Hyvää maailman matkailupäivää!

by Alex | Matkoillablogi.fi

Tänään vietetään – kuten joka vuosi 27.9. – Maailman Matkailupäivää. Teemapäivän takana on YK:n matkailujärjestö, UNWTO ja vuoden 2019 teemana on ”Tourism and jobs: A better future for all”.

On hienoa ja ihan paikallaan, että myös matkailu on saanut oman kansainvälisen teemapäivänsä jolloin matkailuelinkeino ja sen merkitys maailmanlaajuisesti nostetaan valokeilaan. Samalla on hyvä muistaa, että jokainen päivä on matkailupäivä miljoonille ihmisille: vuonna 2018 kansainvälisiä matkailijasaapumisia oli maailmassa  n. 1,4 miljardia, joista noin puolet oli Eurooppaan. Kaikista kansainvälisistä matkailijoista n. 80% matkusti oman maanosansa sisällä (Lähde: UNWTO – Key Tourism Figures 2018). Matkailu on maailmantaloudessa nykyään erittäin merkittävässä roolissa sillä WTO’n arvioiden mukaan n. 10% maailman työvoimasta työskentelee matkailun parissa. Matkailulalalla on myös tärkeä rooli kestävän kehityksen tavoitteissa koska sillä nähdään olevan potentiaalia tarjota säällisiä työpaikkoja. Mikäli haluat perehtyä syvällisemmin matkailun työllistäviin vaikutuksiin suosittelen lukemaan lisää (englanniksi) UNWTO’n sivuillla.

Ilmastokeskustelussa matkailu ja sen yhteydessä etenkin lentäminen on viime aikoina ollut usein esillä negatiivisessa valossa. Asioilla on kuitenkin aina useampia puolia, negatiivisen ilmastovaikutuksen vastavoimana esim. matkailun työllistävä vaikutus. Kaikki voimme vaikuttaa jättämiimme ilmastojalanjälkiin omilla valinnoillamme liittyivätpä ne sitten kohteen, matkustusmuodon tai majoituksen valintaan. Itse uskon vahvasti siihen, että jokainen askel – pienikin – on yhtä tärkeä, jotta edetään kohti kestävämpää maailmaa. Kukaan ei voi yksin muuttaa maailmaa, mutta yksittäiset teot yhdessä voivat tehdä eron kunhan niitä on tarpeeksi. Matkailu on nykyään maailmanlaajuisesti niin merkittävä elinkeino ettei se tule loppumaan.

Meidän jokaisen on myös hyvä muistutella itseämme siitä, että olemme Suomessa etuoikeutetussa asemassa koska saamme ja voimme matkustaa – toki elämäntilanteet ja talous luovat jokaiselle erilaiset edellytykset. Tässä kohtaa on myös hyvä muistaa, että lähialuematkailu on matkustamista siinä missä kaukomatkailukin, eivätkä isotkaan elämykset aina sijaitse kaukana, pitkän ja kalliin matkan takana.

Itselleni matkailu on etuoikeus ja intohimo joka on rikastuttanut omaa elämää valtavasti. Yritänkin siksi muistuttaa itseäni olemaan kiitollinen kaikesta siitä mitä olen matkailun kautta saanut nähdä ja kokea ihmeellisestä ja kauniista maailmastamme. Se ei ole mikään itsestäänselvyys.

Joka vuosi valitaan Maailman matkailupäivälle myös teemamaa, tämän vuoden teemamaana on Intia jossa Matkailupäivää juhlitaan New Delhissä.

Hyvää Maailman matkailupäivää meille kaikille!    #WorldTourismDay

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet