3 ravintolaa + 3 kahvilaa Ahvenanmaalla

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kesän Ahvenanmaan matkalla suuri osa matkaelämyksistä syntyi paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Ahvenanmaalle mahtuu nimittäin uskomattoman monta hurmaavaa ja hyvää vaihtoehtoa kun vatsa kurnii tai kahvihammasta kolottaa. Alla 3+3 Ahvenanmaalla käymistämme ravintoloista ja kahviloista. Joskus toivoisi, että manner-Suomeenkin haettaisiin hieman inspiraatiota Ahvenanmaalta.

ravintolavalinnan vaikeus – näihin 3 ravintolaan päädyImme

Muutaman päivän lomalla ei millään ehdi kokeilemaan kaikkia Ahvenanmaan kiinnostavia ravintoloita, ja niitä on väkilukuun suhteutettuna ihan kiitettävästi. Seuraavalle kerralle jäivät mm. Brasserie Ångbåtsbryggan, Compagniet sekä Kvarter5 (hotelliravintola (!) mutta melko hyvät arvostelut saanut). Kesän Ahvenanmaan lomalla päädyimme illastamaan alla olevissa kolmessa ravintolassa.

Indigo

Nygatan 1, Mariehamn
www.indigo.ax

Indigo tuntuu olevan niin matkailijoiden kuin paikallistenkin suosiossa, enkä ihmettele sillä Arkipelag-hotellin takana sijaitseva ravintola on varsin viihtyisä. Meidän illastaessa ravintolassa viihtyi muutama hieman isompikin seurue pitkissä pöydissä. Sopivan pehmeästi valaistussa ravintolasalissa katto on melko matalalla ja tiiliseinät luovat tunnelmaa. Kodikas ja lämminhenkinen paikka! Joku saattaa ehkä muistaa paikan menneiltä vuosilta, jolloin tilassa sijaitsi varsin tunnettu ”Jussi’s Keramik”. 

Sekä palvelu että ruoka olivat ihan hyviä suorituksia; alkupalaksi aina toimiva, erinomainen Toast Skagen ja pääruoaksi paistettua ahventa ja tonnikalaa – kummatkin ihan kelpo suorituksia.

Boquerian

Torggatan 13, Mariehamn
www.boquerian.ax

Keskustan pienen Sittkoffska Gallerian-kauppakeskuksen yhteydessä sijaitseva baari ja tapasravintola Boquerian valikoitui meillä illallispaikaksi oikeastaan siksi, että olimme päättäneet syödä lounaan Smakbynissä ja tapasillallinen sopisi siksi sille pariksi iltaan. Boquerian osoittautui mitä mainioimmaksi valinnaksi.

Sisätilan lisäksi ravintolassa on sekä lasitettu terassi että avoterassi, ja sisustuksen kaakelit veivät ajatukset oikeaan suuntaan jo ruokaa odotellessa. Tapas-illallisella vaarana tuntuu ainakin meillä olevan, että innostuu tilaamaan pöytään liikaa annoksia jaettavaksi (vaikka aina voisi tilata lisää, jos siltä tuntuu). Noh, tällä kertaa määrä taisi osua aika nappiin, joskin huomasimme annosten saavuttua, että juustoa eri muodoissa oli tullut tilattua runsaanpuoleisesti. Ruoka oli erinomaista ja häipyi parempiin suihin ilman ongelmia – ehdottomasti makujen suhteen onnistunein illallisemme tällä Ahvenanmaan matkalla!

Mormors Gröna Hus

Sjögrensgatan 20, Lemland
www

Tämän postauksen pääkuvana on Mormors Gröna Hus, joka kylpee ilta-auringossa. Postauksen pääkuvan valinta oli melko helppo, sillä ravintola oli matkamme suurin yllättäjä. Ei sen puolen etteivätkö odotukset olisi olleet korkealla, mutta ilta vihreässä talossa ylitti odotukset reilusti.

Paikan juju on siinä, ettei tällaista paikkaa odottaisi löytävänsä pellon laidalla, pienen hiekkatien päässä. Elämys syntyi kokonaisuudesta, jossa kaikki oli kohdillaan: tunnelmallinen 1800-luvun talo, pienimuotoisuus ja hyvä ruoka – jotka kaunis kesäilta vielä kruunasi meidän illastaessa mummolassa.

Talon suhteellisen pienet huoneet on sisustettu johdonmukaisella tyylillä, yksityiskohtia on paljon ja vaikkakin kaikki seinillä olevat esineet ja kuvat eivät ehkä liity talon alkuperäiseen historiaan (kuten eivät myöskään modernit ja mukavat tuolit) kokonaisuus on aidon tuntuinen; illuusio mummolasta ja menneestä ajasta syntyy. Tähän kokonaisuuteen istuu myös loistavasti valoisa ja kaunis lasiveranta pikkuruudullisine ikkunoineen.

Tilasimme (taas) alkuun Skagenit, pääruoaksi naudan ulkofilepihvit ja intouduimme vielä päättämään illallisen jäätelöllä ja kahvilla. Ruoka oli hyvää ja annokset olivat erittäin reilun kokoisia (etenkin jäätelöannos, jossa usko suoriutumisesta oli jo loppua), mutta ruoka ei ollut missään tapauksessa gourmet-tasoa. Se ei kuitenkaan ole oleellista eikä ehkä edes oletusarvona tämäntyyppisessä paikassa. Joskus kokonaisuus on vaan paljon enemmän kuin osiensa summa.

Ravintola on pieni, joten pöytä pitää ehdottomasti varata etukäteen, jotta varmistaa paikkansa.
Pihan kasvihuoneessa on muuten kesäkahvila/kirppis Humlan Café, joka on avoinna päiväsaikaan.

 

3 kahvilaa (…ja listaa seuraavalle kerralle)

Ahvenanmaalla viehättävän kahvilan löytäminen ei ole kovinkaan vaikeaa, joskin etenkin kahviloiden kohdalla on hyvä huomioida, että myös keskellä parasta matkailusesonkia nämä sulkevat ovensa yleensä jo viiden maissa. Tällä kertaa kahvittelimme seuraavissa paikoissa:

Stickstugan

Norråkersvägen 20, Mariehamn
www


Maarianhaminan eteläpuolella sijaitsevan, kauniiden saaristomaisemien Järsön tien loppupäässä sijaitseva puutarhakahvila on ehdottomasti pienen ajelun arvoinen kohde.

Perille saavuttaessa puutarhan kokoa ei ehkä hahmota ihan heti, mutta lyhyt kävely parkkipaikalta kasvihuoneen ohi puiden ja pensaiden suojassa sijaitsevaan kahvilarakennukseen paljastaa alueen laajuuden, ja miten paljon aikaa ja rakkautta on käytetty puutarhan luomiseen.

 Tunnelmallinen kahvilarakennus on varsinainen hyggeilykeidas, jossa kävijät ovat vaikeiden valintojen edessä – vitriinissä kun on runsaasti niin suolaisia kuin makeitakin, kotonaleivottuja kakkuja ja piiraita.


Bagarstugan

Ekonomiegatan 2, Mariehamn
www.bagarstugan.ax

Maarianhaminan keskustassa sijaitseva kahvila edustaa minulle niin tyyliltään, toteutukseltaan kuin valikoimiltaan kahvilatyyppiä, johon usein törmää Ruotsissa: somaa ja kodikasta menneen ajan tyyliä. Takapihalta löytyy pieni terassi.
Olemme käyneet täällä ennenkin ja meille suurin syy tulla uudestaan tähän tunnelmalliseen kahvilaan ovat herkulliset leivonnaiset, joilla makeanhimo talttuu varmasti.


Café Viktor

Torggatan 15, Mariehamn
www.cafeviktor.ax

Niinikäään Maarianhaminan keskustassa sijaitseva Café Viktor on osa laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluu kahvilan lisäksi designia myyvä liike sekä pieni taidegalleria.

Kahvilan vitriini on pullollaan herkullisen näköisiä leivonnaisia, jotka tulevat suoraan yläkerran leipomosta. Makeiden lisäksi tarjolla on myös voileipiä, lounasannoksia ja ruokaisampia piiraita. 
Kahvila on erittäin suosittu, ja lauantai-aamupäivänä jolloin olimme menossa kahvilaaan jono ulottui kadulle asti. Olimme kuitenkin onnekkaita, ja kahden hengen pöytä vapautui juuri jonotettuamme tiskille. Talon toisessa päässä (kaupan toisella puolella) on lisää pöytäryhmiä antiikkihuonekaluilla sisustetussa huoneessa ja kahvilan edustalta löytyy myös jalkakäytävällä muutama pöytä.

 

Seuraavaan kertaan jäivät kahvilalistalta Svarta Katten Maarianhaminassa (jossa olemme aikaisemmalla Ahvenanmaan vierailulla käyneet), Amalias Café ja  Skeppargården Pellas kaffestuga Lemlandissa, Johannas Hembakta Godbyssä sekä Café Kalesch Eckerön Postitalolla.

Mikä näistä vaikuttaa sinun mielestäsi houkuttelevimmalta?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14/11/2021 - 6:27 pm

Indigossa kävimme kesällä itsekin, oikein mainio paikka. Sen sijaan kaksi muuta ravintolaa on vielä käymättä. Emme juurikaan viettäneet Maarianassa tai sen ympäristössä aikaa, vaan tutustuimme Ahvenanmaahan laajemmin. Pub Niska tuli kuitenkin kokeiltua ja saihan sieltä maukasta pizzaa.

Vastaa
Alex | Matkoillablogi.fi 02/12/2021 - 6:31 pm

Seuraavalla kerralla sitten ne kokeiluun! Pub Niskasta saa eittämättä oikein maukasta pizzaa (tai Plåtbrödiä) – ja kyytipojaksi paikallista maltaista…

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet