Oslon viikonloppumatkalla päätimme maittavan hotelliaamiaisen jälkeen suunnata kävelylle Vulkanin alueelle, Grünerløkkan kaupunginosan tuntumaan. Päämääränä meillä oli Oslon ruokakeidas Mathallen, mutta kävelyreittimme varrelle osuikin yllättäen odotettua mielenkiintoisempi, boheemimpi puoli Oslosta.
Talojen julkisivut eivät yhtäkkiä olletkaan enää kiiltävää pintaa, lasia ja terästä vaan enemmänkin rosoisia, maalauksen tarpeessa olevia vanhempia kivitaloja. Graffiteja näkyi enemmän, toiset pelkkää töhrintää mutta toiset todella taidokkaita. Myös muutamia näyttäviä muraaleja näkyi kävelyreittimme varrella.
Yhtäkkiä porukkaa tuntui olevan liikkeellä enemmän ja kaikilla näytti olevan sama suunta: vanha, punatiilinen teollisuusrakennus, jossa toimii Strykejernet-niminen taidekoulu, jossa keskitytään maalaukseen ja veistostaiteeseen mutta myös digitaalisiin medioihin. Sunnuntai-iltapäivänä koulun ympärille levittäytyivät varsin värikkäät katumarkkinat, jossa myynnissä oli niin taide-esineitä, koruja kuin second-handia.
Koulu toimii vanhoissa tehdasrakennuksissa aivan Akerselva-joen varrella, varsin idyllisessä maisemassa. Vehreässä jokivarsimaisemassa on myös viihtyisän näköinen terassi, joka houkuttelee istahtamaan hetkeksi.
Koulun omassa kulttuuritalossa (Ingensteds ) järjestetään kulttuuritapahtumia ja keikka-iltoja, mutta nyt sunnuntaina talo oli valjastettu katumarkkinoiden käyttöön.
Jatkaessamme eteenpäin vanhat rakennukset ja graffitit vaihtuivat yhtäkkiä moderniin rosoisuuteen, ja vastaan tuli Tanssitaiteen talo (Dansens hus) sekä joukko uusia asuintaloja jotka ympäröivät Mathallenia.
Yksi uusista ja näyttävistä rakennuksista oli varsin mukiinmenevän näköinen Scandic Vulkan-hotelli, jonka naapurina on Vulkanarena-konserttisali. Saattaisin hyvinkin harkita majoittumista siellä seuravalla Oslon matkalla.
MathalleN oslo
Vulkanin alueen luonnollisen keskipisteen mudostaa kävelymme pääkohde, Mathallen Oslo. Nimensä Vulkanin alue on saanut täällä toimineesta Vulkan-rautaruukista, joka tuotti pääasiassa rautatie- ja maantiesiltoja. Ruukin vanhaan verstashalliin avattiin kauppahalli vuonna 2012.
Liikkeitä hallissa on yhteensä 29, joista suurin osa on ravintola/kauppa-yhdistelmiä. Hallin aukioloajat ovat joustavat niin, että pääovet ovat auki aamuvarhaisesta yömyöhään, mutta kaikki myyntipisteet eivät ole koko ajan auki, joten kannattaa tarkistaa aukioloajat netistä etukäteen. Kaikki liikkeet noudattavat kuitenkin yhteisiä minimiaukioloaikoja. Mikäli suunnittelee käyntiä hallissa kannattaa myös huomioida, että Mathallen on suljettu maanantaisin!
Mathallen on kuhiseva kokonaisuus, joka on täynnä värejä ja tuoksuja ja päällimmäisenä jäi tunne että sinne tullaan enemmän viettämään aikaa ja nauttimaan ruoasta paikan päällä kun ostoksille. Hallissa voi helposti tehdä maailmanympärimatkan eri ruokakulttuureihin – me päädyimme varsin kelpoon Noodles-ravintolaan, joka keskittyy aasialaiseen streetfoodiin. Hallin keskellä on yhteisöllinen Torget-ruokailualue, joka mahdollistaa sen että porukassa jokainen voi valita ruoan omien makumieltymystensä mukaan.
Hallissa on järjestetään usein tapahtumia ja ruoka-aiheisia kursseja. Käydessämme hallissa meneillään oli teemaviikko, jonka teemamaana oli Meksiko. Teema näkyi niin puna-valko-vihreässä koristelussa kuin vierailevien pop-up -ravintoloiden muodossa.
Mathallenin kellarikerroksessa sijaitseva gastropubi Smelteverket on Oslon pisin baari, jossa tarjolla on ohjelmaa useana iltana viikossa, mm. konsertteja, pubivisailua ja stand-up’ia.
Kierreltyämme aikamme hallissa ja nautittuamme myöhäisen lounaan sekä kahvit ja cupcaket jätimme Mathallenin taaksemme. Hallin vieressä olevan kävelysillan kautta ylitimme Akerselva-joen ja siirryimme Grünerløkkan kaupunginosan keskustan puolelle.
Heti sillan kupeessa sijaitsee Grünerløkka Studenthem, 19 kerrosta korkea opiskelija-asuntola joka on rakennettu entiseen viljasiiloon. Varsin mielenkiintoisen näköinen ulkoa ja arvatenkin myös sisältäpäin – mikäli olet utelias pääset kurkkaamaan miltä asunnot näyttävät tästä.
Oletko sinä käynyt Vulkanin alueella ja Mathallenissa Oslossa? Jos et, saitko kuvista kipinän käydä?
2 kommenttia
Näyttääpä kivalta! En ole siis Oslossa koskaan käynyt, mutta jotenkin mun mielikuva on ollut aivan eri kuin tämä postaus antaa olettaa. Näyttää tosi mun paikalta eli ehkä vielä joskus tuonne ja Norjaan noin ylipäänsä!
Kiitti kommentista, Katja! Kiva että postaus pystyi näyttämään hieman erilaisen kaupungin kuin odotit. Näinhän se usein on, että mielikuvat ja todellisuus eivät aina kohtaa, ja usein etenkin keskusta-alueen ulkopuolella voi löytää aivan erilaisen kaupungin kuin olettaa. Niin kävi meillekin sunnuntaikävelyllämme.