Trierin Tuomiokirkko ja Liebfrauenkirche

by Alex | Matkoillablogi.fi

Roomalaisaikainen historia houkutteli meidät Moselin autolomallamme lähtemään Cochemista päiväretkelle Trieriin. Keskustan nähtävyyksiin kuuluvat Porta Nigra-portin ohella myös vieri viereen rakennetut Tuomiokirkko (viralliselta nimeltään Hohe Domkirche St. Peter zu Trier) ja Liebfrauenkirche, jotka nämäkin kuuluvat UNESCO’n maailmanperintölistan kokonaisuuteen Trierissä.

Saksan vanhimman katedraalin paikalle rakennettiin neljää kerta nykyisen kirkon kokoinen pyhättö jo 270-luvulla, mutta tämä tuhottiin. Nykyistä Tuomiokirkkoa ryhdyttiin rakentamaan 1100-luvulla ja 1200-luvulla tyylisuunta muotoitui varhaisromaaniseksi. Toisessa maailmansodassa Tuomiokirkko vaurioitui pahasti, mutta jälleenrakenettiin nopeasti. UNESCO:n maailmanperintölistalle kirkko liitettiin vuonna 1986

Kirkon kuuluisin nähtävyys on Heiliger Rock, saumaton paita jonka väitetään kuuluneen Kristukselle. Paidan aitoudesta on kiistelty, eikä sen aitoutta olla pystytty näyttämään toteen. Paita on yleisölle näytteillä vain harvoin. Kirkon arvo-esineisiin kuuluu myös naula, jota väitetään käytetyn Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen.

Tuomiokirkko yllätti minut valoisuudellaan ja avaruudellaan, sillä kirkon koukeroisesta julkisivusta tätä ei voinut päätellä. Etenkin kaunis barokkityylinen stucco-katto lännenpuoleisessa kuorissa.

1200-luvulla rakennettiin kaunis holvikaarikäytävä yhdistämään Tuomiokirkko ja Liebfrauenkirche, tämän kautta pääsee suojaisalle sisäpihalle.

Sisäpihan toista sivua reunustaa Liebfrauenkirche.

Domin seinänaapuri Liebfrauenkirche, joka on Saksan vanhin goottilaistyylinen kirkko, rakennettiin 1200-luvulla. Kirkko on pyöreä muodoltaan, kuvastaen kreikkalaista 12-lehtistä ruusua. Myös Liebfrauenkirche liitettiin UNESCO:n maailmanperintölistalle vuonna 1986.

Sisältä kirkko on täysin erilainen kuin naapurinsa: huomattavasti pienempi, mutta silti korkealle kurottava sisätila on hämärämpi ja pehmeä valo lankeaa  korkeiden ikkunoiden lasimaalausten läpi värjäten kirkkosalin eri sävyihin.

Kiertelimme melko pitkän tovin kirkoissa ja sisäpihalla – kaunista katseltavaa kun riitti yksityiskohdissa.

Kumpi miellyttää sinua enemmän – romaaninen tyyli vai gotiikka?


Kaikki Rheinin ja Moselin jokilaaksoihin tehdyn kesämatkamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoillablogista Saksan jokilaaksot-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet