Huomenna kuntavaalit kutsuvat jälleen äänestysuurnille; oma tiekin kulkee silloin läheiselle, tutulle äänestyspaikalle. Aina ei ehkä tule ajatelleeksi, että äänestäminen ja äänioikeus eivät ole kaikkialla maailmassa itsestäänselvyyksiä – itse kun en ole juurikaan matkustanut maissa, joissa ei demokratia ole osa arkea. Ehkäpä demokratia ja vapaus valita ovatkin olleet matkakohteiden valintojen taustalla tiedostamattomia päätöksentekokriteerejä? Ehkä olen tiedostamatta valinnut pois sellaiset kohteet, joissa ei ole mahdollisuutta mennä vaaliuurnille vaikuttamaan? Ehkä sellaiset kohteet, joissa demokratia toimii tuntuvat vaan kotoisammilta ja helpommin lähestyttäviltä.

Mutta onko oikein valita matkakohteet tämän mukaan? Teemmekö oikein jos valitsemme pois kohteet, joissa demokratiaa ei ole? Vai auttaisimmeko demokratiaa kehittymään nimenomaan matkustamalla sellaisiin maihin, joissa vapaa ajattelu ja yhteinen päättäminen asioista vasta nostavat päätään? Vaikea sanoa.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet