Obergurgl – alppikylä pilvien tuntumassa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kirkkaansinistä taivasta täplittävien pilvilauttojen välistä paistava aurinko, sopivan kirpeä pakkassää ja upeat alppimaisemat – siinä ainekset ihanaan talvilomaan talviurheilun merkeissä. Hiihtoloman näyttämö sijaitsi tänä vuonna Ötztalin laakson perukoilla, pikkuruisessa Obergurglin kylässä, 1900 metrin korkeudessa.

Myönnettäköön nyt heti alkuun, ettei se aurinko paistanut ihan koko ajan kirkkaalta taivaalta, joskin meillä tällä kertaa säät osuivat kyllä suurimmaksi osaksi nappiin. Aurinkoa riitti kuitenkin joka päivälle eivätkä pakkaset sen enempää kuin tuulikaan haitanneet nautiskelua rinteissä. Toisinaan laskettelukeskuksen sijainnista korkealla voi olla hyötyä, kun pilvet jäävät alapuolelle.

Reilun puolentoista tunnin ajomatkan päässä Innsbruckin lentokentältä sijaitseva Obergurgl jakautuu varsinaiseen kylään (kyläkorkeus 1907 mpy, Itävallan korkeimmalla sijaitseva kirkonkylä), jossa kirkon ympärillä löytyy yllättävänkin paljon palveluita kylän kokoon nähden sekä rinteiden keskellä sijaitsevaan Hochgurgliin (2150 mpy), joka on oikeastaan pelkkä hotellien keskittymä keskihissiaseman vieressä. Laskettelualueet jakautuvat niinikään kahtia: Festkogel ja Hohe Mut kylän yläpuolella sekä Hochgurgl. Näiden kahden alueen välillä pääsee  liikkumaan mukavasti niin skibussin kuin pitkän kabiinihissinkin kyydissä.

Korkea sijainti takaa lumivarmuuden, mikä on nykyään yhä tärkeämpi seikka hiihtokohdetta valittaessa. Kylässä lunta oli 120 cm ja ylhäällä huipulla vajaa kolme metriä. Lumivarmuuden varjopuolena tosin tulee alttius tuulelle, rinnealueet kun sijiatsevat suurimmaksi osaksi puurajan yläpuolella. Tällä kertaa tyyni sää suosi kuitenkin meidän lomailuamme.

Olimme käyneet edellisen kerran Obergurglissa vuonna 2011, ja tykästyimme jo silloin kylään. Etenkin kylän pienimuotoisuus ja korkea sijainti viehättivät silloin, ja niin tälläkin kertaa. Vakituisia asukkaita kylässä on n. 500, mutta hiihtosesongin ollessa vilkkaimmillaan kylän väkiluku on pitkälti yli 4.500. Siitä huolimatta ruuhkia ei näy tehokkaan hissijärjestelmän ja laajojen rinnealueiden ansiosta. We like.

Juttelimme hisseissä ja rinneravintoloissa useiden kanssalaskijoiden kanssa. Kuten olen ennenkin todennut, nämä lyhyet kohtaamiset ovat  mielestäni yksi alppien laskettelukeskusten parhaimmista puolista. Näistä juttutuokioista muistiin jäivät niin pitkällä hissimatkalla tapaamamme hollantilaisseurue, jonka 8-10 h ajomatkaa Obergurgliin voi hieman kadehtia, rinneravintolassa tapaamamme perhettä Weimarista , joka suuntaa aina Obergurgliin laskemaan (nyt jo 13. kertaa) sekä tuolihississä tapaamamme brittipariskunta, jonka kanssa tasasimme yhdessä hengitystä korkeanpaikan kammon muistuttaessa olemassaolostaan. Britit ovat muuten suurin matkailijaryhmä Obergurglissa – heidän osuutensa on nykyään yli 20%.

Obergurgl ei ole menokohde, joka olisi tulvillaan ”partyporukkaa”, ja tämä meitä nimenomaan viehättääkin. Me emme yöelämää hae hiihtokeskuksista vaan afterski-olut tai kaksi ennen illallista riittä mainiosti. Obergurglissa valtaosa vieraista on  perheitä ja hieman varttuneempia laskettelijoita, jotka ovat tulleet nauttimaan laskettelusta ja itsensä hemmottelemisesta viihtyisässä alppikylässä. Välillä ihmetyttää, miten kylä onkin säilynyt niin hyvin pienen piirin salaisuutena. Meillehän tämä tosin sopii vallan hyvin. Kylän viikko-ohjelma ei ole kovinkaan mittava, mutta täysin riittävä: tarjolla on niin hiihdonopettajien show, luontoaiheinen multimediashow kuntatalolla, afterski livebändin säestyksellä Nederhüttessä kuin ’First Line’ -aamulaskettelua ennen hissien avautumista.

Talvikauden 2017/18 uutuus oli, että Söldenin ja Obergurglin yli kolmen päivän hissiliput toimivat ristiin ilman lisämaksua. Päätimme hyödyntää tämän mahdollisuuden ja kävimme päiväseltään katsomassa Söldeniä, palaan siihen erillisessä postauksessa.

Toisen Obergurglissa vietetyn viikon jälkeen voimme sanoa, että olemme löytäneet yhden suosikkikohteistamme alpeilla jonne varmaankin palaamme vielä tulevaisuudessakin. ’Obergurgl -der Diamant der Alpen’ kun oikeastikin yltää sloganiinsa.

Onko sinulla omaa suosikkikohdetta alpeilla, jonne olet palannut / tulet varmasti palaamaan tulevaisuudessa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet