Tänäään vietetään Normandian maihinnousun vuosipäivää; tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta yhdestä maailmanhistorian suurimmista sotilasoperaatioista: D-day jää varmaankin aina historian kirjoihin yhtenä maailmanhistorian merkittävimpänä taisteluna. TV on ollut viime viikkoina täynnä uutisointia valmisteluista tämän päivän juhlallisuuksia varten, joihin osallistuvat niin Ranskan, Ison-Britannian kuin USA’nkin valtionpäämiehet. Tässä yksi YLE’n uutisklippi, joka muistuttaa mistä oli kyse 6.6.1944.

Seitsemänkymmentä vuotta on lyhyt aika ihmiskunnan historiassa, mutta jos ajatellaan teknistä kehitystä tässä ajassa on ehtinyt tapahtua valtavasti. Sodankäyntikin on (vaitettavasti) 70 vuodessa kehittynyt yhä tehokkaammaks, (eivätkä sodatkaan ole valitettavasti maailmasta loppuneet. Ihmisen elämässä 70 vuotta on kuitenkin lyhyt aika (äitini ei ollut D-dayn aikaan vielä syntynyt), joten on hyvä muistaa että heitä jotka olivat mukana D-dayn taistelussa ja selvisivät siitä hengissä ei ole enää kauaa keskuudessamme. D-day saattaa tuntua meille suomalaisille kaukaiselta taistelusta, mutta meidän on hyvä tänään muistaa että Eurooppa, jossa Rauha vallitsee ei ole aina ollut itsestäänselvyys.

Helsingin Sanomat listasi pari viikkoa sitten maihinnousurannikon mielenkiintoisia käyntikohteita; tästä innostuneen päätin koota (ensi kädessä ”note to self”-tyyppisesti joskuse tulevaisuudessa tehtävää matkaa varten) tänne blogin puolelle listan must-käyntikohteista ja niiden linkeistä vastaisuuden varalle.

Caen
Paitsi, että haluaisin nähdä itse Caenin kaupungin Normandian rannikolla käyntikohdelistalla ovat ehdottomasti siellä Memorial de Caen-museo ja maanalainen bunkkeri.

Pointe du Hoc
Kalliojyrkänne josta näkee kahdelle keskeiselle D-dayn tapahtumapaikalle: Omaha Beachille ja Utah Beachille. Myös käynti Omaha Beachin D-day -museossa puoltaa paikkansa listalla.

Hautausmaat
Itse suhtaudun aina hieman ristiriitaisin tuntein käyntikohteisiin, jotka liittyvät suuriin taisteluihin, onnettomuuksiin tai terroriiskuihin, jossa monia ihmisiä on saanut surmansa. Kuitenkin käyn niissä ja useimmiten nämä paikat mykistävät. Sodan mielettämyyksiin liittyvät paikat ovat mielestäni siinä mielessä tärkeitä, että ne muistuttavat siitä, että emme saa unohtaa vaan meidän ihmisten pitää ottaa oppia erehdyksistämme. Itse haluaisin nähdä sekä Normandian amerikkalaisen hautausmaan noin 9000 valkoista ristiä että Saksan armeijan hautausmaa La Camben

Le Grand Bunker -museo

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet