Celebrity Edge – uuden aluksen kohokohdat

by Alex | Matkoillablogi.fi

Celebrity Edge-alusta hehkutettiin jo rakennusaikana paljon siihen liittyvien uusien, mullistavien ratkaisujen johdosta. Tässä postauksessa pureudutaan tarkemmin omasta mielestäni kiinnostavimpiin.

Celebrity Edge – aluksen nimi enteilee jo, että monet kokemuksesta liittyvät reunaan, tai että elämykset on viety aluksella äärimmilleen,  uuden äärelle. Eikä tämä ole mielestäni ollenkaan liioiteltua, sillä alus on tosiaankin uuden ajan kynnyksellä.

Uusi alus on saanut sekä ruusuja että risuja ensimmäisiltä matkustajilta, mikä on varmaankin ihan väistämätöntä kun luodaan uutta ja ilmiselvästikin tavoitellaan hieman erilaista kohderyhmää kuin aiemmin. Hieman kypsempää ikäluokkaa edustavat matkustajat kuuluivat risteilyllä valittelevan sitä, että heidän mielestään esim. kirjasto ja korttipelipöydät puuttuivat ja ettei viihdetarjonta miellyttänyt heitä. Kaikkia on tunnetusti vaikea miellyttää (eikä pidäkään), mikäli halutaan oikeasti erottautua.

Meitä sekä alus että sen ohjelmatarjonta miellyttivät mitä suurimmassa määrin ja uskon että tällä aluksella (ja sen tulevilla sisaraluksilla) voidaan oikeasti tavoitella uusia kohderyhmiä.
Ja kyllä ne paikat kortinpeluuseen löytyvät myös Edgeltä…

Magic Carpet

Tätä katsausta ei vaan voi aloittaa millään muulla kuin Edgen Taikamatolla, eli Magic Carpetilla. Tämä ”Iso oranssi” on nimittäin se yksityiskohta, josta on etukäteen kirjoitettu eniten ja myös se yksityiskohta josta aluksen erottaa muista jo kaukaa. Pimeällä huomion herättämisestä huolehti näyttävä ja värikäs iltavalaistus. Magic Carpetin suunnittelussa on ollut mukana brittiläinen arkkitehti Tom Wright, joka on suunnitellut myös mm. Dubaissa sijaitsevan Burj al Arabin.

240 tonnia painava, tenniskentän kokoinen tasanne liikkuu eri kansien välillä (tosin liikkuessaan ei kuljeta ihmisiä), ja riippuen siitä millä kannella se kulloinkin sijaitsee sen roolit vaihtelevat. Kannen 16 korkeudella Magic Carpet toimii ravintolana, kannen 14 korkeudella cocktailbaarina, kannella 5 Raw on Five-ravintolan terassiravintolana ja kakkoskannelle sijoittuessaan tender-veneiden laiturina. Ja ei: koskaan ei tarvitse arvailla missä Magic Carpet kulloinkin sijaitsee, sillä hissien screeneillä näytetään aina sen sijainti.

Suurimmaksi osaksi Magic Carpet toimii baarina, ja varsin mainonta sellaisena. Aluksen reelingin ulkopuolelle kurottuva tasanne tarjoaa erilaisen perspektiivin, kun näkee aluksen liikkeellä ikään kuin ulkoa. Itse ajattelin että lasisenäinen tila olisi korkeanpaikan kammon kanssa paha rasti, mutta missään vaiheessa olo Taikamatolla ei tuntunut epämukavalta, siitä pitää huolen upea näköala. Meidän Läntisen Karibian risteilyllä meripäivät olivat melko tuulisia ja osittain pilvisiä, ja ne osoittivat Taikamaton olevan melko tuulelle altis, mikä tullee varmaankin jonkin verran rajoittamaan sen käyttöä.

Magic Carpetin maksimihenkilömäärä on turvallisuussyistä rajattu enintään sataan, joten ennen risteilyä pohdin hieman miten tämä yhtälö toimisi aluksessa, jossa on enimmillään 2.900 matkustajaa. Olisiko mitään mahdollisuuksia mahtua matolle? Huoli vaikutti kuitenkin olevan aiheeton, sillä isossa aluksessa väki jakaantuu luonnostaan eri puolille yleisiä tiloja.

Kerran jokaisella risteilyllä järjestetään myös Dinner on the Edge, lisämaksullinen illallinen jonka n. 100 dollarin hinta on minun mielestäni melko suolainen – en usko, että illalliskokemus Magic Carpetilla on niin erikoinen, että se puolustaisi hintaa. Magic Carpetilla järjestettiin myös risteilymme aikana muutama (parin tunnin) yksityistilaisuus.

Grand Caymanilla maihinmeno tapahtui tender-kuljetuksella, ja siellä Magic Carpet pääsi neitsytristeilyllä ensimmäistä kertaa testiin tässä roolissa.Venelaiturina tasanne toimii aivan mainiosti ja veneeseen siirtyminen tapahtuu oikein mukavasti; ainoa miinus oli, että jonot ehtivät kasvaa melkoisiksi kun tenderveneiden kiinnitystä ja lastausta harjoiteltiin ensimmäistä kertaa ”oikeasti”. Prosessi varmaankin sujuvoituu kunhan miehistö ehtii harjoitella ja tottua toimintaan.

Infinity Veranda

Hyttien osalta Celebrity Edgen mullistavin ratkaisu on Infinity Veranda-hytti, jossa parveke on integroitu osaksi hyttiä. Parvekeosan voi joko erottaa tai yhdistää itse hytistä lasiovin ja näin saadaan myös parvekkeen pinta-ala käyttöön hytissä mikäli halutaan. (Parveke on kokonaan lasitettu tiiviillä ikkunalla, joten se on myös lämmintä/ilmastoitua tilaa kun ulkoikkuna on kiinni.)

Hytin sivuseinät menevät aluksen ulkoreunaan saakka, mikä poikkeaa normaaleista parvekehyteistä, joissa parveke on ulkotilaa, joka on erotettu naapureista kevyemmin väliseinin.

Suurin osa Edgen hyteistä on Infinity Veranda-hyttejä (918 kpl eli n. 62%). En päässyt tutustumaan lähemmin Infinity Veranda-hyttiin, mutta minkä hyttejä siivottaessa ovensuusta saattoi nähdä näiden hyttien parvekeikkunan näkymät olivat avarat, mutta melko”putkimaiset”, koska hytin sivuseinät ulottuvat reunaan asti. Kauempaa näkemäni perusteella en ehkä ole täysin vakuuttunut Infinity Veranda-hyteistä, vaan enemmänkin perinteisen parvekeratkaisun kannalla. Onneksi myös näitä on tarjolla Edgellä.

Meillä hyttinä oli Sunset Veranda kannella 8, ja olimme erittäin tyytyväisiä sekä oman hyttimme sijaintiin että sen reilunkokoiseen, perinteiseen parvekkeeseen.

Eden

Eden on varmaankin aluksen ravintoloista se, jota on eniten hehkutettu etukäteen sekä tilan että konseptin osalta. Kolmikerroksisessa tapahtumaravintolassa silmiinpistävintä on avaruus ja valtava, koko perän levyinen, kolmikerroksinen lasi-ikkuna. Ratkaisultaan tämä muistuttaa hieman Suomessa rakennettujen Mein Schiff-alusten perää, mikä ei ehkä ole niin ihmeellistä kun otetaan huomioon, että Royal Caribbean omistaa 50% TUI Cruises-varustamosta.  Tila on suunniteltu monikäyttöiseksi, ja toimii niin baarina, lounaskahvilana, iltapäiväaktiviteettien keskuksena kuin illallis- ja show-ravintolana. Illalliskokemukseen palataan erillisessä postauksessa.

Tila toimii mainiosti sekä päivällä että illalla ja muuttaa luonteensa kameleontin lailla – eikö?

Grand Plaza

Tämä avara, kolmen kerroksen korkuinen tila keskellä laivaa on laivan sydän ja myös iltaelämän keskus. Kansien 3-5 läpi ulottuva tila rakentuu näyttävän Martini Barin ympärille, ja pääosassa loistaa baaritiskin ylle kohoava, valtava valotaideteos. Koska risteilimme Edgellä joulun alla saimme tämän lisäksi myös ihailla tyylikästä, valkoisen ja hopean sävyistä joulukoristelua kuusineen ja havukransseineen (jonka suunnittelu oli mm. hyttien sisustuksesta vastanneen Kelly Hoppenin käsialaa).

Avara keskiosa on rakennettuu moneen tasoon, mikä tekee tilasta viihtyisän ja häivyttää myös eräällä tavalla kerrosten väliset rajat. Grand Plazan yhteydessä sijaitsevat myös Le Grand Bistro, Raw on Five ja Fine Cut-ravintolat sekä  Café al Bacio.

The Theatre

Aluksen keulassa sijaitsevaan teatterin pääsisäänkäynti on kannella 4, kannelta 5 on sisäänkäynti parvelle. Teatteri poikkea totutuista niin näyttämön kuin tekniikan osalta: pyöreä näyttämö työntyy katsomoon niin, että esitys tuntu olevan enemmän yleisön keskellä kuin aiemmin. Tekniikka näyttelee teatterissa keskeistä osaa ja huomion varastavat koko näyttämön taustan täyttävät screenit (16 kpl) joille heijastettava videokuva antaa esityksille aivan uuden ulottuvuuden. Kun tähän vielä lisätään loistava valaistustekniikka (kyllä – erinäisiä valonheittimiä oli kymmenen synkronoidun videoprojektorin lisäksi todellakin riittävästi), kohoavat näyttämönosat, nostolavat ja pyörivät kierreportaat teatterin tekniikkapaketti lienee täydellisimpiä mitä merillä tänä päivänä purjehtii.

Istuimme eri iltoina niin keskellä salia, lähempänä näyttämöä (jolloin pääsi todella lähelle esitystä) että hieman taaempana keskellä (jolloin pääsee nauttimaan laajasta taustascreenistä koko sen komeudessaan). Kaikkialta oli erinomainen näkyvyys hyvän katsomoporrastuksen ansiosta. Yhden illan seurasimme stand-upshowta yläparven seisomapaikoilta ja sieltäkin ihan kelpo näkyvyydellä.

Rooftop Garden

Edgen komean, X-muotoisen savupiipun takana sijaitsevalla, puukantisella oleskelualueella on sohvia, pöytäryhmiä sekä esiintymislava screeneineen. Tilaa tässä rauhallisessa, viherkasvien reunustamassa puutarhassa on yhteensä 270 hengelle ja paikka on mitä mainioin mikäli haluaa vetäytyä uima-allasaluetta hieman rauhallisemmalle alueelle esim. kirjan pariin. Puiset sohvat ovat mukavat, ja saattaapa niissä helposti ottaa myös vaikka pienet iltapäivätirsat…

Päiväsaikaan Rooftop Gardenissa järjestetään myös erilaisia aktiviteetteja (esim. jättikokoinen Jenga sekä muita pelejä on tarjolla), iltapäivisin viihdytään usein unplugged-teemalla elävän musiikin parissa ja iltaisin tarjolla on esim. elokuvaesityksiä taivasalla.

Rooftop Gardenin yhteydessä sijaitseva (lisämaksullinen) Rooftop Garden Grill -ravintola tarjoaa sekä lounasta että illallista – tosin ravintola on melko tuulelle altis. Aivan nurkan takana sijaitsee myös lähin baari, Sunset Bar.

Destination Gateway & Launches

Destination Gateway on kannella 2 sijaitseva monitoimitila, joka muuntautuu hyvinkin moneen riippuen ajankohdasta. Avaraa tilaa voidaan käyttää luentotilana (mm. kohde-esittelyt pidetään siellä), kokoustilana isommille ryhmille tai esim. cocktailtilaisuuksia varten. Tilan varsinainen käyttötarkoitus on kuitenkin toimia sisääntuloaulana (jossa myös turvatarkastus tapahtuu varsin miellyttävästi avarassa ja valoisassa tilassa – satamissa avataan myös varsinaisen ”ulosmenoaukon” lisäksi pari kookasta luukkua, jotka päästävät päivänvaloa tilaan).  Maihinnousun tapahtuessa tender-veneillä Magic Carpet asemoidaan Destination Gatewayn ulkopuolelle ja veneisiin nousu tapahtuu sen kautta.

Tender-veneet (8 kpl), joita Edgellä kutsutaan nimellä Launch, edustavat myös uutta ajattelua. 7,5, tonnia painavien veneiden kappalehinta on parin miljoonan luokkaa, minkä ymmärtää astuessaan veneeseen: Ilmastoitujen veneiden nahkapenkeille saadaan tender-käytössä mahtumaan 132 henkilöä (pelastusvenekäytössä 223 henkilöä), Veneiden katamaraanirakenne teki matkanteosta myös aallokossa varsin vakaata, mutta veneiden huomattava koko tekee ilmeisesti niiden käsittelystä hieman aikaisempaa haastavampaa. Etenkin isojen veneiden kiinnitys Magic Carpetiin aallokossa tuottaa kuulemma huomattavasti enemmän haasteita. Harjoitus tekee varmaankin tässä asiassa tehtävänsä.

Uuden laivan ollessa kyseessä odotusarvo on aina korkealla, ja ehkä etenkin uusien ratkaisujen kohdalla. Mielestäni nämä toimivat Celebrity Edgellä pääosin hyvin ja toivat risteilyelämykseen myös uusia vivahteita. Päällimmäisenä Edgestä jäi hyvin tasapainoinen vaikutelma, josta mielestäni huomasi tietokonemallinnuksen merkityksen suunnitteluvaiheessa – paitsi että tilat toimivat ne myös näyttivät kauttaaltaan erittäin kauniilta. Edge tosiaankin onnistui viemään uuden äärelle.

Mikä näistä uutuuksista on sinun mielestäsi mielenkiintoisin?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet