Obergurglin parhaat almit aka rinneravintolat

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kesän lämpö tuntuu vielä viipyvän hetken ilonamme, mutta tähän aikaan vuodesta on jo korkea aika ryhtyä suunnittelemaan ensi talven hiihtomatkoja. Niinpä ajattelin tänään muistella viime talven hiihtomatkaa Obergurgliin ja listata kolme suosikkiravintolaa Obergurglin rinteissä.
Siirrytään siis pakkasen puremaan, aurinkoiseen rinteeseen, jota valkoiset alppihuiput reunustavat. Vanha, koristeellinen puuovi narahtaa hieman sitä avatessa ja vastaan tulee ihana lämpö sekä iloinen puheensorina matalakattoisesta Stubesta. Tauon tarpeessa olevan hiihtäjän ruokahalua herättelee keittiöstä leijuva alppiherkkujen tuoksu – Käsespätzleä, höyryävää Gulaschensuppea, Bratwurstia…

Rinnepäivään alpeilla kuuluu aina välillä tauko mukavassa rinneravintolassa ja mielikuva mukavasta alppimajasta on varmaankin suurinpiirtein yllä mainitun lainen – ainakin alppien perinteisissä hiihtokohteissa. Todellisuus voi kuitenkin olla myös toisenlainen, kuten viime talvena totesimme esim. Söldenissä Rettenbachin stadionin viereisessä Rettenbacher Market-ravintolassa.

Mitkä asiat ovat tunnusomaisia ja yhteisiä hyville rinneravintolalle?

Varmaan ensiksikin hyvä ruoka – mielellään vielä perinteitä kunnioittaen, paikan päällä alusta asti valmistettu. Hyvä rinneravintola tarjoaa mahdollisuudet niin pienen välipalan, pitkän lounaan, kakkukahvien tai pelkän juoman nauttimiseen.
Ruuhka-aikoinakin ripeästi etenevät jonot ovat aina plussaa, tosin me yleensä pyrimme välttämään kiireisimmän lounasajan (tämä ei yleensä ole mikään ongelma koska lähdemme monesti melko myöhään liikkeelle hotellilta).

Toiseksi tärkein tekijä hyvässä rinneravintolassa on mielestäni tunnelma. Tärkeän lisänsä tunnelmaan tuo tietenkin iloinen ja huomaavainen palvelu; paikoissa, jossa on hyvä henki tämän aistii koko henkilökunnasta. Osansa tunnelmaan luovat myös muut laskijat ja usein lyhyet kohtaamiset ventovieraiden kanssahiihtäjien kanssa jaetussa pöydässä ovat olleet ihan parhautta.
Plussaa tulee ehdottomasti rakennuksen perinteisestä tyylistä, jota alpeilla osataan usein tuoda hienosti uusiinkin rakennuksiin. Erityisesti ihailen usein sisustuksen taidokkaita puutöitä,  ja usein pohdin myös miksei meillä osata enää käsitellä puuta yhtä taidokkaasti. Asummehan sentään Vihreän kullan maassa, joten kaikki edellytykset pitäisi olla.
Osansa tunnelmallisessa ympäristössä on tietenkin siisteydessä, ja niinpä hyvissä paikoissa huolehditaankin koko ajan siitä, että käytetyt astiat kerätään jatkuvasti pöydiltä. Näin myös varmistetaan, että uusille tulijoille on tilaa.

Kolmas tärkeä tekijä on lämpö. Rinneravintoloissa tarjolla olevan sisäisen lämmikkeen lisäksi tärkeää on myös mahdollisuus istahtaa hetkeksi lämpöön levähtämään ja nauttimaan olosta – parhaimmassa tapauksessa jopa takkatulen ääressä.

Seuraavassa täysin subjektiivisesti ja puolueellisesti mielestäni kolme parasta rinneravintolaa Obergurgl-Hochgurglin hiihtoalueella järjestyksessä alhaalta ylöspäin – puhun siis korkeusmetreistä, en keskinäisestä järjestyksestä. Koska rinneravintoloiden tarjonta on yleensä melko pitkälti samankaltainen en niinkään keskity vertailemaan kulinaarisia ansioita vaan keskityn paikkojen tunnelmaan ja tyyliin.

 

Top Mountain Crosspoint (2.200 mpy)

Tämä on tämän postauksen almeista uusin, rakennettu edellisen Obergurglin matkamme (2011) jälkeen. Oikeastaan kyseessä on eräänlainen monitoimikeskus, jossa rinneravintola on vain yksi osa: rakennus muodostaa myös portin Timmelsjochin alppitielle (avoinna ainoastaan kesäkaudella) ja uuden kabiinihissin ala-aseman. Myös Euroopan korkeimmalla sijaitseva moottoripyörämuseo löytyy rakennuksesta.

Uusi tarkoittaa tarkoittaa usein isoa kokoa ja modernia tyyliä. Silti täällä ollaan mielestäni onnistuttu tuomaan perinteinen tyyli mukaan uudisrakennukseenkin. Osasyynä tähän on varmaankin runsas puupintojen käyttö. Monista uusista rinneravintoloista poiketen täällä on pöytiintarjoilu, ja ruokalistalla on – Italian puolelle vievän alppitien alkupäässä kun ollaan – niin itävaltalaisia klassikoita kuin italialaisia kiviuunipizzoja.

Myös Top Mountaina Crosspointin ravintolassa näkyy samassa rakennuksessa sijaitseva moottoripyörämuseo.

Myös Top Mountaina Crosspointin ravintolassa näkyy samassa rakennuksessa sijaitseva moottoripyörämuseo.

Lue lisää Top Mountain Cropsspointista

 

Wurmkogelhütte-mittelstation (2.806 mpy)

Wurmkogelhütte edustaa puolestaan vanhojen rinneravintoloiden kategoriaa. Keskellä rinnettä sijaitseva vanha, puupaanuin verhottu rakennus on aiemmin toiminut hiihtohissin väliasemana, mutta uusien tuolihissien myötä rakennus on nyt kokonaisuudessaan ravintolakäytössä. Täällä vanhat puupinnat, jykevät hirret ja kaakeliuunit luovat paikan tunnelman.
Wurmkogelhütte edustaa vanhanaikaista itsepalveluravintolaa pitkällä yhtenäisellä linjastolla, jossa jonottaminen kuitenkin etenee melko ripeästi. Rakennuksen toisella seinällä on (tupakoitsijoille varattu) lasitettu terassi, ja toisella puolella Schirmbar sekä iso, suojaisa avoterassi aurinkotuoleineen

Wurmkogelhütten katossa on vielä vanhan hiihtohissin vaijeripyörä muistona rakennuksen aiemmasta historiasta.

Wurmkogelhütten katossa on vielä vanhan hiihtohissin vaijeripyörä muistona rakennuksen aiemmasta historiasta.

 

Top Mountain Star (3.027 mpy)

Top Mountain Star (postauksen pääkuvassa) sijaitsee kapealla vuorenselällä yli kolmen kilometrin korkeudessa. 360 asteen alppipanoraaman tarjoava ravintola tarjoaa kerrassaan huikaisevat näköalat. Jo matka perille on huima kokemus, sillä tuolihissin loppuosa tuntuu nousevan melkein suoraan ylöspäin. Korkeanpaikan kammoisenkin kannattaa kuitenkin yrittää ylittää itsensä, sillä maisemat todellakin palkitsevat. Lasiseinäistä baaritilaa kiertää avoterassi, jolla kauniilla säällä voi nauttia virvokkeensa maisemien ja alppi-ilman kera.

Top Mountain Star on enemmänkin baari kuin ravintola, joskin palveluravintolassa tarjolla on myös pientä syötävää (tyyliin keittoa ja makkaraa).

Lue lisää Top Mountain Starista

Tämä lista ei tietenkään ole täydellinen ilman bonusvinkkiä:
Kuuluisaa Nederhütteä, josta löytyy Obergurglin paras afterski ei pidä unohtaa kun päivän laskut on laskettu. Afterski-meno talon oman ”Nederlumpen”-bändin tahdittamana on hulvattoman riemukasta.

Mikä sinun mielestäsi tekee rinneravintolasta hyvän?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

1 kommentti

Laskettelureissu Alpeille - minne mennä ja mitä mukaan? - Kohteena maailma 11/03/2019 - 12:57 am

[…] Obergurglin parhaat rinneravintolat by Matkoillablogi […]

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet