Olette varmaankin kaikki törmäänneet kaupunkilomilla ilmaisiin, painettuihin kaupunkioppaisiin, joita jaetaan terminaaleissa, asemilla ja ostoskeskuksissa. Toiset näistä paksumpia, toiset ohuempia. Jotkut hyviä, jotkut suorastaan surkeita vaikkakin useimmat väittävät kertovansa sen virallisen, rehellisen ja objektiivisen totuuden kyseisestä kaupungista. Karu totuus on, että tämäntyyppiset, mainosrahoitteiset luettelot eivät kovin objektiivisia ole – maksajan puheenvuoro kun on ollut niissä pakko saada kuuluviin…

Itsekin myönnän kuitenkin usein  selaavani kyseiset kaupunkioppaat läpi tullessani uuteen kaupunkiin muodostaakseni jonkinlaisen yleiskuvan kohteesta (samalla tietoisena siitä, että raha (eikä matkailijan paras) on ratkaissut esiteltävien kohteiden valikoiman). Useimmiten tartun edellämainittuihin kaupallisiin kaupunkioppaisiin myös sen puolueettoman (ja rehellisen) vaihtoehdon puutteessa.
Some-aikakaudella painetut kaupunkioppaaat ovat tietenkin saaneet yhä enemmän kilpailijoita nettiluetteloista & -portaaleista, FB-sivuista – ja tietenkin myös blogeista.

Mutta: pitkän johdannon jälkeen asiaan, eli kaupunkioppaiden sarjaan, jonka juuret juontavat 1990-luvun alkuun ja Vilnaan. Jotkut teistä ovat varmaankin matkoilla törmänneet myös ”In Your Pocket”-kaupunkiopassarjaan, joka on mielestäni iloinen poikkeus kaupunkioppaiden genressä. Tähän kaupunkiopasvihkosten sarjaan tutustuin ensimmäisen kerran Vilnassa 1990-luvun loppupuolella, ja pidin heti oppaan melko suorasukaisista ja rehellisistä arvioista, jotka useimmiten osuvat oikein ja ovat…niin, no juuri rehellisiä. Vaikkakin In Your Pocket-kaupunkioppaatkin ovat mainosrahoitteisia, toimituksellisessa sisällössä ollaan silti mielestäni onnistuttu säilyttämään puolueettomuus ja rehellisyys arvioissa. Ja hyvä niin, sillä siinä myös sarjan menestys piilee.
Kirjahyllyssäni on vieläkin puhkiluettu kappale ”Vilnius In Your Pocket”-oppaasta, jonka avulla löysin monta Vilnan keskustan helmeä, jotka olisivat muuten jääneet minulta löytämättä. Sittemmin olen suunnistanut  myös monessa muussakin kaupungissa In Your Pocket-oppaan avulla, useimmiten onnistuneesti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yhteen lähteeseen harvemmin kannattaa luottaa sokeasti – mitä huolellisemmin suunnittelee ja tutkii matkakohdettaan etukäteen (useammasta lähteestä), sen onnistuneempi lopputulos yleensä on.

Aluksi oppaat keskittyivät enimmäkseen itäiseen Eurooppaan (joka on nykyäänkin vahvasti edustettuna), nykyään In Your Pocket-sarjan kaupunkioppaat ovat levinneet koko Euroopan alueelle ja näitä on julkaistu jo yli 70 kohteesta 23 maassa – mielestäni kunnioitusta herättävä määrä. Ja tietenkin oppaat löytyvät nykyään myös online-versioina – katso tästä karttaa, johon tähänastiset kohteet on merkitty.

Mikä on teidän mielestänne paras löytämänne kaupunkiopas (huonointa en kysele, pysytellään mieluummin positiivisella kannalla!)

PS. In Your Pocket’ia voi myös seurata Facebookissa!

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet