Kevätpäivä Salzburgissa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Saalbachin hiihtomatkalla lensimme mennen tullen Salzburgin kautta, ja koska paluulentomme lähti vasta iltapäivällä päätimme lähteä Saalbachista jo heti aamusta, jotta ehtisimme viettää pari tuntia keväisessä Salzburgissa.

Transferimme saapui lentokentälle klo 10 maissa, veimme laukut säilytykseen (tsekkaus onnistuu Salzburgin kentällä valitettavasti vasta 2 tuntia ennen lähtöä) ja hyppäsimme keskustaan vievän paikallisbussin kyytiin (kaupunkiliikenteen 24h lippu irtosi varsin kohtuulliseen 4 euron hintaan). Ohitimme mm. Red Bullin Flying Bulls -taitolentoryhmän Hangar 7-näyttelyhallissa sijaitsevan kokoelman sekä paikallisen Stiegl-panimon valtavat alueet Brauwelt-vierailukeskuksineen. Totesimme, että joskus voisi poiketa tutustumassa kumpaankin.

Salzburgin keskustassa meitä odotti upea kevätsää, lämpömittari näytti n. +15 C, joten untuvatakki oli kertakaikkiaan liikaa. Aina on keväällä Keski-Euroopassa kuitenkin hauska saada ”kevätetkoissa” hieman esimakua keväästä.

Suuntasimme aluksi Makartsteg-sillan yli kaupunkia halkovan Salzach-joen toiselle puolelle. Vuonna 2001 valmistunut kävelysilta on tällä paikalla jo järjestetyksessä kolmas silta, ja siinä rakkauslukot näyttelevät tärkeää osaa. Joen yli kaartuva, lukkojen värittämä silta on kerrassaan kaunis.

Keskustassa magnoliat olivat juuri puhkeamassa kukkaan.

Jatkoimme kävelyä Mirabellgarten-puistoon, joka on varmaankin yksi kaupungin kuvatuimmista puistoista. Yleensä kuvakulma on suihkulähteen ja värikkäiden kukkaistutusten yli kohti vanhankaupungin ylle kohoavaa Hohensalzburgin linnoitusta.

Tällä kertaa saimme tyytyä siihen, että kauniissa kevätsäässä luonto oli vasta heräilemässä, kukkaistutukset vasta aluillaan ja vastaleikattujen puiden oksat vielä aivan paljaat. Kaunista silti.

Palasimme takaisin vanhankaupungin puolelle, barokkikaupunkiin joka on suureksi osaksi rakennettu 1500- ja 1600-luvuilla. Salzburgin vanhakaupunki jos jokin kuuluu syystä UNESCO-maailmanperintökohteisiin. Vaikka kaupunki on vanha se on silti täynnä elämää, ja esim. Univärsitetsplatz kuhisi ihmisiä lauantaimarkkinoilla, joilla myynnissä oli niin lihaa, juustoja, vihanneksia kuin kukkia.

Salzburgista on paljon italialaisia vaikutteita, ja jotenkin kaupungin ilmapiiri on mielestäni erityinen. Kaupungin toreilla ja aukioilla kuulee usein klassista musiikkia, ja koko keskusta huokuu historiaa, kulttuuria ja taidetta. Eikä taide rajoitu vain vanhoihin teoksiin; esim. Kapitelplatzilla on Stephan Balkenholin 9 metriä korkea teos Sphaera-teos, joka liittyy 13 teoksen Walk of Modern Art-reittiin. Tämä oli minulle uusi tuttavuus, johon pitää perehtyä tarkemmin ensi kerralla.

Nautittuamme aikamme auringonpaisteesta, ilmapiiristä ja kauniista arkkitehtuurista oli aika istahtaa aikaiselle lounaalle. Edellisellä kerralla nautimme lounaan maineikkaan Hotel Goldener Hirschin s’Herzl-ravintolassa, joka on suljettu peruskorjauksen takia kesäkuuhun 2019 asti. Siispä piti tällä kertaa suunnata muualle, valinta osui tällä kertaa Hohensalzburgin linnoitukseen vievän funikulaarin ala-aseman tuntumassa sijaitsevaan Stiegl-Kelleriin.

Maittava Wieninleike oli riittävän kokoinen, olut viileää ja panimoravintolan tunnelma kaikin puolin aito  – mitäpä siihen muuta lisäämään kuin: Suosittelen! (Kesäkuumalla oluensa voi nauttia isolla maisematerassilla, josta on näköala vanhankaupungin ylle). Jälkiruokakahvit siirryimme nauttimaan Café Tomaselliin, joka vaalii itävaltalaisia kahvilaperinteitä monisatavuotisella asiantuntemuksella.

Ennenkuin lähdimme lähdimme takaisin lentokentälle ehdimme vielä käydä hakemassa pussillisen aitoja Mozartkuulia Fürstin konditoriasta. Siitä, mitkä ovat aitoja ja alkuperäisiä kuulia kiistellään, mutta Fürstin vuonna 1890 kehitetty versio on ainakin minun mielestäni se paras versio. Mozartin syntymäkaupunki oli taas kerran lumonnut meidät kauneudellaan ja ilmapiirillään.

Oletko sinä käynyt Salzburgissa?

PS. Menomatkalla odotellessamme Salzburgin lentokentällä transferiamme piipahdimme viereisessä Designer Outlet Salzburg’issä. Tässä merkkiliikkeiden outletissa on yli 100 kauppaa tyylikkäässä ympäristössä. Lentoasemalta outletiin kävelee runsaassa 10 minuutissa.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

6 kommenttia

Piyya 10/04/2019 - 5:55 pm

Ihanat kevät etkot teillä. Todella mukava piristys lumiloman jälkeen ja tämän meidän pidennetyn talven väliin, Neiti kevät kun haluaa taas tänä vuonna piileskellä.

Vastaa
alex 10/04/2019 - 6:16 pm

Eikö! Nimenomaan kiva vastakohta lasketteluloman päätteeksi. Usko pois vaan Piyya – kyllä se kevät sieltä vielä tulee!

Vastaa
Jenni / Unelmatrippi 11/04/2019 - 7:53 pm

Ihanaa tuo, kun pääsee vähän ottamaan varaslähtöä kevääseen! Kävimme Salzburgissa pari kesää sitten osana pidempää automatkaa Euroopassa. Silloin tuli vierailtua mm. tuossa mainitsemassasi Stieglin panimossa. Siellä oli kiinnostavaa kierrellä ja paikalla oli yllättävän vähän muuta porukkaa, joten vierailu oli kaikin puolin oikein viihtyisä.

Vastaa
alex 13/04/2019 - 2:29 pm

Joo, varaslähdössä on aina se kiva puoli että saa sitten kotona kevään uusintana. Oliko kierros Stieglillä omatoiminen vai opastettu?

Vastaa
Jenni / Unelmatrippi 24/04/2019 - 8:25 pm

Äh sori, muistelin jo vastanneeni tähän, mutta se olikin jäänyt! Kierros oli omatoiminen, mutta siellä olisi ollut tarjolla opastettujakin. Emme jääneet selvittelemään niitä sen tarkemmin. Panimolla on muuten kiva biergarten, jossa sai maistella lipun hintaan kuuluneet oluet.

Vastaa
alex 26/04/2019 - 9:08 pm

Eipä hätää…
No hitsi – siellähän olisi pitänyt tänä vuonna ottaa viimeiset afterski-oluet kauniissa kevätauringossa… 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet