Zabludowicz Collection Sarvisalossa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Viime viikonloppuna Sarvisalossa Zabludowicz Collection-taidekokoelma avasi jälleen perinteisesti ovensa yleisölle. Taidekokoelma lienee yksi Suomen tuntemattomimpia, eikä ihme sillä se avataan yleensä yleisölle vain yhden viikonlopun verran vuodessa ja silloinkin hyvin rajoitetusti.

Zabludowiczin säätiön taidekokoelma on esillä gallerioissa Lontoossa ja New Yorkissa; näiden metropolien lisäksi kolmas paikkakunta listalla on pieni Sarvisalon saari Pernajan saaristossa (joka nykyään kuuluu Loviisaan). Sarvisalon saaressa taidekokoelma on esillä kolmessa eri kohteessa: Suvikunta, Hermannin tila (Herman’s) ja Timpurin talo (Carpenter’s).

Zabludowicz Collectionin avoin taideviikonloppu kuului tänä vuonna Suomi100-vuoden tapahtumiin, ja juhlavuoden kunniaksi tapahtumaan oli tänä vuonna vapaa pääsy. Lippuja oli tänäkin vuonna tarjolla erittäin rajallinen määrä, n. 300 per päivä. Mikäli on kiinnostunut tapahtumasta kannattaa siis tarkkailla taidekokoelman sivustoa ja varata liput heti niiden tullessa myyntiin.

Koska avoimen viikonlopun aikana halutaan välttää ruuhkautumista ja taata sujuva liikenne pienellä saarella kävijät jaetaan ryhmiin ja päivän ohjelma aikataulutetaan tarkoin. Tässä oltiin mieleästäni onnistuttu mainiosti: missään kohteessa ei ollut suurta ruuhkaa ja Sarvisalon kapeilla teillä liikenne tuntui yllättävänkin rauhalliselta – välillä jopa niinkin, että ihmetteli oliko oikeasti käynnissä isompi yleisötapahtuma. Ruuhkautumisen välttämiseksi ohjeissa kannustetaan myös kyytien jakamiseen – plussaa siitä myös ekologisuuden kannalta.

Meidän päiväohjelma alkoi Suvikunnasta, jossa myös ilmoittauduttiin tapahtumaan. Ajoitus osui meillä nappiin sikäli, että pääsimme miltei heti aloittamaan päivän opastetulla kierroksella Suvikunta Art Barnissa, joka oli kohteista se joka teki meihin suurimman vaikutuksen, mutta palataan siihen kohta.

Suvikunta on alunperin WSOY-kustantamon edustuskäyttöön ja henkilökunnan virkistäytymispaikaksi rakennettu alue, jossa on useampia rakennuksia laajalla, rantaan rajoittuvalla alueella. Alue myytiin vuonna 2007 Zabludowiczeille, jotka ovat jo 1970-luvulta lähtien viettäneet kesiään Sarvisalon saaressa. Suvikunta toimii nykyään taiteilijaresidenssinä, johon kutsutaan kesäkaudella taiteilijoita pidemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa inspiroitumaan ja työskentelemään. Laajalla puistomaisella alueella on useita taideteoksia, mm. Franz Westin Berliinissä alunperin sijainnut Schlieren-teos sekä tanskalaisen taiteilijan, Jeppe Heinin penkkiteoksia (joita on esillä kaikissa Sarvisalon kolmessa kohteessa).

Mielestäni Suvikunnan (ja koko kierroksen) vaikuttavin kohde on kuitenkin Suvikunta Art Barn, eli Taidelato, joka on arkkitehti Jukka Sirénin suunnittelema, vuonna 2016 valmistunut, kuusilaudoin verhoiltu pelkistety taidehalli. Kulmikas rakennus on kokonsa puolesta yllättävä näky keskellä sarvisalolaista metsää, mutta pintamateriaalinsa takia se istuu maisemaan yllättävänkin hyvin. Taidehalli on kokonaan omistettu brittiläisen taiteilijan, Keith Tysonin vuosina 2006-2007 tehdylle Large Field Array-teokselle. Teos on aiemmin ollut esillä pienemmissä kokoonpanoissa eri puolilla maailmaa, mutta Taideladon valmistumisesta lähtien se on (pysyvästi) ensimmäistä kertaa esillä yhtenä kokonaisuutena Suvikunta Art Barnissa. Large Field Array-teos koostuu 293 osasta, kaikki rakennettu 60 cm kuution muotoon ja aseteltu symmetrisesti 25 x 25 x 6 metrin kokoiseen näyttelytilaan. Teosta ei selitetty sen yksityiskohtaisemmin etukäteen, mutta käyntimme puolessavälissä oppaat avasivat hieman ajatusta siitä, miten eri teosten liittymistä toisiinsa voi tulkita; tämän jälkeen kokonaisuutta ryhtyi katsomaan hieman eri silmin. Tutustumiseen varattu 30 minuuttia kului uskomattoman nopeasti teosta ja kaikkia yksityiskohtia ihmetellessä. Kaikenkaikkiaan kerrassaan vaikuttava ja ajatuksia herättävä, mielenkiintoinen teos, jonka kohdalla nykytaide avautui itselle aivan uudella tavalla.

Suvikunnasta ohjelmamme jatkui kohti Herman’sia, joka on rakennettu ison keltaisen kartanorakennuksen ympärille. 1800-luvulla rakennetun, kauniilla paikalla sijaitsevan päärakennuksen ympärillä on useita tutustumiskohteita, mm. venevaja-galleria, taidelato sekä Matthew Day Jacksonin hyvin erikoinen, maanalainen Hauta-teos.

Viimeinen kohteemme oli Carpenter’s, kohteista pienin ja kompaktein. Erityisesti ajatukset Hundertwasserin taiteeseen vievä Richard Woodsin taloteos, Stone Clad Cottage joka oli piristävä näky värikkyydessään. Meille Carpenter’s tarjosi hyvän lopetuksen taidekierroksellemme ja hymy huulilla suuntasimme kotimatkalle Pernajan saaristosta.

Zabludowicin taidekokoelma on kansainvälisesti herättänyt ristiriitaisia reaktioita ja myös taidekokoelmaa kyseenalaistavan boikottiliikkeen: kritiikkiä on esitetty siitä, että taidekokoelma on rahoitettu omaisuudella, joka on saanut alkunsa asekaupasta tulleilla rahoilla. Jokaisen täytyy itse miettiä miten suhtautuu tähän – itse en ole vielä pystynyt päättämään miten suhtaudun asiaan.

Pidinkö näkemästämme? Ehdottomasti!
Suosittelisinko tutustumaan kokoelmaan vaikka ei olisikaan erityisen kiinnostunut (nyky-)taiteesta? Ilman muuta! Eritysesti Keith Tysonin teos Taideladossa teki minuun suuren vaikutuksen. Kaikkea nykytaidetta en ymmärrä enkä kaikesta pidäkään, mutta ilokseni huomaan yhä useammin löytäväni myös nykytaiteesta teoksia joista pidän.

Suvikunta Art Barnissa valokuvaus oli kokonaan kielletty ja muuallakin sallittu ainoastaan omaan henkilökohtaiseen käyttöön; kohteissa toistettiin useamman kerran toivottavan, ettei valokuvia kohteista jaettaisi sosialiseen mediaan, joten tästä syystä tässä postauksessa on vain pääkuva sarvisalolaisesta maantiestä vaikka taidekokoelma olisi tarjonnut vaikka kuinka paljon kuvattavaa. Tämän postauksen linkkien kautta voi kuitenkin saada pienen kuvan siitä, mitä Zabludowicz Art Collection voi tarjota kävijöilleen Sarvisalossa.

Oletko sinä käynyt katsomassa Zabludowiczin taidekokoelmaa – Sarvisalossa tai ulkomailla?

PS. Jos idylliset maaseutumaisemat viehättävät, voi vahvasti suositella retkeä Sarvisaloon muutenkin. Retkikohteeksi voi vaikka ottaa viehättävän, tänä kesänä avatun Wäfvars Café Pub’in, tuulimyllyn vieressä, Härkäpään kylässä. Kerrassaan viehättävä ”koko kylän olohuone”!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet