Tänään on taas päivä, jolloin muistelemme New Yorkin WTC-iskujen tuhoa. Muistan edelleenkin hyvin vahvasti tunteeni käydessämme pari vuotta sitten Ground Zerolla: Miten tällainen mieletön terroriteko on mahdollinen? Päällimmäisenä kysymyksenä kuitenkin yksi ainoa, iso kysymys – ”Miksi?”. Käynti veti hiljaiseksi.

Tänä vuonna Ground Zeron muistomerkin yhteyteen on avattu iskuista kertova museo, jonne olen päättänyt suunnata seuraavan kerran kun olen Manhattanilla. En siksi, että mielestäni olisi oikein rahastaa maailmanhistorian synkillä vaiheilla, vaan koska mielestäni on tärkeää ettemme unohda. 9/11 on kaikessa murheellisuudessaan tärkeä muistutus siitä, että emme koskaan saa unohtaa terroritekojen mielettömyyttä ja että sitä vastaan pitää taistella. Yhdessä voimme luoda tuleville sukupolville paremman huomisen ja turvallisemman maailman perinnöksi.

Aina silloin tällöin lentokentän turvatarkastuksessa tai lentokoneeseen noustessani mietin terroriuhkaa ja miten maailma on muuttunut 9/11 myötä. En kuitenkaan suostu antamaan pelolle ylivaltaa vaan jatkan eteenpäin ajatuksella, että maailma on täynnä vaaroja; pieniä ja isompia, niin lähellä kuin kaukanakin. Jotenkin kuitenkin uskon, että minkä on määrä tapahtua tapahtuu ja jatkan eteenpäin. Matkustamalla voi aina oppia uutta, tärkeimpänä ehkä suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä toisia maailman kansoja kohtaan. Haluan uskoa, että kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä ja samanlaisia – kotimaasta, uskonnosta ja varallisuudesta riippumatta. Haluan uskoa kauniiseen maailmaan.

Ground Zeron viereen noussut uusi pilvenpiirtäjä ”One World Trade Center” kohoa tulevaisuudenuskon ja lannistumattomuuden symboolina kohti taivasta. Pilvenpiirtäjä on puolalaissyntyisen, amerikkalaisen arkkitehdin, Daniel Libeskindin sunnittelema. Pilvenpiirtäjä on 541 m korkea (=1776 jalkaa, siis Yhdysvaltojen synnyinvuosi) ja rakennuksen katto on samalla korkeudella kuin alkuperäisen WTC-ykköstornin korkeus.

Tämä kirjoitus olkoon omistettu kaikille niille, jotka menehtyivät 9/11-iskussa sekä sen jälkeisissä pelastustöissä.

 

Kuva: Uusi pilvenpiirtäjä Ground Zerolla: One World Trade Center.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet