketa vanhan rautatieaseman vieressä sijaitsevaan Makasiinin Puoti & Kahvilaan, jossa myydään pienyrittäjien tuotteita. Mikäli majoitusta tarvitsee B&B Pinus näytti varsin sympaattiselta vaihtoehdolta.
Oletko sinä käynyt Mäntyharjussa Taidekeskus Salmelassa ja mitä pidit?
1 kommentti
[…] Suomi […]