Matkoillablogi 5 vuotta

by Alex | Matkoillablogi.fi

Viisivuotias – vasta tai jo? Miten tähän vastaa riippuu siitä miten asian haluaa nähdä, mutta joka tapauksessa Matkoillablogi täyttää tänään tasan viisi vuotta!
Viisivuotias on vielä taaperoiässä, mutta yleensä utelias joten edessä on paljon löydettävää, oivallettavaa ja opittavaa. Toivottavasti pystyn juuri uteliaisuuden säilyttämään jatkossakin niin blogissa kuin omassa elämässänikin.

Jotenkin tuntuu ihmeelliseltä, miten nopeasti viisi bloggaajavuotta ovatkaan kuluneet. Mikään itsestäänselvyys ei viiden ikävuoden saavuttaminen nimittäin ollut kun perustin Matkoilla-blogin (yhtä vähän kun sekään, tulisiko bloggaamisesta itselleni uusi harrastus).

Mitä sitten ajattelin blogista ja bloggaamisesta vuonna 2012 kun painoin ensimmäistä kertaa ”Julkaise”-nappia Rantapallon blogeissa?
Myönnän, että ensimmäisen postauksen julkaiseminen tuntui hieman pelottavalta (”apua – kuka tahansahan voi lukea ja kommentoida kirjoituksiani nyt”), mutta samalla mukavalta ja jotenkin helpottavalta (”yes – uskalsin”). Suurin syy blogin perustamiseen oli, että halusin luoda paikan johon dokumentoida omia matkoja ja säilöä matkakuvia. Siinä ohessa tietenkin mielelläni halusin jakaa parhaita matkavinkkejäni muille.
Kuten varmaan kaikilla aloittelevilla (matka)bloggaajalla minullakin oli omat epäilykseni ja mietteeni: olisiko minulla säännöllistä kerrottavaa blogissa? Riittäisikö intoa kirjoittaa, ja jäisikö blogi eloon? Entäpä miten matkojen välissä, mistä silloin kirjoittaisin?

Blogihan näytti melko erilaiselta perustamisvuonnaan 2012 (alla kuvakaappaus mainosta archive.org-palvelusta, joka toimii aikakoneena) – tästä ollaan tultu jonkin matkaa eteenpäin, eikö? (Kiitos vaan Rantapallon väelle siitä, että uusia, raikkaita teemoja on tullut lisää).

Mutta miten blogi voi tänä päivänä?
Vuosien varrella Matkoillablogissa olen julkaissut yli 700 postausta, vaikkakaan julkaistujen postausten määrä ei ole koskaan ollut itseisarvo. Alussa julkaisutahti oli huomattavasti tiiviimpi, mutta vuosien varrella tahti on hieman hidastunut. Tämä ei kuitenkin ei johdu aiheiden puutteesta tai innostuksen puutteesta vaan pikemminkin ajan puutteesta; kuten maailmassa riittää käymättömiä matkakohteita bucket listillä, riittää myös luonnoskansiossa postausten aihioita.

Bloggaajanahan on pakko myös myöntää, että tilastotkin kiinnostavat, ts. lukeeko joku postauksia. Ilokseni Google Analyticsistä näen, että luetaanhan niitä…
Uniikkikävijöiden määrä on alkutaipaleen vaatimattomista luvuista nykyään vakiintunut n. 2.500 – 3.000 kävijään kuukaudessa, ja sivunäyttöjen määrä kuukaudessa vaihtelee molemmin puolin viittätuhatta. Statseista näkyy myös selvästi, miten merkittävä osuus liikenteestä tulee Google-hakujen kautta.
Blogaajana tietenkin kiinnostaa nähdä, mitkä ovat olleet suosituimpia postauksiani, mutta tämän en ole antanut enkä aio antaa vaikuttaa blogin aiheisiin. Mielenkiinnosta listasin alle niin tämän vuoden kuin kaikkien aikojen suosituimmat postaukset

Top-5 tänä vuonna

  1. Dubrovnik – vihdoinkin
  2. Wawelin linna-alue Krakovassa – ei näin…
  3. Montjuïc ja matka ilmojen halki
  4. Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri -ihmiskunnan synkintä historiaa
  5. Barri Gòtic ja Barcelonan ravintolavinkkejä

Top-5 blogin koko olemassaolon aikana

  1. Hernesaaren ranta – uutta elämää rantaan
  2. Barri Gòtic ja Barcelonan ravintolavinkkejä
  3. Montjuïc ja matka ilmojen halki
  4. Barcelonan kauppahalli – La Boqueria
  5. Tallinnassa piipahtamassa Viru-hotellin KGB-museossa

Mielenkiintoista molemmissa tilastoissa on, että listoille mahtuu myös melko vanhoja postauksia, jotka jatkuvasti keräävät sivulatauksia.

Entäpä miten tästä eteenpäin?

Viiden blogivuoden aikana olen oppinut, että ei kannata suunnitella liikaa vaan mennä myös fiiliksen mukaan ja antaa improvisaatiolle tilaa. Kovinkaan tarkkaa julkaisu-suunnitelmaa tuskin näin ollen tulen itselleni tulevaisuudessakaan tekemään. Varmaa on kuitenkin, että rakasta blogiharrastusta tulen jatkamaan ja edelleenkin postausten aiheet tulevat löytymään sekä läheltä että kauempaa.

Haluan tulevaisuudessa ehdottomasti kehittää blogin visualisuutta, ja kuvat tulevat jatkossakin olemaan tärkeässä osassa blogissa. Blogin rinnallahan ovat jo kauan kulkeneet niin Twitter, Instagram kuin Facebook (joista viimeinen ei kovinkaan aktiviisesti) – etenkin Instagramia pyrin jatkossa käyttämään entistä aktiivisemmin. Videoiden ottaminen mukaan kiinnostaisi myös, mutta en lähde näitä lupailemaan tässä vaiheessa – aika näyttää!

Juuri ennen viisivuotisynttäreitään blogi sai myös oman domainin ja löytyy nykyään osoitteesta Matkoillablogi.fi, joskin blogi edelleen asuu tutussa blogikodissaan Rantapallossa.
Blogin syntymäpäivän alla on vähitellen myös kypsynyt ajatus siitä, että on tullut aika paljastaa kasvot blogin Alex-nimimerkin takana.

Olen viestinnän ammattilainen, jonka koko tähänastinen työura on edennyt eri matkailualan tehtävissä niin varustamon, matkanjärjestäjän kuin matkailutoimiston palveluksessa. Matkailuala on aina ollut sydäntäni lähellä, ei vähiten kaikkien niiden upeiden ihmisten takia, jotka alalla työskentelevät.

Kiitos kun olette olleet mukana matkalla ensimmäiset viisi vuotta – toivottavasti haluatte seurata Matkoillablogia jatkossakin kohti seuraavia tasavuosia!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet