Törmäsin tänään yhden ison, suomalaisen seuramaktajärjestäjän uuteen hotelli+lento -varausmoottorin; tässä yhteydessä ajauduin pohtimaan hieman chartermatkojen ja omatoimimatkojen ominaispiirteisiin ja etenkin charter-matkojen vahvuuksia.

Charter-matkailua, merkityksessä tilauslentopohjainen matkailu, katsotaan usein (syyttä) hieman karsaasti, ja liian herkästi siihen yhdistetään vain sellaisia käsitteitä kuin possujuhlat, Kanarian saaret ja halpa hinta.
Itse sanoisin siinä kohtaa ”stop”: Nämäkin käsitteet liittyvät chartermatkailuun, mutta ehdottomasti vain osaan siitä ja nykyään yhä vähenevässä määrin, sitä mukaa kun uudet matkailijasukupolvet astuvat lentokoneisiin.

Omasta mielestäni chartermatkailuun liittyy paljon hyviäkin puolia: Monta kertaa tilauslennolla pääsee Suomesta nopeasti ja tehokkaasti (kohtuullinen lentoaika, jossa ei aikaa tuhraannu koneenvaihtoihin & -odotuksiin vaihtokentillä) suoraan perille. Perillä kohteessa paljon on kiinni siitä, kuinka charter-matkansa käyttää; mikäänhän ei pakota osallistumaan järjestettyihin retkiin, tervetulotuokioihin ja illanistujaisiin (jos ei itse halua). Itse käytänkin cahrter-matkalla vain niitä osia, jotka sopivat itselleni, käytännössä lennon, lentokenttäkuljetukset ja hotellimajoituksen (joskaan en aina sitäkään; joskus olemme varanneet majoitusken perillä kohteessa itse ja hyödyntäneet vain suoran tilauslennon tuoman mukavuuden).

Myöskin ekologisesti tilauslento suoraan kohteeseen on hyvä valinta, koska koneen täyttöasteet ovat useimmiten melko korkeita tilauslentojen matkojen järjestäjillä. Tiedän; joku teistä sanoo tähän varmaankin, että lentäminen on aina epä-ekologista. Onhan se – siihen on paha esittää vastaväitteitä, mutta mikäli maailmalla matkustaa lentäminen on tänä päivänä usein välttämättömyys koska aikaa ei ole rajattomasti käytössä. Ja tosiasiahan on, että maailman CO2-päästöistä vain n. 5 % tulee lentoliikenteestä…

Kaikki eivät silti halua joka kerta matkustaa ryhmässä (kuten charter-matkalla väistämättä joutuu tiettyyn pisteeseen asti tekemään), en minäkään.
Siksi onkin hienoa, että lentohintojen laskun myötä lentojen ja hotellien varaaminen on tullut niin paljon helpommaksi – jokainen voi tänä päivänä olla oma pikku matkatoimistovirkailijansa. Tässäkin kuitenkin pätee sama asia kuin muillakin aloilla: Se että nykyään (miltei) ammattilaistyökalut ovat kaikkien ulottuvilla varausten tekemistä varten ei tee ammattilaiseksi. Pitää tietää mitä varaa ja ehkä vielä tärkeämpää: mistä varaa. Omatoimimatkaajalla kun ei ole minkäänlaista suojaa esim. lentoyhtiön yllättävän konkurssin varalta, mikäli matkaa ei ole varattu matkapakettina matkanjärjestäjältä niin että matka on valmismatkalain piirissä kaikkine siihen liittyvine turvineen.

Itsekin aina silloin tällöin unohdan tämän, ja siksi on hyvä aina aika ajoin muistuttaa itseään asiasta. Seuraavalla kerralla kun aloittaa matkavarausten teon pitää ehkä miettiä vielä toisen kerran toimiiko itse matkaräätälinä, vai varaako matkanjärjestäjän varausmoottorin kautta mieleisensä paketin.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet