Matkoillablogi – 7 vuotta

by Alex | Matkoillablogi.fi

Vuodet vierivät ja välillä tuntuu ettei perässä meinaa pysyä. Niin myös täällä blogin puolella, ja niinpä elokuun alkuun osuneet blogisynttäritkin pääsivät kuin varkain livahtamaan ohi silmieni. 7-vuotias tosin tuskin voi laittaa unohdusta vanhuuden piikkiin…

Tavaksi on tullut blogin synttäripäivänä tehdä katsaus menneeseen vuoteen, pohtia blogin nykyolemusta ja samalla myös joskus hieman asettaa itselle tavoitteita tulevalle vuodelle. Näin ajattelin tehdä myös tänäkin vuonna, joskin muutamaa päivää myöhässä.

On ollut mielenkiintoista seurata blogin kehitystä ja jotenkin tuntuu ihmeelliseltä, että tavoitan nykyään tämänkokoisen yleisön blogini kautta. Tuskin uskalsin odottaa sitä kun aloitin blogin vuonna 2012.
Matkoillablogin kävijämäärät ovat tasaisesti nousseet viimeisen vuoden aikana keikkuen nykyään 4.000 – 5.000 kuukausikävijän paikkeilla, ja viime keväästä lähtien luku on asettunut vakaasti 5.000 kuukausikävijän yläpuolelle. Tämän vuoden heinäkuussa tuli all-time-high -ennätys piirun verran alle 9.000 kuukausikävijän määrällä. Nousua kävijämäärissä on edellisestä vuodesta n. 35%, mikä tuo tietenkin lisää motivaatiota jakaa jatkossakin matkakokemuksia täällä blogissa.

Nöyrä kiitos ja syvä kumarrus kaikille Matkoillablogin lukijoille
– toivottavasti olette viihtyneet ja viihdytte vastaisuudessakin blogini parissa!

Pienoisena statistiikkanörttinä tähän postaukseen on pakko ympätä myös hieman lukuja:

 • Blogia luetaan nykyään ensisijaisesti mobiililla (58% lukijoista, kasvua miltei 9%-yksikköä edellisvuodesta) – ei mitenkään kovin ihmeellistä, sillä mobiili ajaa suosiossa yhä enenevässä määrin nykyään muiden käyttöliittymien ohi. Tosin postausten kirjoittamisessa en usko (ainakaan omalta osaltani) näin käyvän ihan lähitulevaisuudessa; en ole koskaan julkaissut mobiililla kirjoitettua postausta, padia käytän useinkin, joten ehkä sekin päivä vielä koittaa kun ensimmäinen mobiililla kirjoitettu postaus näkee päivänvalon.
  Desktop-liikenteen lasku menee miltei yksi yhteen mobiilin kasvun kanssa, joskin myös tabletin käyttö on laskenut inan edellisvuodesta.
 • Eniten blogia luetaan Suomessa (n. 85% kävijöistä), mutta myös Puolasta tulee jostain syystä yli 4%. Tämän olen päätellyt johtuvan siitä, että Puolaa koskevia postauksia (jotka kuuluvat suosituimpiin) luetaan ilmeisesti matkoilla, paikan päällä.
 • Lukijoista 61,5% osuvat ikähaarukkaan 25-54 v ja noin 54% on miehiä.

Mistä Matkoillablogin lukijat ovat kiinnostuneita?

Tähän ei tietenkään voi vastata 100% varmuudella, mutta Google Analytics antaa pohjan johtopäätöksille. Top-5 -postaukset kuluneen vuoden aikana ovat (tänäkin vuonna) olleet Puola-painotteisia. Hassua, sillä blogi ei ole mitenkään erityisesti painottunut Puolaan (vain 21 yhteensä yli 800 julkaistusta postauksesta käsittelee Puolaa).

 1. Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri – ihmiskunnan synkintä historiaa
 2. Wawelin linna-alue Krakovassa – ei näin…
 3. Wieliczkan suolakaivos – kokonainen maailma maan alla
 4. Viiden päivän kaupunkiloma Krakovassa – katso matkaohjelma
 5. Matka Gotlantiin

Koko Matkoillablogin historian Top-5 -listauksessakin Auschwitzia ja Wawelin linna-aluetta käsittelevät postaukset ovat mukana ykkös- ja kolmossijalla. Blogin etusivu pitää hallussaan kakkossijaa ja nelos- sekä viitossijaa pitävät hallussaan kaksi Barcelona-aiheista postausta:
Montjuïc ja matka ilmojen halki sekä Barri Gòtic ja Barcelonan ravintolavinkkejä

minkälainen blogivuosi 2018-19 oli?

Väittäisin, että melko samankaltainen kuin edellinenkin. Jotenkin tuntuu, että oma rytmi on löytynyt ja postaustahti on asettunut 3-4 kappaleen kuukausitahtiin – paljoltikin ajankäyttöllisistä syistä. Instagram on tullut vahvemmin osaksi blogia ja etenkin ja etenkin Insta Storien kautta olen pyrkinyt jakamaan tunnelmia myös matkan aikana. Etenkin vuorovaikutus Instagramissa ilahduttaa (kuten myös jokainen kommentti blogin puolella).
Liikkuvan kuvan kanssa en ole vielä saanut harjoiteltua niin paljon kuin haluaisin (paitsi Insta Storeissa), mutta pikkuhiljaa…

TAVOITTEET UUDELLE BLOGIVUODELLe 2019-20

Julkaisutahti tulee varmaankin säilymään vähintään samanlaisena ja Instagram tulee varmaan kuvapainotteisena mediana oleman jatkossakin vahvasti mukana Matkoillablogin rinnalla kanavana. Liikkuvan kuvan kanssa harjoittelu jatkuu, ja harjoittelun edistyessä videotakin tulee toivottavasti näkymään enemmän blogin puolella.

Blogin ulkoasu kaipaisi vähitellen uudistusta, mutta koska pidän nykyisen teeman etusivun kuvapainotteisesta ulkoasusta olen päättänyt ainakin toistaiseksi pysytellä siinä. Hieman pikkumuokkauksia ja viilauksia tulee kuitenkin aina aika ajoin, näistä viimeisimpänä seuraavat:

 • Desktopin ylävalikot on nyt jaoteltu maittain alasvetovalikkoihin – valitettavasti tässä sivupohjassa alasvetovalikot eivät kuitenkaan toimi optimaalisesti mobiilissa/padilla, joten postaukset löytyvät maittain artikkelisivuilla myös oikean palstan kautta (mobiilissa alempana).
 • Viimeisen 30 päivän aikana eniten luetut postaukset on nykyään artikkelisivuilla listattu oikeassa palstassa (mobiilissa alempana).

Tuskin aavistin julkaistessani blogin ensimmäisen postauksen mihin blogin tie veisi. Sitä en ainakaan osannut arvata, miten paljon aikaa tulisi kulumaan tämän rakkaan harrastuksen parissa. En myöskään (kuten ei varmaan kukaan muukaan) aavistanut miten paljon blogimaailma muuttuisi seitsemän vuoden aikana. Olen blogin myötä tavannut ihania ihmisiä, joita kaikkia yhdistää rakkaus yhteen asiaan: matkailuun sekä uuden löytämiseen ja kokemiseen. Tässä yhteisössä tuntuu aidosti siltä, että kokemuksista ja niiden jakamisesta iloitaan yhdessä – kanssabloggaajan matka, elämys tai yhteistyökuvio ei ole keneltäkään muulta pois. Voin vilpittömästi sanoa, että tunnen olevani etuoikeutettu saadessani kuulua tähän porukkaan.

Mitkä postaukset tai kategoriat kiinnostavat sinua eniten? Onko jotain aihealueita, jotka kiinnostaisivat sinua erityisesti?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

4 kommenttia

Sari / matkalla lähelle tai kauas 12/08/2019 - 8:55 pm

Onnittelut 7 – vuotiaalle! Kunnioitettava ikä ja kivasti kävijämäärätkin sen kun vaan nousee🤩

Vastaa
alex 12/08/2019 - 10:47 pm

Kiitos Sari!

Vastaa
Piyya 12/08/2019 - 11:48 pm

Onnea seitsemän vuotiaalle !
Muistan kuin eilisen päivän viime vuoden eskarilaisen postauksen kuin eilisen päivän 😊
Näin se aika kuluu mukavan harrastuksen parissa ja onhan tuo nyt hienoa katseltavaa, että lukijat nousee tuota tahtia. Tietää mistä sitä motivaatiota ammentaa !

Vastaa
alex 13/08/2019 - 10:34 pm

Kiitos Piyya!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet