Viimekesäinen Köpenhaminan matka, päivä 1

by Alex | Matkoillablogi.fi

”Jonossa” on jo pitkän aikaa ollut muutama postaus viimekesän muutaman päivän  pikapyrähdyksestä Kööpenhaminaan; tässäpä vihdoinkin osa 1 – olkaapa hyvät!

Finnairin aikaisella aamulennolla Kööpenhaminaan, ja niinpä päivä oli edessä kokonaisena saapuessamme perille. Mainiolla metrolla (johon pitää muistaa ostaa lippu etukäteen, asemalta; lippuautomaatteja on myös lähempänä metron lähtölaituria, joten lähtöaulan lippukioskin tooodella pitkiin jonoihin ei tarvitse jäädä jonottamaan) lentokentältä keskustaan ja lyhyt aamukävely hotellille. Majoituimme Scandic Front-hotelliin, jonka olimme valinneet osin sijainnin, osin Tripadvisorin hyvien arvioiden perusteella. Tällä kertaa emme olleet niin onnekkaita, että olisimme saaneet huoneemme heti aikaisesta saapumisesta huolimatta – aina kannattaa kuitenkin kysyä.

Matkalaukut siis säilytykseen ja kaupungille. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja lämpötila nousi tasaisesti – sikäli valitettavaa, ettemme olleet hotellilla käydessämme vaihtaneet kevyempään vaatetukseen. No, pohjoisen ihmisenä on oppinut, että kesällähän ei saa valittaa lämpötilaa, joten lisää juotavaa…
Suuntasimme ensin kohti Rosenborgin puistoa ja linnaa, johon olimme etukäteen suunnitelleet tutustuvamme. Koska olimme suunnitelleet tästä reissusta kulttuuripainotteisen, hankimme heti alkajaisiksi myös Kööpenhamina-kortit, joiden varassa tutustuminen nähtävyyksiin käy näppäräst – myös Rosenborgin linna sisältyi tietenkin kortin tarjontaan. Omatoiminen audioguide-kierros linnassa venyi melko pitkäksi, saleja ja kerroksia kun oli runsaasti – tosin mielenkiintoista nähtävää, jos linnoista & historiasta on kiinnostunut. Kierros huipentui aarrekammioon, jonka paksuissa holveissa riitti kullan ja timanttien säihkettä.

Rosenborgin linna. Kuva: © Matkoilla-blogi

Rosenborgin linna. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kauniin linnanpuiston läpi suuntasimme kohti seuraavaa kohdetta, läheistä Kasvitieteellistä Puutarhaa. Lämpötilan nousu kuitenkin verotti jo siinä vaiheessa voimia hieman – tässä kohtaa hyvä muistutus kaupunkilomailijan parhaasta ystävästä, vesipullosta!

Kasvitieteellinen puutarha. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kasvitieteellinen puutarha. Kuva: © Matkoilla-blogi

Pikaisen kasvihuonevisiitin jälkeen totesimme, että ulkoilman helle oli mukavampi kuin kostea ja tukalan kuuma kasvihuone.

Lumpeita Kasvitieteellisessä puutarhassa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lumpeita Kasvitieteellisessä puutarhassa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kasvitieteellisen puiston jälkeen olikin jo lounasaika, ja suuntasimme lähistöllä olevan Työläismuseon yhteydessä olevaan ravintolaan Café & Ölhalle ”1892”. Ravintolan sisustus on suojeltu, ja ravintola edustaa nimensä mukaista vuotta, ruokalista noudattelee n. vuotta 1900.

Café og ölhall "1892".  Kuva: © Matkoilla-blogi

Café og ölhall ”1892”. Kuva: © Matkoilla-blogi

Tanskassahan lounaalla (eli tanskalaisittain ’frokost’, jota ei pidä sekoittaa ruotsinkielien ’frukost’-sanaan; tämän vastine tanskankielessä on taas ’morgenmad’ – tietenkin…) kuulu ehdottomasti nautti kunnon ’smörrebrödit’. Oluen kyytipojaksi tarjoilija olisi kyllä mielellään tuonut vielä ’Gammeldanskitkin’, mutta jätimme nämä tällä kertaa suosiolla väliin…

Kunnon paahtopaisti-smörrebröd maistuu aina!  Kuva: © Matkoilla-blogi

Kunnon paahtopaisti-smörrebröd maistuu aina! Kuva: © Matkoilla-blogi

Tähän mennessä aikaa olikin jo kulunut sen verran, että suuntasimme takaisin hotellille kirjautumaan sisään ja vihdoinkin vaihtamaan hellevaatteisiin. Lyhyen varikkokäynnin jälkeen taas menoksi, nyt kohti hotellin lähistöllä sijaitsevaa Kvaesthusbroenia, jossa meneillään oli hiekkaveistosfestivaali. Toinen toistaan mielikuvituksellisempia veistoksia, kaikki aivan uskomattoman taidokkaasti toteutettuja. Ja monta. Ja isoa.

Hiekkaveistoksia... Kuva: © Matkoilla-blogi

Hiekkaveistoksia… Kuva: © Matkoilla-blogi

...esiteltiin myös opastetulla kierroksella. Kuva: © Matkoilla-blogi

…esiteltiin myös opastetulla kierroksella. Kuva: © Matkoilla-blogi

Monet veistoksista olivat melkoisia mielikuvitustuotteita. Kuva: © Matkoilla-blogi

Monet veistoksista olivat melkoisia mielikuvitustuotteita. Kuva: © Matkoilla-blogi

Tämän hiekkaveistoksen taustalla uusi Oopperatalo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Tämän hiekkaveistoksen taustalla uusi Oopperatalo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Illansuussa suuntasimme illalliselle Tivoliin, joka mielestäni vain ”kuuluu asiaan” illanviettopaikkana kesäisen Kööpenhaminan illassa. Itsellä on paikasta runsaasti muistoja jo lapsuuden kesälomamatkoilta, ja ajan kultaamia muistojahan on aina mukava   verestää. Matkaa perille taitoimme ”Sundbussarne”-vesibussilla, joka kuuluu Kööpenhaminan joukkoliikenneverkostoon.

Skuespilhusetin terassi, taustalla Kööpenhaminan uusi Oopperatalo . Kuva: © Matkoilla-blogi

Skuespilhusetin terassi, taustalla Kööpenhaminan uusi Oopperatalo . Kuva: © Matkoilla-blogi

Veneilijä Kööpenhaminan satamassa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Veneilijä Kööpenhaminan satamassa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Olimme päättäneet syödä myös illallisen Tivolissa, ruokaravintoloita kun vehreässä huvipuistossa on ihan riittämiin. Jopa siinä määrin, että monelta lomareissulta tuttu ”valinnan vaikeus” meinasi iskeä lukiessamme eri vaihtoehtojen ruokalistoja…
Päädyimme loppujen lopuksi Paafuglen-ravintolaan (”Riikinkukko”). Ruoka oli ihan OK, joskaan ei mikään gastronominen huippusaavutus. Tunnelma kuitenkin aina on vähintään yhtä tärkeä ruokailussa, ja siitä täydet pisteet.

Tivolin iltatunnelmaa, Kööpenhamina. Kuva: © Matkoilla-blogi

Tivolin iltatunnelmaa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Hetken käveltyämme hämärtyvässä illassa Tivolin valoja ja istutuksia ihaillen olikin jo aika suunnata ”kotiin hotelliin” nukkumaan ja keräämään voimia seuraavaa päivää varten. Siitä ja sen päivän kulttuuriohjelmasta lisää edempänä!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet