Obergurglin paras afterski – Nederhütte

by Alex | Matkoillablogi.fi

Otsikon suosituksessa piilee pieni riski – koskaan kun ei voi tietää mikä kenenkin mielestä on paras afterski: Riemukas ja iloinen afterski, jossa tunnelma on katossa ja monot pöydillä vai rauhallisempi meno skumppalasin ääressä keskustellessa? Itselle molemmat sopivat ja valinta tapahtuu yleensä hieman mielialan ja jaksamisen mukaan. Obergurglissa ehdottomasti parhaan ja vauhdikkaimman afterskin tarjoaa kyläänlaskurinteessä, Hohe Mut-Bahnin vieressä sijaitseva Nederhütte.

Alppien afterskit ovat kuuluisia iloisesta menosta, jossa monotanssit yltävät pöydillekin kun hiihtokansa sattuu sille tuulelle. Tämän suhteen ei Nederhüttekään ole mikään poikkeus. Pienessä Obergurglin kylässä vaihtoehtoja ei ole kovinkaan paljon, niinpä kannattaa valita se paras afterski-paikka – ja tässä voiton vie kyllä ehdottomasti perinteinen Nederhütte, joka juhlii tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan.

Kyseessä on perinteiseen alppityyliin rakennettu, keskikokoinen rinneravintola, jonka edustalla on iso (iltapäivisin) aurinkoinen terassi. Sisustuksessa on paljon puuta ja perinteikkäästi sisustetussa ravintolassa viihtyy helposti pidempäänkin. Tilaa ei ole valtavasti mutta kuitenkin riittävästi; siinä ehkä myös yksi syy siihen, että afterskin aikaan tunnelma on kirjaimellisesti katossa.

Vaikka puitteet toki ovat tärkeät, suurimman roolin afterskissä näyttelee kuitenkin ravintolan ikioma housebändi, die Nederlumpen. Viisihenkinen orkesteri saa yleisön syttymään ensitahdeista, ja soittolista on valittu niin, että yleisö osaa taatusti laulaa mukana kertosäkeissä (ja jos ei osaa, screeneiltä näkyvät sanat). Afterski-show tarjoillaan Nederhüttessä neljä kertaa viikossa.

Mitkä viisi seikkaa ovat tärkeimpiä hyvässä afterskissä?

Hyvän afterski-paikan pitää mielestäni täyttää muutamia kriteerejä; Nederhütten kohdalla kaikkien kohdalle voi merkata ”check”:

  • Hyvä musiikki. Itsestäänselvyys, mutta aloitetaan kuitenkin tästä. Miten hyvä musiikki määritellään on tietenkin makuasia, mutta alppihumppa kuuluu ehdottomasti näihin maisemiin, ja hyvä bilebändi (kunnon paikassa on musiikki on live!) taitaa myös muut ikivihreät menobiisit. Nederlumpen taitaa.
  • Tupakoimaton tila. Tämän pitäisi olla nykyään itsestäänselvyys, mutta eipä vaan aina ole Itävallassa. Jostakin ihmeen syystä tässä maassa suhtaudutaan monessa paikassa tupakointiin sisätiloissa kovinkin avarakatseisesti. Kun tupakoimattomana on nyt jo tottunut sisäilmaan, jossa tupakansavu ei tartu vaatteisiin arvostaa niitä paikkoja, jossa tupakointikieltoa noudatetaan. Nederhüttessä noudatetaan.
  • Mahdollisuus tilata syötävää. Hiihtopäivän jälkeen tekee iltapäivällä usein mieli pientä välipalaa, vaikka lounasta olisikin syönyt ja illalla odottaa päivällinen. Niinpä ainakin pienimuotoinen ruokalista on arvossaan. Juotavat ovat kuitenkin useimmiten pääroolissa afterskissa, ja tarjoilijoiden taidokasta pujottelua musiikin tahdissa aaltoilevan tungoksen läpi on usein kiehtovaa seurata.
  • Istumapaikat. Vaikka afterski-paikan musiikki saattaakin usein aiheuttaa monojalan vipatusta, on hiihtopäivän jälkeen ihana päästä lepuuttamaan jalkojaan.
  • Turvallinen paluu hotellille. Huhut afterskin railakkuudesta eivät aina ole liioiteltuja, ja niinpä rinteessä sijaitseva afterskipaikka ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu rinneturvallisuuden kannalta. Vastuullisena toimijana Nederhütte on ilmeisesti huolehtinut siitä, että  myös skootterikuljetus alas kylään järjestyy, mikäli hiihtopäivän jälkisammutus on päässyt venähtämään liian railakkaaksi. Kanssahiihtäjätkin tuntuvat katsovan hieman toistensa perään ja varmistavan epäilyttävissä tapauksissa, josko laskukunto on varmaankin OK. Itse kannatan hiihtopäivän aikana nollalinjaa, mutta viimeinen kyläänlasku Nederhüttestä kulkee sen verran leveää ja hyvätasoista rinnettä pitkin, että minäkin myönnyin tilaamaan oluen Nederhütten iloisesta afterskitunnelmasta nauttiessamme.

Nederhütten afterskitunnelmasta voi saada esimakua tästä Youtube-videosta.

Minkälaisesta afterski’stä sinä pidät eniten?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet