Vertailussa Celebrity Edge ja Celebrity Reflection

by Alex | Matkoillablogi.fi

Uusi alus tuo yleensä uusia innovaatioita ja tilaratkaisuja, niin myös Celebrity Edge. Uusi ei kuitenkaan automaattisesti aina ole parempi, joten laitetaan vertailuun Celebrity Cruisesin uuden Edge-luokan alus ja Solstice-luokan Reflection, jolla risteilimme pari vuotta sitten. Katsotaan kumpi alus kerää enemmän pisteitä vertailussa!

Kokoluokaltaan Celebrity Reflection ja Celebrity Edge ovat vertailukelposia (Reflection 313 m pitkä, 126.000 brt, 13 matkustajakantta ja 3.030 matkustajaa sekä Edge 306 m pitkä, 130.818 brt, 14 matkustajakantta ja 2.918 matkustajaa). Ravintoloita Reflectionilla on 12 kpl ja Edgellä 14 kpl.

Ikäeroa kahdella aluksella on 6 vuotta, mikä tietenkin näkyy hieman tilaratkaisuissa. Vertailussa on muistettava että Edge on uuden laivaluokan ensimmäinen alus ja Reflection on Solstice-luokan viimeinen alus. Tämä tarkoittaa että laivakonseptien välillä on käytännössä 11 vuoden  ikäero.

Lähdetäänpä vertailemaan aluksia sattumanvaraisessa järjestyksessä, väliotsikon perässä suluissa R(eflection) tai E(dge) mikäli kyseinen tila on olemassa vain toisella aluksella.

Aurinkokannen uima-allasalue

Reflectionilla uima-allas on jaettu kahtia, joten kumpikin puolisko jää kohtuullisen pieneksi. Allasalueen kulmissa olevat neljä poreallasta ovat lähellä, mutta kohtalaisen pienet.

Edgen uima-allas on puolestaan avara ja ennen kaikkea uima-allas on reilun kokoinen – pituutta peräti 22 metriä yhdessä osassa. Porealtaille (2 kpl) on hieman pidempi matka, koska nämä sijaitsevat kaksi kantta ylempämä martinilasin muotoisissa torneissa. Kumpaankin mahtuu kymmenkunta henkilöä ja näkymät ovat upeat niin merelle kuin uima-allasalueenkin ylle.
Piste Edgelle.

Lawn Club vs. Rooftop Garden

Yksi Edgen uutuuksista on savupiipun takaa löytyvä, puukantinen kattopuutarha kaarevine penkkeineen, istutuksineen ja esiintymislavoineen. Puutarhassa pelataan, kuunnellaan musiikkia tai voidaan vaikkapa illan pimetessä katsella elokuvia isolta screeniltä.

Reflectionilla puolestaan savupiippujen väliseltä alueelta, isojen aurinkopurjeiden alta löytyy aito nurmikenttä, Lawn Club. Nurmikolla paistatellaan päivää, rentoillaan picnicillä tai käydään petankkiotteluita. Aluksen lisämaksulliset cabanat on myös sijoitettu nurmikon reunoille, yksityisyyden ja oman rauhan takaamiseksi mielestäni onnistuneempi ratkaisu kuin Edgellä, jossa cabanat sijaitsevat aivan allasalueen tuntumassa. No, kummallakaan aluksella emme nähneet tarvetta investoida (melko arvokkaaseen) cabanaan.
Vaikka en yleensä juurikaan kävele ruohikossa paljain jaloin Lawn Club miellytti minua enemmän – piste Reflectionille.

Lawn Club Grill vs. Rooftop Garden Grill

Kattopuutarhojen yhteydessä molemmilla aluksilla on grilliravintolat. Reflectionilla illastimme yhtenä iltana nurmikentän laidalla sijaitsevassa Lawn Club Grillissä. Ravintola on lasikattoinen ja tarvittaessa suojattavissa telttaseinin (jotka tulivat tuulisena iltana illastaessamma ravintolassa todella tarpeeseen), joskin tila oli melko hälyisä ja grillisavun täyttämä. Helteisessä illassa kun ravintola avautuu ulkoilmaan, nurmikolle päin ravintola on arvatenkin täysi kymppi.

Edgellä puolestaan kattopuutarhan yhteydessä sijaitseva Rooftop Garden Grill on osittain taivaan alla eikä telttaseiniä (ainakaan vielä) ollut käytössä, joten ravintola saattaa olla tuulisella ilmalla vilpoinen valinta.
Piste Reflectionille (savusta huolimatta ja vaikka emme kokeilleetkaan Edgen vastavaa ravintolaa).

Sunset Bar

Edgellä peräbaari on hyvin avara ja kattolippa on korkealla ja täällä tuntuu selvästi että aava meri on lähellä (lue: huipulla tuulee). Suhteellisen kapeassa tilassa kaide on kaikkialla melko lähellä ja baaritiskillä merelle joutuu kääntämään selkänsä.

Reflectionin peräbaarissa  on enemmän suojaisia sopukoita myös katon alla ja yleisesti mielsin tämän kodikkaammaksi. Keskellä oleva baaritiski tarjoaa myös paremmat nökalat merelle. Kiva tunnelma sekä päivällä että illlalla (erityisesti iltavalaistuksesta plussaa).
Piste Reflectionille.

Grand Plaza vs. GRAND FOYER

Reflectionilla laivan iltaelämän keskus Grand Foyer rakentuu aluksen hissi-/valokuilun ympärille ja kannelle 15 asti ulottuvassa tilassa katseenvangitsijana toimii korkeuksissa leijaileva aito puu ja sen heijastuksena oleva patsaspuu. Näyttävä mutta melko hälyisä tila, joka ei tee keskustelua kovinkaan helpoksi etenkään livemusiikin soidessa.

Edgen Grand Plaza on tilana erilainen: kolmen kerroksen korkuinen, monessa eri tasossa oleva keskusaukio mudostaa laivan sydämen, jonka yllä näyttävä valotaideteos vetää katseet puoleensa.
Piste Edgelle.

Kirjasto ja lukunurkkaukset

Reflectionilla viihtyisiä lukunurkkauksia on tarjolla mm. hissi-/valokuiluun päin avautuvassa kirjastossa kannella 10/11 kirjasto sekä 7/8 kannen ”Hideaway”-tilassa, jossa mm. Aarnion pallotuolit kutsuvat viihtymään. Kirjasto oli myös kortinpelaajien suosiossa ja Edgellä kuulimmekin usein etenkin varttuneempien matkustajien joukosta pientä jupinaa siitä ettei siellä varsinaista kirjastoa ole. (Kortinpeluupaikkoja ja lukunurkkauksia kyllä löytyi sieltäkin aivan riittävästi; mainioita paikkoja kortinpeluulle löytyy mm. Seaside Cafén paapurin puolelta.)
Piste Reflectionille näyttävästä kirjastosta.

Koriskenttä (R)

Me emme tarvinneet koriskenttää Reflectionilla (jossa sellainen löytyy keulassa, kannella 15) emmekä sitä kaivanneet myöskään Edgellä (jossa sellaista ei ole).
Ne, jotka tykkäävät heitellä koreja antanevat kentästä pisteen Reflectionille.

Lenkkipolku

Risteilylläkin on mahdollisuus harrastaa liikuntaa niin kuntosalilla kuin ulkokansillakin, mm. aurinkokannen lenkkipolulla. Itse en ole kovinkaan innostunut hölkkääjä, mutta harrastan mielelläni reipasta kävelyä. Reflectionilla suhteellisen lyhyt merkattu lenkkipolku kiertää allasaluetta, eikä siten ehkä tunnu kaikin puolin niin mukavalta reitin viistäessä aurinkotuolien rivejä.

Myös Edgellä lenkkipolku sivuttaa allasalueen aurinkotuoleja, mutta lenkkipolulla on huomattavasti enemmän pituutta – kierroksen pituus on n. 400 metriä. Reitti on myös vaihtelevampi sen kiertäessä luiskia pitkin kahdeksikkoa kahdella eri kannella. Näköalat ovat reitin varrella upeat, etenkin merinäkymät ulkolaidan luiskalla. Piste Edgelle.

Main Dining Room vs. 4 pääravintolaa

Reflectionilla aluksen pääravintola edustaa perinteistä linjaa, jossa isossa, näyttävässä tilassa illallinen tarjoillaan tehokkaasti suurelle vierasjoukolle. Kaksikerroksisen, valoisan ravintolan katseenvangitsija on iso lasinen viinikellari.

Edgellä puolestaan ollaan päädytty uuteen ratkaisuun, jossa yhden ison pääravintolan sijasta on neljä pienempää risteilyn hintaan sisältyvää ravintolaa: Cosmopolitan, Tuscan Grill (kuvassa), Cyprus ja Normandie. Ravintoloiden menu on osin sama (ns. klassikkoannokset), osin ravintolan teeman mukainen.

Ratkaisu on erittäin onnistunut ja neljä pienempää, erityylistä ravintolaa tuo mukavaa vaihtelua illastamiseen. Piste Edgelle.

Sisustustyyli ja värimaailma

Todettakoon heti alkuun, että molemmat laivat ovat erittäin tyylikkäitä, joskin tyyliltään erilaisia. Laivojen ikäero näkyy muuttuneessa väriskaalassa: Reflectionilla on paljon tammenväristä puuta ja punertavia sävyjä kun Edgeä puolestaan leimaavat maanläheiset värit ja harmaat sävyt. Alla oleva vertailukuva hytistä kiteyttää eron mielestäni melko hyvin. Piste Edgelle.

OCEANVIEW CAFÉ

Buffetravintola löytyy kannelta 14 samannimisenä sekä Reflectionilta että Edgeltä. Molemmat ovat toimivia, mutta muutamat yksityiskohdat erottuvat kuitenkin on Edgen eduksi:

Ravintola on kokonaisuudessaan korotettua tilaa, mikä tekee siitä erittäin avaran. Iso, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat tuovat ravintolaan runsaasti valoa ja eri alueiden erityylisillä kalusteilla on saatu aikaan hyvännäköinen ja viihtyisä kokonaisuus vaikka tila onkin iso. Myös peräkannen terassikalusteet ovat tyynyineen astetta mukavammat kuin Reflectionilla. Uutuutena Edgellä on tänne sijoitettu toinen erikoiskahvien kahvila, ”Il Secondo Bacio” – iso plussa siitä, että erikoskahveja on saatavilla nyt myös buffetissa. Sisäänkäynnin vieressä sijaitsevan jäätelöpisteen yhteydessä on pieni kahvila aisesti sisustettu alue.

Risteilyllä, ja etenkin buffet-ravintolassa, hyvä käsihygienia on a ja o. Reflectionilla etenkin buffet-ravintolan ovella henkilökunta roiskautti reilulla kädellä käsidesiä, mutta Edgellä tämä oli korvattu pitkällä rivistöllä käsienpesupaikkoja. Itse ainakin uskon enemmän tämän ratkaisun tehoon, ja ilahduttavan tunnollisesti pesupaikan kohdalla myös pysähdyttiin.
Piste Edgelle (ja kanssamatkustajille).

Sky OBSERVATION LOUNGE (R)

Skybar sanan varsinaisessa merkityksessä löytyy ainoastaan Reflectionilta, jossa tällainen löytyy kannen 14 keulassa. Rauhallinen, loungemainen tila tarjoaa päiväsaikaan ihanan rentouttavan ympäristön jossa esim. uppoutua kirjan pariin gai ihan vain oleiluun aavan merimaiseman ääressä. Iltaisin tila muuttuu yökerhoksi. Piste Reflectionille.

Edgellä ihan vastaavaa baaria ei löydy, kylläkin ihan kelpo vaihtoehto…

Eden  (E)

Eden on ehdottomasti tällainen – monitoimitila, jola muuntautuu eri käyttöön eri vuorokaudenaikoina: baariksi, lounasravintolaksi, kahvilaksi, näyttämöksi ja fine dining-ravintolaksi.

Edgen koko perän levyisen, reilun kahden kannen korkuisen valtavan ikkunan takana on kävelysilta joka vetää näköalojen suhteen hyvinkin vertoja monen skybarin kanssa. Suurin ero muihin lienee siinä, että kävelysillalta  avautuva mahtava merinäköala on perälle.

Valoisa kävelysilta tarjoaa rauhallisia sopukoita, penkkejä airingonlaskun ihailuun ja toimii myös hyvin lukunurkkauksena varsinaisen kirjaston sijaan.
Piste Edgelle.

Destination Gateway (E)

Tämä kakkoskannen monikäyttöinen tila on tehty palvelemaan monia tarkoituksia: meripäivinä se toimii kohde-esittelyjen näyttämönä, se voi toimia parinsadan hengen kokoustilana tai cocktailkutsujen pitopaikkana. Kaikkein parhaimman puolensa tila mielestäni kuitenkin näyttää satamapäivinä, jolloin se toimii maihinnousuaulana. Turvatarkastukselle on huomattavasti enemmän tilaa kuin Reflectionilla  (useammallekin linjastolle) ja tila on valoisampi kun satamassaoloaikana avataan kyljen isot ikkunaluukut. Destination Gatewayltä laskeudutaan myös Magic Carpetille niinä päivinä kun satamaan kuljetaan sen kautta tendereillä. Piste Edgelle.

Teatteri

Risteilyllä nautitaan joka ilta tasokkaasta viihteestä laivan teatterissa. Reflectionilla kolmikerroksisessa teatterissa on perinteinen näyttämö esirippuineen. Näyttämötekniikkaa ja valoja oli  Reflectionilla paljon, mutta silti tämä jäi ehdottomasti Edgen varjoon.

Edgen teatteri on erilainen: näyttämö työntyy keskelle salia ja näyttämön takana on koko leveydeltä isot projisointiscreenit, joilla näyttämön tunnelmaa pysytytään silmänräpäyksessä vaihtamaan. Tekniikka on Edgen teatterin esityksissä keskeisessä roolissa, mutta upeita artistejakaan ei pidä unohtaa. Paljon oli valoa ja välkettä, mutta minä ainakin nautin täysin siemauksin.

Risteilypäällikkö sanoi esitellensä erään shown: ”Let´s put in all the bells and whistles…” Ja niin tehtiin, eikä showssa todellakaan säästelty valoissa, näyttämötekniikassa tai tehosteissa. Vai mitä sanotte aidosta vesisateesta näyttämön keskellä?
Piste Edgelle.

Baarit

Baareja on sekä Reflectionilla että Edgellä riittävästi, Reflectionilla 11 kappaletta ja Edgellä 10 kappaletta. Molemmilla laivoilla löytyi suosikkibaareja, mutta kumpikaan laiva ei  baaritarjonnan suhteen erottunut ylivertaisena.

Tasapisteet Edgelle ja Reflectionille.

Magic Carpet (E)

Sokerina pohjalla vielä se näkyvin osa Edgestä: Magic Carpet. Täysin uutta ajattelua edustava, tenniskentän kokoinen liikuteltava taso toimii monessa roolissa, mutta itse olisin taipuvainen sanomaan, että ”Taikamatto” on parhaimmillaan baarina.

Piste Edgelle.

Mikä oli lopputulos ja kumpi voitti?

Onko tämä vertailu täysin objektiivinen? Ei varmaankaan, sillä tämä pisteytys on tehty omista lähtökohdista ja on hyvä muistaa, että jokainen arvotta eri asioita risteilyaluksella. Sen verran objektiivinen olin kuitenkin tätä postausta kirjoittaessani, etten etukäteen miettinyt kovin tarkkaan mitkä vertailut tähän nostaisin ja kuinka monta ottaisin mukaan.

Niiden osalta, joilla oli meidän kannalta merkitystä Edge voitti selkeästi luvuin 11-6. Sanottakoon kuitenkin tässä vaiheessa, että  pidimme molemmista laivoista, vaikka Edge veti vertailussa selvästi pidemmän korren.

Kumman sinä valitsisit – Celebrity Reflectionin vai Celebrity Edgen?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Kthetraveller 14/05/2019 - 11:25 am

Kiitos tästä vertailusta. Itse olen seilannut Celebrityn aluksista vain Celebrity Reflectionin sisaraluksella Celebrity Equinoxilla ja tykkäsin siitä valtavasti. Värimaailma tosiaan oli hieman ”värikkäämpi” kuin Celebrity Edgellä ja onneksi vanhempia aluksia ollaan Edgemäistämässä mm. värityksen osalta muutaman vuoden sisällä.

Celebrity Edge kiinnostaa kovastikin ja sen valitsisin, jos hinta olisi sama kuin vanhemmilla Celebrityn laivoilla. Valitettavasti nyt ei niin ole.

Vastaa
alex 14/05/2019 - 5:06 pm

Eipä kestä! Joo, tuo Celebrity Revolution on varsin mielenkiintoinen (ja mittava) projekti. Itseäni kiinnostaisi nähdä myös jokin varustamon Millennium-luokan aluksista sen jälkeen kun ovat läpikäyneet tämän vallankumouksen. Kiitti kommentista K!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet