Euroopan joulu: Zürich

by Alex | Matkoillablogi.fi

Teimme nyt joulukuussa pikaisen pyrähdyksen Zürichiin. Tarkoituksena oli tutustua alppivaltion joulutunnelmaan ja etenkin nauttia keskieurooppalaisten joulumarkkinoiden tunnelmasta – Zürich yllätti meidät…

Taitoimme matkan lentoasemalta keskustaan junalla (kaikissa junissa kelpaavan meno-paluulipun hinta kakkosluokassa 13,20 CHF), jonne matka kesti hieman reilut 10 minuuttia. Perillä Zürichissä meitä odotti harmaa & sumuinen päivä, lämpötila huiteli siinä +8 asteen paremmalla puolella, joten talvisesta maisemasta ei ollut perillä tietoakaan. Harmaa sää ei varsinaisesti vienyt mieltä joulutunnelmaan, mutta sumu peitti toisaalta erittäin kauniisti maisemaa.

Zürich_näköala_Limmat_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Päivä kului pitkälti kävellen, kaupunkimaisemista nauttiessa. Suuntasimme ensin Limmat-joen toisella puolella sijaitsevaan vanhaan kaupunginosaan, Niederdorfiin, jonka viihtyisillä kujilla on paljon pikkuliikkeitä: muotia, designia, kahviloita & ruokapaikkoja sekä antiikkiliikkeitä (mm. hauska liike, jonka ikkunassa bongasimme Aallon klassikko-tarjoiluvaunun). Itse en muistanut, että Zürichissä on niinkin paljon korkeuseroja (edellisestä käynnistä oli jo ehtinyt vierähtää lähes 10 vuotta), jotka antavat ilmettä kaupungin keskustalle.

Zürich_Dörfli_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Tarkoituksena oli Dörflin puolella käydä joulumarkkinoilla, mutta tämä ei osoittautunutkaan ihan helpoksi; kiertelimme aikamme, ennen kuin löysimme melko pienet, muutamalle Niederdorfstrassen varren aukiolle levittäytyneet markkinat. Uskaltaisin väittää, että syynä oli hieman heikohko viitoitus, toisena osasyynä se että markkinat eivät olleet kovinkaan isot. Zürich yllätti meidät sikäli, että joulumarkkinoilta mielestämme puuttui hieman keskieurooppalainen tunnelma über-koristeltuine joulukojuineen ja tuoksuineen. No, tokihan myös Zürichistä löytyivät kaikki ne oleelliset joulumarkkinoiden ainekset:

Zürich_Dörfli_piparit_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Zürich_Dörfli_kastanjanmyyjä_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Ja löytyihän sitä joulutunnelmaa ihan joulupukkikvartetinkin muodossa.

Zürich_joulupukkibändi_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Zürich_Werdmühleplatz_joulumarkkinat_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Yllättävää oli, että ne komeimmat joulumarkkinat löytyivät Hauptbahnhofin asemahallista. Ei ehkä sinänsä niin hassu ajatus, sillä tällä ratkaisulla joulumarkkinat säästyvät niin sateelta kuin tuulelta ja tuiskultakin.

Zürich_Hauptbahnhof_joulumarkkinat_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Zürichin keskustaa halkovan Limmat-joen varrella löytyi Schipfe-rantapromenadi, jonka varren pienissä designkaupoissa vierähti tovi. Erityisesti holvikaarikäytävän läpi kulkeva osuus oli viehättävä, ja ymmärrän hyvin kaiteeseen kiinitettyjen lukkojen perusteella, että seutukunta on ilmeisesti vakiinnuttanut paikkansa romantikkojen keskuudessa.

Zürich_Schipfe_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Lounaspaikaksi valikoitui perinteinen zürichiläisravintola Restaurant zum Kropf. Ei  niinkään hyvän etukäteissuunnittelun kuin hetken mielijohteen ja hyvän tuurin perusteella. Jälkeenpäin katselin Tripadvisorissa, että ravintola oli saanut hieman ristiriitaisia arvioita; meidän mielestä paikka oli varsin viehättävä ja sekä palvelu että ruoka hyvää. Ehdoton plussa oli, että siellä oli runsaasti paikallisia ja syömään tultiin isommallakin porukalla monen sukupolven voimin

Zürich_Zum_Kropf_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Kahvitauolle yritimme ensin poiketa paikalliseen Fasuun, eli Bahnhofsstrassen varrella sijaitsevaan Lindt & Sprünglin kahvilaan, mutta paikka oli niin ääriään myöden täynnä, että suuntasimme takaisin joen toiselle puolelle Dörfliin, jossa olimme jo aikaisemmin bonganneet viihtyisän näköisen kahvilan: Péclard Zurich im Schober. Pieni, huippusuositulta vaikuttava kahvila sijaitsee suojelukohteena olevassa liikehuoneistossa; suussasulavat kakut haetaan tiskiltä pöytänumeroa vastaan, kahvit tilataan pöydässä ja koko lysti maksetaan pöydässä. Eurooppalaisen tyylikkäästi.

Zürich_Schober_Kuva_©_Matkoilla-blogi

Kaupunkilomakohteena Zürich on rauhallinen ja hienostunut (ja osittain varmaan myös tästä syystä melko hintava) kohde. Kaupunki tuntuu kokoaan huomattavasti pienemmältä, jopa pikkukaupunkimaiselta. Vaikkakaan emme Zürichistä löytäneet ihan sitä keskieurooppalaista joulumarkkinatunnelmaa, jota olimme odottaaneet kaupunki on ehdottomasti suosituksen arvoinen.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet