Tammikuun Matkamessuista on jo ehtinyt kulua kuukausi, joten nyt on hyvä pienellä etäisyydellä summata vuoden 2025 Matkamessujen anti.
Tänä vuonna Matkamessujen kävijämäärä kasvoi yli 10 prosenttia – kävijöitä messuilla oli tänä vuonna yli 56.000 mikä tarkoittaa sitä, että nyt oltiin jälleen lähes takaisin samoissa lukemissa kuin ennen pandemiaa. Oli ilahduttavaa nähdä, että useamman vuoden jatkunut negatiivinen trendi kävijäluvussa kääntyi tänä vuonna jälleen plusmerkkiseksi.
Tärkein syy käydä mesuilla oli Matkamessujen kävijätutkimuksen mukaan inspiraation hakeminen (72% kävijöistä) sekä halu hakea käytännön vinkkejä ja tulla tapaamaan asiantuntijoita (59%). Itsekin allekirjoitan nämä kaksi syytä täysin. Kävijälukuja tarkasteltaessa unohdetaan usein myös, että messut ovat matkailualan ammattilaisille vuoden tärkein tapahtuma ja kohtaamisareena – ammattilaiskävijöitä rekisteröitiinkin messuilla tänä vuonna peräti 15.500.
Suuremmat alueet, pelkistetymmät osastot
Tämän vuoden hallikartan suurin muutos ja uutuus oli, että nyt kaksi pääkäytävää oli toteutettu diagonaaleina. Ratkaisu oli eräällä tavalla raikas tuulahdus, mutta ainakin minulle nämä vinot poikittaiskäytävät tekivät messuhallin hahmottamisesta astetta haasteellisemman. En tiedä kokiko joku muukin asian samalla tavalla – kuulisin mielelläni mielipiteet tästä kommenteissa!

Kaksikerroksisten osastojen aika näyttäisi nyt olevan ohi, eikä niitä tainnut tänä vuonna olla enää kuin TallinkSiljalla ja Turkilla (kerro ihmeessä kommenteissa, jos niitä oli muitakin). Korkeita ja näyttäviä seinärakenteita oli sitä vastoin paljonkin ja isot kuvapinnat sekä lediscreenit ovat tulleet jäädäkseen.

Kotimaan alueella oli tänäkin vuonna edelleen nähtävissä useamman vuoden jatkunut trendi: isot ja avarat, korttelin kokoiset tontit;, joissa laajempi alue esittäytyy yhdessä. Järkevää, sillä yhteistyössä on voimaa ja tällä tavalla myös pienemmillä toimijoilla on mahdollisuus (osana isompaa kokonaisuutta) saada kokoaan isompaa huomioarvoa. Näillä alueellisilla osastoilla on selkeästi menty myös yksinkertaisempiin ja pelkistetympiin (lue: kustannustehokkaampiin) osastorakenteisiin mikä ei mielestäni ole ollenkaan huono ratkaisu. Yksi ääripäistä oli ehkä tänä vuonna Rovaniemi, joka turvautui täysin avoimella tontill pelkkiin pystypöytiin kattorakennelman alla. Seinät ja rakenteet kun eivät nimittäin takaa onnistunutta messukohtaamista – siinä ratkaisee osastohenkilökunta, joka omalla olemuksellaan ja esiintymisellään on avainasemassa kun osastolle luodaan kiva ja .kutsuva tunnelma. Hyvä fiilis tarttuu myös kävijöihin. Vaikutelmaa voi toki myös vahvistaa osaston ohjelmalla tai aktiviteetilla erottuu jollain tavalla kilpailijoista, mutta tärkeimmässä roolissa ovat kuitenkin osaston henkilökunta, joka tuntee tuotteensa ja osaa sekä haluaa kertoa siitä innostuneesti.
Kohtaamiset – messujen parasta antia
Tästä päästäänkin Matkamessujen parhaimpaan antiin, eli kohtaamisiin. Olen sen ennenkin sanonut ja sanon sen edelleen: parasta matkailualalla ovat Ihmiset. Kaikki kohtaamiset, niin vanhojen ystävien kanssa kuin uusien tuttavuuksienkin kanssa.
Tänäkin vuonna tapasin monen monta alalla pitkän päivätyön tehnyttä konkaria, jotka nykyään viettävät ansaittuja eläkepäivä mutta ovat silti mukana siellä jossa tapahtuu tammikuussa, eli Matkamessuilla, Se jos jokin kertoo matkailualan erityisyydestä.
Lavaohjelmat ovat mielestäni jo pitkään olleet messujen parasta antia: tänä vuonna nähtiin jopa ihan aito vihkiseremonia yhdellä lavalla!

Yksi messujen vaikuttavimmista ja parhaista lavaohjelmista oli Anna-Katri Räihän puheenvuoro soolomatkailusta. Big respect!

Poliitikkojen paneelikeskustelua matkailun merkityksestä sekä keskustelua Tallinnasta suomalaisten lähikohteena olisin mielelläni kuunnellut torstaina, mutta valitettavasti minulla ei ollut mahdollisuutta tähän koska olin samaan aikaan töissä osastolla Matka Business Forumissa.
Matkamessujen tämänvuotiset uutuudet
Tänä vuonna torstain After Work-tilaisuus järjestettiin toista kertaa itse messuhallissa. Tämä uudistus on mielestäni osoittautunut erittäin hyväksi, sillä itse messuhallissa järjestetyssä illassa on ihan oma fiiliksensä, ja siellä toteutuu koko get-togetherin keskeisin idea: foruumi, jossa voi vapaamuotoisesti tavata vanhoja ja uusia tuttuja & ystäviä alalta ensimmäisen messupäivän jälkeen. Ehdottomasti jatkoon!
Toinen messujen uutuus oli lauantaina järjestetty Amazing Race-tyyppinen kisa messuhallissa; tämä jäi minulle ehkä vielä hieman hähmäiseksi kokonaisuudeksi; potentiaalia on kuitenkin varmaan jatkokehittää.
Bussimatkailu on aina ollut lähellä sydäntä, sekä ammatillisesti että muutenkin kiinnostuksen kohteena. Siksi olikin hauska pitkästä aikaa nähdä messuhallissa myös bussi, tällä kertaa Flixbusin vihreä, uudenkarhea pitkänmatkan auto.

Interaktiiviset elämykset osastoilla, esim. Espanjan AI-kuvauspiste, Pintxos tarjoilu


Miten tästä eteenpäin?
Itse huomasin, että vein messuilta huomattavasti vähemmän esitteitä; olen tullut valikoivammaksi = hyvä ympäristön kannalta. Itse huomaan nykyään arvostavani yhä enemmän kaikki ratkaisuja, jotka mahdollistavat helpon, digitaalisen muistijäljen tallentamisen, QR-koodin lisätietoon tms.
Tärkeää on, että Matkamessut onnistuisi jatkossakin houkuttelemaan näytteilleasettajiksi kaikki ne maat ja kohteet, joihin suomalaiset matkustavat. Tänä vuonna esimerkiksi suomalaisten suosikkilähikohde Tukholma puuttui näytteilleasettajien joukosta. Ikävä on myös messuilla nähdä isoja osastoja, jotka ovat viikonloppuna lähes aution näköisä – etenkin jos nämä edustavat kohteita, joita Suomessa myydään uutuuskohteina. Myös maamme suurimpien matkanjärjestäjien puuttuminen näytteilleasettajien joukosta tekee messujen tarjonnasta hieman vaillinaisen. Ymmärrän priorisoinnit (messuosallistuminen on ISO panostus, etenkin isolle brändille, joiden pitää näkyä isosti mikäli osallistuvat), mutta kuluttajien kannalta ei ole ideaalitilanne, että messut esittele koko matkailualan tarjontaa.
Myös matkailualan kannalta on tärkeää, että messut säilyvät elinvoimaisina ja houkuttelevina niin näytteilleasettajille kuin kävijöillekin. Ilman Matkamessuja Suomen matkailu nimittäin menettäisi sekä tärkeän markkinapaikan että alan ihmisten kohtaamispaikan. Ennen kaikkea matkailu menettäisi kuitenkin sen valtavan huomiopiikin, jonka Matkamessut Suomen matkailun alkvuoteen luovat.
Ensi vuonna Matkamessut järjestetään 15.-18.1.2026 – silloin suunnataan jälleen Messukeskukseen!