Kleine Scheideggin asema - tällä kertaa pienoiskoossa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Päiväretki Sveitsiin: Swissminiatur, Lugano ja järvimaisemat

by Alex | Matkoillablogi.fi

Pienen tauon jälkeen jatketaan taas automatkaamme Pohjois-Italian järvialueen kauniissa maisemissa…

Aamun valjettua Comon hotellissamme suuntasimme auton nokan taas kohti uusia seikkailuja. Koska järvialueella olimme, tarkoituksenamme oli yrittää nähdä nimenomaan näistä maisemista mahdollisimman paljon. Otimme suunnan kohti Luganoa ja matka eteni joutuisasti aina rajalle asti, kunnes juuri ennen rajanylitystä havaahduimme Sveitsin maksullisiin moottoriteihin ja niiden maksullisuuteen. Olisihan meidän pitänyt muistaa tämä, mutta kun ei vaan ollut muisti pelannut….

Mielestämme 33 EUR (=vinjetin tämänhetkinen vuosimaksu, jonka joutuu aina Sveitsissä pulittamaan moottoriteiden käytöstä käyttää niitä sitten päivän tai koko vuoden) oli turhan paljon maksaa noin 30 kilometrin matkasta moottoritietä pitkin Luganoon, koska olimme kuitenkin sieltä eteenpäin jatkamassa pienempää tietä. Niinpä suunnitelma B otettiin käyttöön, ja pienempää (mutta mielestämme todennäköisesti miltei ythä nopeaa) tietä pitkin jatkoimme matkaa kohti Melideä, ja päivän ensimmäistä kohdetta.

Jungfraujoch. Kuva: © Matkoilla-blogi

Jungfraujoch. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kleine Scheideggin asema - tällä kertaa pienoiskoossa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kleine Scheideggin asema – tällä kertaa pienoiskoossa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Ensimmäinen kohteemme oli Swissminiatur -puisto, pienoiskokoon rakennettu puisto, joka esittelee erinäisiä sveitsiläisiä, kuuluisia nähtävyyksiä skaalassa 1:25, siis nimensä mukaisesti Sveitsi pienoiskoossa. Alue on n. 14.000 m2, ja sen yli 120 kohdetta ovat olleet yleisön nähtävillä jo yli 50 vuotta. Verrattuna muihin ”pienoismaihin” ihan kertaallinen, joskin tämä puisto on mielestäni avarammin rakennettu kuin Madurodam Hollannissa. Billundin Legoland puolestaan on ehkä kuitenkin keihtovampi sikäli, että kaikki sen rakennelmat ovat Legopalikoista rakennettu. Swissminiaturia suosittelisin ehkä ensi kädessä aikuisille, koska esim. Legolandiin verrattuna siellä on melko vähän aktiviteetteja joihin voi itse osallistua.

Muutaman tunnin kävelyn jälkeen jatkoimme matkaamme kohti Lugano, jossa pidimme lounastauon ja nautimme kaupunki- ja järvinäkymistä rauhallisella ”passegiatalla”. Kaupungissa näkyi selkeäsi sveitsiläinen vauraus ydhistettynä italialaiseen leppoisuuteen ja stressittömyyteen.

Luganon keskustan kukkalaatikoiden rehevyyttä ei voinut kuin ihailla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Luganon keskustan kukkalaatikoiden rehevyyttä ei voinut kuin ihailla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lugano - sveitsiläiskaupunki järven rannalla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lugano – sveitsiläiskaupunki järven rannalla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Matka jatkui Luganojärven rantaa seuraillen takaisin kohti Como-järveä.

Varovaisuutta - huoltamoalue. Kuva: © Matkoilla-blogi

Varovaisuutta – huoltamoalue. Kuva: © Matkoilla-blo

 

Luganojärvi. Kuva: © Matkoilla-blogi

Luganojärvi. Kuva: © Matkoilla-blogi

Väliin lyhyt ”maaosuu”, ennenkuin taas Menaggion kohdalla jatkoimme järvimaisemissa. Kohta näkyi jo Bellagion niemimaa (sinnekin olisimme mielelläme poikenneet, mutta tämä jäi – kuten Isola Bellakin – seuraavaan reissuun). Bellagion kaupunki kutsuu itseään ”Comojärven helmeksi”, ja se on myös inspiroinut kuuluisaa Bellagion casinohotellia Las Vegasissa. Nähtäväksi jää (seuraavalla kerralla) pitääkö romanttinen hehkutus paikkansa – ainakin kaukaa katsottuna kaupunki näytti melko viehättävältä, ei vähiten sijaintinsa takia.

Näkymä kohti Bellagiota. Kuva: © Matkoilla-blogi

Näkymä kohti Bellagiota. Kuva: © Matkoilla-blogi

Syy siihen, että jätimme Bellagion tällä kertaa, oli Como-järven länsirannalla sijaitseva Villa Carlotta, johon halusimme tällä matkalla tutustua.

Villa Carlotta. Kuva: © Matkoilla-blogi

Villa Carlotta. Kuva: © Matkoilla-blogi

Villaa ja sitä ympäröivä puisto oli sen verran komea, että se ansaitsee ihan oman postauksensa, joten palataan siihen hieman edempänä. Suunnatessamme Villa Carlottasta eteenpäin kello näytti jo iltapäiväruuhkaa, joten matkanteko kapealla, kylien ja pikkukaupunkien läpi kulkevalla tiellä oli hidasta mutta välillä sitäkin mielenkiintoisempaa ja viihdyttävää kun arjen liikenneongelmia ratkottiin lennossa.

Järvialueen rantoja myötäilevät tiet ovat yleisesti ottaen melko kapeita. Kuva: © Matkoilla-blogi

Järvialueen rantoja myötäilevät tiet ovat yleisesti ottaen melko kapeita. Kuva: © Matkoilla-blogi

Ajomatkaa ei päiväretkellemme tullut kuin 100 kilometriä, mutta silti aikaa siihen kului koko päivä – mielestämme täysin sen arvoista!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Merja Talma 22/02/2015 - 8:14 pm

Paljonko auton vuokra on ? Kannattaako vuokrata oma auto vai ajaa taksilla kentältä hotelliin ja vai ottaa taksi, onko kallista ajaa pirssillä.

Vastaa
alex 22/02/2015 - 9:12 pm

VUokra-autojen hinnat voivat vaihdella paljonkin ajankohdasta, auton koosta ja vuokraajasta riippuen; kannattaa hieman vertailla eri vaihtoehtoja, itse olen yleensä käyttänyt jotakin isommista vuokraamoketjusita (AVIS, Hertz tai Sixt), joilla kaikilla on suhteellisen uudet ja siistit autot (ja jos jotain häikkää tulee autoon hoitavat tämän myös yleensä tehokkaasti ja nopeasti). Rohkesati vaan vuokra-auton rattiin – tuota matkaa en lähtisi taksilla taittamaan (vaikkakaan ei ole tarkempaa tietoa taksien hintatasosta pidemmillä matkoilla Italiassa).
Aiotteko muuten käydä Milanon EXPO-maailmannäyttelyssä reissun aikana?

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet