Trierin kuuluisin nähtävyys lienee roomalaisaikainen kaupunkiportti Porta Nigra. Niinpä mekin suuntasimme kaupungissa käydessämme viime kesänä ensimmäiseksi sitä ihmettelemään.
Paikoitettuamme lähdimme hakemaan kuuluisaa kaupunginporttia ja ylitettyämme Marktplatzin se näkyikin pian edessä. Kauempaa katsottuna portti ei näytä kovin isolta, mutta sen vieressä seistessään ymmärtää, ettei Trierin tunnusmerkki ihan pieni olekaan: nelikerroksinen portti on arviolta n. 25-30 metrin korkuinen.
Alppien pohjoispuolen suurin roomalaisaikainen kaupunginportti Porta Nigra on rakennettu 170 jKr osaksi kaupunkimuuria, jossa oli neljä porttia; Porta Nigra oli pohjoinen portti.
Roomalaiset perustivat Augusta Treverorum-nimisen kaupungin vuonna 16 eKr. Myöhemmin siitä tuli provinssipääkaupunki ja vähitelleen myös yksi Läntisen Rooman valtakunnan tärkeimmistä hallintokaupungeista. 4. vuosisadalla Trier oli jo noussut Rooman valtakunnan suurimpien kaupunkien joukkoon n. 75.000 asukkaallaan. Roomalaisten siirrettyä hallintoa Arlesiin 400-luvulla kaupunki taantui huomattavasti
Varhaisella keskiajalla, kaupunkiporttien menetettyä merkityksensä muut portit purettiin ja niiden kivet käytettiin rakennusmateriaalina muualla kaupungissa. Porta Nigra kuitenkin säilyi, koska se oli 1000-luvun alussa muutettu kirkoksi.
Portin nimeä, Porta Nigraa eli Mustaa Porttia ryhdyttiin käyttämään keskiajalla tummuneesta hiekkakivirakennelmasta.
Porta Nigraan pääsee tutustumaan myös sisältä, ja sisältä rakennuksen koko paljastuu viimeistään kerrosten välisissä portassa: kerroskorkeus on melko reilu, ja portaitakin näin ollen paljon.
Sisällä oleva näyttely oli mielestäni melko vaatimaton ja koostui suurimmaksi osaksi opastetauluista, joukossa mm. mielenkiintoinen kartta, jossa näkyy Trierin kaupungin koko 2.-4. vuosisadalla: siihen aikaan Trier oli huomattavasti isompi kaupunki kuin Köln (nykyään Trierissä on n. 114.000 asukasta ja Kölnissä yli miljoona).
Käynti sisällä Porta Nigrassa kannattaa mielestäni kuitenkin – jos ei muuta niin näköalojen takia. Ja kyllähän tuolla sisällä pysähtyi kerran jos toisenkin miettimään, millaista elämä on mahtanut olla kaupungissa roomalaisella ajalla…
Porta Nigra kuuluu mm. Trierin tuomiokirkon ohella kaupungin UNESCO-kohteisiin.
Kiinnostavatko roomalaisaikaiset nähtävyydet sinua?
Kaikki Rheinin ja Moselin jokilaaksoihin tehdyn kesämatkamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoillablogista Saksan jokilaaksot-tägin alta.