Viime kesän Gotlannin matkamme oli osittain ajoittaneet juuri Visbyn Keskiaikaviikon mukaan, koska viehätyin aikaisemmalla käynnillä Visbyn Keskiaikaviikolla kaupungissa vallinneeseen erityiseen tunnelmaan.
Keskiaikaviikko näkyy kaikkialla Visbyn kaupungissa. Tähän ei tietenkään olla päästy ihan käden käänteessä; paljon työtä on tehty ja järjestäjien puolella varmaan myös unettomia öitäkin vietetty talouden suhteen teemaviikon 30-vuotisen historian aikana. Visbyn Keskiaikaviikkoa vietetään joka vuosi viikolla 32, sunnuntaista sunnuntaihin.
Kaupunkilaiset valmistautuvat Keskiaikaviikkoon pitkin vuotta ja ajan henkeen sopivaa vaatetustakin valmistellaan jopa kansalaisopiston kursseilla. Pakollinenhan keskiaikainen pukeutuminen ei Keskiaikaviikoilla ole (muutamaa, maksullista ilta-tapahtumaa lukuunottamatta), mutta järjestäjät toivovat, että mahdollisimman moni siirtyisi myös pukeutumisessa ajassa taaksepäin kokonaisvaltaisen tunnelman takia. Kaikki kaupunkikuvassa näkyvät asut eivät ehkä ole historiallisesti aivan oikeaoppisia kaikkia yksityiskohtia myöden, mutta mielestäni tässä kohtaa ei pidä takertua pikkuseikkoihin; hienoa on, että näin aktiivisesti ja laajasti osallistutaan tapahtumaan iästä riippumatta. Kaduilla näkee niin lapsia, teinejä, ruuhkavuosia eläviä aikuisia kuin eläkeläisiäkin keskiaikaisissa tamineissa.
Keskiaikaviikkoon arvioidaan osallistuvan jopa 40.000 kävijää, joista n. 90% on ulkopaikkakuntalaisia. Todella merkittävästä tapahtumasta on siis kyse kaupungissa, jossa vakituisia asukkaita on runsaat parikymmentätuhatta.
Keskiaikaviikko avattiin sunnuntai-iltana juhlallisesti rannalla, kaupunkimuurin ulkopuolella. Ohjelmallinen avajaisjuhla kesti koko illan ja siellä vallitsi kirjaimellisesti tiivis tunnelma. Sopu antoi kuitenkin sijaa, ja vaikka ruuhkaa olikin kaikenikäiset tuntuivat viihtyvän ja ottavan toiset huomioon kun yhdessä nautittiin upeasta kesäillasta.
Avajaisissa ohjelmaa oli paljon, ja tapahtuma venyi tänä vuonna reilusti yli suunnitellun aikataulun. Juhlallisuudet huipentuivat tavan mukaisesti nuolisateeseen, jossa palavia nuolia ammuttiin merelle päin, kohti Medeltidsveckanin isoa M-kirjainsymbolia joka sytytettiin näin tuleen. Alla oleva video on pimeä, mutta siitä voi ehkä silti aistia hieman sitä ainutlaatuista tunnelmaa joka avajaisissa vallitsi. Oikeasti pimeässä illassa tuntui kuin olisi siirtynyt ajassa taaksepäin, menneeseen aikaan.
Viikon aikana ohjelmaa on muutenkin runsaasti eri puolilla kaupunkia: musiikkiesityksiä, tanssia, ilveilijöitä, luentoja, työpajoja, käsityöläisiä ja keskiaikaisia pitoja.
Keskiaikaviikon aikana aivan kaupunkimuurien ulkopuolella järjestetään myös turnajaiset (näitä järjestetään keskikesällä myös muutamia kertoja Keskiaikaviikon ulkopuolella), turnajaisisten tunnelmasta lisää aikaisemmassa postauksessa!
Keskiaikaviikkon perinteisiin kuuluu myös Visbyn taistelu (”Battle of Wisby”), jossa eläydytään vuoden 1361 piirityksen jälkeiseen veriseen taisteluun. Tästä voi lukea enemmän parin vuoden takaisessa postauksessa. Kaupunkimuurien ulkopuolelle nouseva sotaleiri on todella vaikuttava ja näkemisen arvoinen.
Kaikkein näkyvimpiin ja kokonaisvaltaisimpiin elämyksiin viikon aikana kuuluvat ehdottomasti Keskiaikamarkkinat. Laajaa puistoaluetta heti kaupunkimuurien sisäpuolella voi hyvinkin kutsua kokonaisvaltaiseksi elämykseksi: Värikkäät teltat, ihmismassan puheensorina, keskiaikainen musiikki, hiiligrilleiltä tulevat tuoksut… Näiltä markkinoilta löytyy vaikka mitä (keskiaikaista), ja markkinoilla täydentää helposti keskiaikagarderoobiaan esim. villaisella viitalla, pellavapuserolla sekä jousella tai miekalla.
Loppuun vielä muutama muotikuva: