Lentokone taivaalla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Future Traveller Tribes

by Alex | Matkoillablogi.fi

Matkablogeissa katsotaan usein taaksepäin kun kerrotaan matkakokemuksista ja jaetaan elettyjä hetkiä maailmalla. Välillä on mielestäni kuitenkin mielenkiintoista katsoa myös eteenpäin, eikä vain tulossa oleviin matkoihin vaan myös tulevaisuuden trendeihin matkailussa.

Matkailualan teknologiajätti Amadeus julkaisi äskettäin mielenkiintoisen, tulevaisuuden matkailijoita käsittelevän tutkimuksen ”Future TravellerTribes 2030: Understanding tomorrow’s traveller”. Tutkimus on seurantatutkimus vuonna 2007 tehdylle tutkimukselle, jossa luotiin katse vuoden 2020 matkailijoihin, jotka jaettiin demograafisin perustein neljään eri ”heimoon”. Uudessa tutkimuksessa katsantakantaa on siirretty 10 vuotta eteenpäin vuoteen 2030, heimojen määrää on kasvatettu kuuteen ja demografisista perusteista ollaan siirrytty arvopohjaisiin perusteisiin.

Tutkimuksessa tunnistetut kuusi heimoa ovat seuraavat:
 1. Yksinkertaisuuden tavoittelijat (”Simplicity Searchers”)
  Tähän heimoon kuuluvat arvostavat ennen kaikkea matkan ja sen suunnittelun helppoutta – jopa siinä määrin, että matkaan liityvä päätöksenteko ulkoistetaan kumppanille.
 2. Kulttuuriset puhdistautujat (”Cultural Purists”)
  Matkustelun kautta halutaan etääntyä totaalisesti omasta arjesta ja kokea täysin erilainen tapa elää vieraassa kulttuurissa.
 3. Sosialisen pääoman etsijät (”Social Capital Seekers”)
  Tämän heimon edustajat ovat sitä mieltä, että matkakokemukset ovat ”omaa pääomaa”, joka kasvaa sosialista korkoa. Tähän heimotyyppiin kuuluvat hyödyntävät online-medioita maksimaalisesti niin oman kokemuksen maksimointiin kuin kokemusten tietoiseen jakamiseen yleisönsä kanssa.
 4. Palkinnonmetsästäjät (”Reward hunters”)
  Nämä heimoveljet hakevat ”sijoitetun pääoman tuottoa”, usein hyvinkin eksklusiivisten (luksus-)elämysten kautta.
 5. Velvollisuuden täyttäjät (”Obligation meeters”)
  Tässä heimossa kyseessä on ensi kädessä tarpeen täyttäminen (esim. liikematkustus) ja palvelun toimitusvarmuus.
 6. Eettiset matkustajat (”Ethical travelers”)
  Matkustamiseen liittyviä valintoja ohjaavat tässä heimossa omatunto – joko ympäristön, poliittisten tekijöiden tai oikeudenmukaisuuden osalta.

Tulevaisuutta on aina mahdoton ennustaa, mutta tämäntyyppiset tutkimukset voivat varmaankin antaa osviittaa tulevaisuuden kehityksen suunnasta. Itse uskon. että Yksinkertaisuuden tavoittelijat on vahvistuva heimo, sillä länsimaisessa kulttuurissa aikaa on niukasti. Ja vaikka aikaa olisi matkailija ei hektisestä nykyelämästä johtuen ehkä yksinkertaisesti jaksa itse suunnitella matkaansa (sinänsä erittäin sääli, sillä juuri matkan suunnittelu on ainakin minun mielestäni erittäin tärkeä osa matkan kokonaiselämystä). Ja löytyyhän Suomestakin tänä päivänä korkeatasoisten ”avaimet-käteen” -matkojen räätälöintiin keskittyviä matkatoimistoja.
Kulttuuriset puhdistautujat-heimosta mieleeni tulee Nousukausi-elokuva. Nykyään suositut, erityyppiset asunnonvaihdot ja AirBnB pitävät sisällään paljon juuri tämän heimon piirteistä.

Me bloggaajat olemme puolestamme varmaankin kaikki hieman Sosialisen pääoman etsijöitä  – nouseeko siellä käsiä…? Myönnetään nyt vaan kaikki reippaasti tämä, minä myös… Yksilöllistä on siten tietenkin mitkä jakamisen motiivit kullakin on.
Yksi asia on selvä, ja se on että ”Velvollisuuden täyttäjien” heimo on volyymiheimo niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Tämän heimon kohdalla uskon, että vahvistuva (jo nyt näkyvillä oleva) trendi on työ- ja vapaa-ajan matkustuksen yhdistäminen.
Eettiset matkustajat-heimo on todennäköisesti koko ajan vahvistuva, mutta (valitettavasti) epäilen, että kuluu vielä paljon aikaa ennenkuin tästä tulee volyymiheimo.

Itselläni oli pienoisia vaikeuksia löytää se ”oma heimo”. Enkä usko olevani ainoa, sillä useimmat meistä kuuluvat useampaan heimoon tilanteesta riippuen. Itse asiassa uskon, että hyvin harva kuuluu puhtaasti vain yhteen heimoon. Työmatkoillani olen Velvollisuuden täyttäjä, lomalla osittain Sosiaalisen pääoman etsijä ja haluaisin olla parempi Eettinen matkustaja.

Mihin näistä heimoista sinä kuulut nyt? Entä mihin haluaisit kuulua tulevaisuudessa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet