Edellisssä postauksessa fiilisteltiin pitkälti kuvilla Visbyn keskiaikaisilta markkinoilta, tänään keskitytään sotimiseen, velhoihin sekä sivutaan myös ruokailumahdollisuuksia (tarvitsevathab niin sotilaat, velhot kuin nykyihmisetkin ruokaa!).
Battle of Wisby
Vuonna 1361 Visbyssä koettiin verinen taistelu kun tanskan kuningas Valdemar Atterdag piiritti Visbyn kaupunkia. Skänen palauduttua Tanskaan vuonna 1360 Valdemar oli päättänyt, että Hansakaupunkien rikkaiden kauppiaiden olisi maksettava saadakseen pitää kauppaoikeutensa – näin ollen Valdemarin tulo myös Visbyhyn (joka kuului siihen aikaan Hansa-liittoon) ei ollut täysin yllättävää. Mukanaan Valdemarilla oli kolmisenkymmentä alusta, jotka kuljettivat noin 1.800 sotilaan joukkoja. Valdemarin joukot rantautuivat Gotlantiin 22.7. ja ennen Visbyn piiritystä saarella käytiin Valdemarin ammattiarmeijan ja gotlantilaisten talonpoikaissotilaiden välillä useita taisteluita maaseudulla. Valdemar kolkutteli lukittuja kaupunkiportteja ja viimeinen verinen taistelu käytiin murien ulkopuolella 27.6.: arvion mukaan yhteensä taisteluissa kaatui n. 1.800 gotlantilaista ja n. 300 tanskalaista sotilasta. Kaupungin porvarit halusivat välttää pitkällisen piirityksen ja hävityksen kaupungissa, joten he aloittivat pari päivää taistelun jälkeen neuvottelut Valdemarin kanssa, näissä kaupunkilaiset tunnustivat Valdemarin uudeksi kuninkaakseen ja saivat näin pitää kauppaoikeutensa. Koska kaupunkia ei ryöstetty Valdemar halusi sopimuksesta tietenkin maksun, ja legendan mukaan kaupungin torille tuotiin kolme isoa oluttynnyriä, jotka kaupunkilaisten oli määrä kolmessa päivässä täyttää ”maksuksi” kullalla, hopealla ja muilla arvoesineillä.
Nykyään keskiaikaviikon yhteydessä ”elävöitetään” nimellä ”Battle of Wisby” historiallinen, Visbyn kaupunkimuurien ulkopuolella vuonna 1361 käyty taistelu. Tällä tavalla halutaan myös kunnioittaa taistelussa kaatuneita ja samalla kertoa historiasta. Alla videoklippi, tapahtumasta.
Videosta voi vain kuvitella minkälaista taistelutantereella on oikeasti ollut tositilanteessa vuonna 1361. Helteellä ”sotijat” ovat varmaankin taisteluvarusteissaan ja suojissaan kovilla vaikka henki ei ole oikesti kyseessä (ihmettelen ettei lämpöhalvauksen saaneita näkynyt…
Itse taistelu on vain osa tätä tapahtumaa, jonka keskipisteenä on kaupunkimuurien ulkopuolelle pystytetty sotilasleiri. Leiriin osallistuu monenmaalaisia historian harrastajia (tietenkin myös monia tanskalaiaisia), joukossa oli viime vuonna myös pieni suomalisten (Hakkapelittojen) leiri.. Voidakseen osallistua leiriin pitää täyttää tietyt vaatimukset niin vaatetuksen, teltan kuin muidenkin varusteidenkin osalta – kaiken pitää olla ajanmukaista (vuoden 1361 mittapuun mukaan). Ilmoittautumisen yhteydessä osallistujan on lähetettävä kuva varusteista hyväksyttäväksi järjestäjille. Tapahtuman järjestäjät myös valvovat paikan päällä, että kaikki on tyyliin sopivaa. Itselle käynti leirissä oli mieliinpainuva ja suurta kunnioitusta harrastajia kohtaan herättänyt elämys, niin suurella pieteetillä nämä ihmiset suhtautuvat harrastukseensa.
Magikergränd
Helge Ands Ruin-kirkkoraunio muuttui Keskiaikaviikolla ”Magikergrändiksi”, Velhojen kujaksi. Vanhassa kirkkorauniossa oli viikon aikana useita päivittäisiä velhojen esityksiä näyttämöllä, kojuissa oli myynnissä velhotarvikkeita ja näyttelyssä kerrottiin toinen toistaan uskomattomampia tarinoita velhojen maailmasta. Ihan mielenkiintoinen, Harry Pottermainen kokonaisuutensa, jolla on ehkä kuitenkin eniten annettavaa lapsiperheille (n. 5 – 12-vuotiaat lapset). Itselle suurin anti käynnistä oli päästä tutustumaan vanhaan kirkkoraunioon sisältä; etenkin näköalat raunion ylätasanteelt yli kaupungin kattojen oli hieno.
Lounas Kapitelhusgårdenissa
Ruokailu ansaitsee ihan oman mainintansa Keskiaikaviikon yhteydessä. Lounaan nautimme Kapitelhusgårdenissa, joka on viehättävä kokonaisuus, jossa pihapiirin ympärillä on ravintolan lisäksi myös myymälä ja paja, jossa lapset pääsevät auttamaan seppää työssään. Itse paikan lisäksi tunnelman tekevät tietenkin myös ihmiset, jotka täälläkin olivat keskiaikaiseen tyyliin pukeutuneita suureksi osaksi (ei pelkästään henkilökunta (itsestäänselvyys) vaan myös vieraat).
Lounas syötiin sisäpihan pitkissä pöydissä: Juomat haettiin ja ruoat tilattiin & maksettiin baaritiskillä (keskiaikaiset oluet olivat muuten todella herkullisia ja tervetulleita hellepäivän janon sammuttajia). Valmiit annokset puolestaan haettiin numeroa vastaan grillitiskiltä. Avotulen päällä paistuivat monenlaiset keskiaikaiset herkut, ja tarjolla oli niin liha-, kana-, kala- kuin kasvisvaihtoehtojakin. Ja kuten keskiaikaan kuuluu aterimia ei ollut ja lautasena toimi pyöreä näkkileipä – osattiin sitä festivaaliruokaa tarjota ekologisilla astioilla jo silloin! Itse ihastuin (ruoan lisäksi) erityisesti tuoppeihin, joissa yhdistyi keskiaikainen design ja nykyaikainen materiaali (tuopit olivat jotain ekologista komposiittimateriaalia (erittäin kevyitä), mutta keskiaikaisen mallin mukaisia).
Illaksi suunnattiinkin sitten aivan erityyppisen ja vauhdikkaan ohjelman pariin ennen illallista – siitä enemmän tulevassa postauksessa.