Singaporen Chinatownin värikkäät temppelit

by Alex | Matkoillablogi.fi

Singapore kutsutaan usein kulttuurien sulatusuuniksi ja moninaisuus näkyy myös eri uskontokunnissa: rinnakkain kaupungissa elävät niin buddhalaiset (eniten), kristityt, muslimit, taolaiset kuin hindutkin. Niinpä kaupungista löytyy myös hyvin monenlaisia temppeleitä – Chinatownissa näimme näistä kolme hyvin erilaista.

Meille Pohjois-Euroopan asukkaille erilaiset temppelit ovat varmaankin kaukomailla erityisen kiehtovia juuri erilaisuutensa vuoksi. Meillä kirkot ovat ulkonäöllisesti melko samankaltaisia ja usein jopa hieman askeettisia, ainakin jos vertaa seuraaviin temppeleihin, joissa sekä yksityiskohtien määrä ja värikkyys saivat välillä haukkomaan henkeä. Ihmettelystä huolimatta matkailijan on temppeleissa vieraillessaan hyvä muistaa että nämä ovat monelle paikalliselle pyhiä paikkoja, joissa tulee käyttäytyä kunnioittavasti ja asianmukaisella tavalla.

Sri Mariamman Temple

244 South Bridge Road

Sri Mariamman Temple on Singaporen vanhin hindutemppeli, rak. 1827. Tätä temppeliä tyydyimme ihmettelemään vain ulkopuolelta. Huomio kiinnittyi värikkäiden yksityiskohtien täyttämään torniin, joka kuvastaa hindujen mytologiasssa maailmankaikkeuden keskellä sijaitsevaa, kultaista Meru-vuorta.

Buddha Tooth Relic Temple

288 South Bridge Road

Tämä buddhatemppeli on tämän postauksen kahteen muuhun temppeliin verrattuna uusi tulokas Chinatownissa, sillä se valmistui vasta vuonna 2007. Singaporen suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Buddha Tooth Relic Temple on saanut nimensä siitä, että temppelin neljännessä kerroksessa säilytetään hammasta, jonka sanotaan kuuluneen Buddhalle. Hammas löydettiin alunperin Myanmarissa vuonna 1980.

Länsimaiselle matkaajalle temppelin yltäkylläinen koristelu, runsaat kultaukset ja värikkäät yksityiskohdat tarjoavat paljon ihmeteltävää – välillä ehkä jopa liiaksikin. Kovinkaan rauhalliseksi temppeliä ei voi väittää, sillä niin paikallisia kuin matkailijoitakin liikkuu tasaisena virtana, välillä jopa tungokseen asti.

Thian Hock Keng Temple

158 Telok Ayer Street

Thian Hock Keng on taolaistemppeli, joka sijaitsee itse asiassa vähän matkan päässä kiinalaiskaupunginosan ytimestä. Temppelin nimi tarkoittaa ’taivaallisen onnelisuuden palatsia’, ja se kuuluu Singaporen kansallisiin monumentteihin. Temppeli rakennettiin Mazun, kiinalaisen meren jumalattaren kunniaksi vuonna 1842, jolloin Telok Ayer Street oli vielä rantakatu. Rantalinja siirtyi kauemmas vasta maantäytön myötä 1880-luvulla, joten siihen saakka merenkulkijoiden oli helppo poiketa maihin päästyään temppeliin kiittämään onnellisesti päättyneestä merimatkasta.

Temppeli on rakennettu niin, että keskelle jää suojaisa sisäpiha. Käydessämme temppelissä päällimmäiseksi jäi tunne rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta, ihmisiäkin oli temppelissä huomattavasti vähemmän kuin esim. buddhalaistemppelissä. Lieköhän iltapäivän ajankohdalla vai sijainnilla hieman rauhallisemmalla sivukadulla ollut suurempaa osuutta asiaan? Sinänsä rauhallisuus sopi hyvin kuvaan, sillä taolaiseen uskontoon liityvää kuolemattomuuden tavoittelua edistetään mm. joogalla ja mietiskelyllä. Ei ehkä ihmekään, että käynnistä arkkitehtuuriltaan kauniissa temppelissä jäi melko stressitön olo.

Näkymät tästä temppelistä muodostavat myös mielenkiintoisen kontrastin vanhan ja uuden välillä, kun kiiltäväpintaiset pilvenpiirtäjät kohoavat vanhan temppelin taustalla. Temppelin lähiympäristö on rakennuskannaltaan melko matalaa, ja vanhemmanpuoleisissa rakennuksissa on runsaasti pieniä kahviloita, baareja ja ravintoloita mm. Club Streetillä.

 

 

Mikä näistä kolmesta temppelistä kiinnosti eniten? Onko sinulla suositella muita näkemisen arvoisia temppeleitä Singaporessa?


Kaikki Singaporen matkamme postaukset löytyvät Singapore-tagin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet