3+1 pysähdyspaikkaa Itä-Suomessa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Olen aikaisemmin hieman moittinut suomalaisten taukopaikkojen tylsyyttä ja tasapäistymistä ja sitä, että isojen ketjujen taukopaikoille voi olla vaikea löytää vaihtoehtoja. Tämä kesä kuitenkin todisti, että toivoa kuitenkin on.

Tänä kesänä nimittäin totesimme, että omleimaisia ja laadukkaita taukopaikkoja löytyy Suomesta. Tämän kesäisellä Savonlinnan oopperajuhlamatkalla poikkesimme muutamassa helmipaikassa, jotka kaikki ansaitsevat maininnan.

Heinolan Heila

Työmiehentie 35, Heinola (E75-tien Heinolan pohjoinen liittymä 24)
Heilan.fi

Tämä kokonaisuus oli minulle aivan uusi tuttavuus, jonka (pakko tunnusta) löysin hieman puolivahingossa katsoessani mahdollisia taukopaikkoja 4-tien varrella Lahti-Heinola -akselilla. Ja onneksi löysin, sillä…

Heinolan Heila on aivan uskomattoman monipuolinen ja iso taukopaikka,
jossa laadukas lähiruoka ja pientuottajien tuotteet ovat näyttävästi esillä.

Jo paikan koko kertoo, ettei täällä ole kyse mistään pienimuotoisesta puuhastelusta – täällä todistetaan, että tällä saralla voidaan toimia myös isommassa mittakaavassa. Heinolan Heila jakautuu isoon myymäläpuoleen sekä kahvilapuoleen. Myymälässä on todella monipuolinen ja laaja valikoima niin elintarvikkeita, lahjatavaroita, käsitöitä, pien- ja kotileipomoiden tuotteita sekä lihatiski. Tuotteita on sekä lähialueelta että laajemminkin ja myymäläpuolen valikoimaa kuvaa erinomaisesti sana runsas. Erityismaininnan ansaitsee myös erillinen olutosasto, jossa on laaja valikoima pienpanimoiden tuotteita.

Kahvilapuolella silmää ilahduttaa runsas vitriini, jossa tuotteet näyttävät selkeästi paikan päällä tehdyiksi. Erinomaiseksi valinnaksi osoittautui myös kahvin kanssa nautittu kinuski-puolukkapiirakka!

Heinolan Heilan sijainti samalla pihalla ABC’n kanssa on varmaankin loppujen lopuksi ihan hyvä, sillä todennäköisesti näin monet jotka eivät tiedä paikkaa löytävät Heilan ”puolivahingossa”.

Tertin Kartano

Kuopiontie 68, Mikkeli
Tertinkartano.fi

Tertin kartanosta voi varmaankin sanoa, että se kuuluu jo järvi-Suomen ikonisin matkailukohteisiin. Viiden vuoden takaisella oopperamatkalla ihastuimme Tertin kartanoon poiketessamme siellä, joten päätimme tälläkin kertaa poiketa siellä. Vaikka kokonaisuus ihastutti jo edellisellä kerralla tällä kertaa tuntui kuitenkin, että Tertissä oli taas otettu harppaus eteenpäin tuotteen kanssa. Erityisen hauskaa on mielestäni nähdä, kuinka tinkimättömästi ja johdonmukaisesti kartanon tyyli näkyy kaikessa, esim. myös henkilökunnan yhtenäisessä pukeutumisessa.

Tällä kertaa meiltä jäivät muun päiväohjelman takia maistamatta niin Puutarhakahvilan antimet kuin kartanoravintolan lounaspöytäkin, mutta sekä kahvilan vitriini että kartanon tunnelma jättivät tunteen: seuraavalla kerralla!

Keskityimme tällä kertaa kiertämään Tallipuodin puolella, jossa tarjolla on niin sisustustavaraa kuin herkkujakin – kaikki erinomaisen kauniisti esille aseteltuna rustiikissa ympäristössä (myymälä siirtyy talvikaudeksi kahvilan yhteyteen). Piipahdimme myös vanhassa viljamakasiinissa, jossa kesäaikaan toimii pirteän värikäs muotikauppa.

Tiesitkö muuten, että Tertissä voi myös yöpyä?
Pihapiirin punaisessa aitassa on kuusi huonetta, joissa kaikissa on mukavuudet.

Teahouse of Wehmais

Pieksämäentie 234, Juva
Teahouse.fi

Tästä paikasta on puhuttu paljon viime vuosina, enkä ollenkaan ihmettele käyntimme jälkeen.
Suurin syy ihmetykseen on ehkä se, ettei tällaista paikkaa odota löytävänsä keskellä maaseutua, Savon sydänmailta. Teehuoneen emäntä Anna Grotenfelt-Paunonen, joka on muuten yksi Suomen harvoista teesommeliereista, on kuitenkin osoittanut, että tarkkaan harkitulla ja persoonallisella liikeidealla voi menestyä myös kehä kolmosen ulkopuolella. Kartanon pihapiirin vanhaan hevostalliin on rakennettu elämyskeskus, jossa kaiken keskiössä on tee – erilaisia teelajeja on tarjolla toista sataa!

Me poikkesimme teelle ilman ennakkovarausta, ja totesimme saapuessamme, että teehuone ON suosittu; täydestä alakerrasta ei puolenpäivän aikaan enää löytynyt paikkoja, joten meidän ohjattiin tallin yläkertaan, jossa tyylissä yhdistyivät ruusukupit ja Aallon satulavyötuolit – mielestäni varsin onnistuneesti. Koska hotelliaamiaisesta ei vielä ollut kovinkaan pitkä aika, valitsimme listalta raparperipiirakan, jossa sekä koostumus että maku olivat aivan omaa luokkaansa. Eikä teessäkään ollut moittimista – päinvastoin: täällä jos jossakin ymmärsi että teelaaduissa on todellakin eroja,

Teahouse of Wehmaisin kohdalla on hyvä huomioida, että pöytävaraus on tarpeen tehdä mikäli haluaa varmistaa paikan omaan matkaohjelmaan sopivaan aikaan. Kannattaa myös muistaa, että Afternoon Tea-kattaukset pitää varata ennakkoon ja että talvikaudella teehuone ei ole avoinna joka päivä.
Teahouse of Wehmaisissa tarjolla on myös tilauksesta erilaisia teemaisteluita, jossa tee yhdistetään esim. suklaaseen, illalliseen tai juustoihin!

Kahvilasta poistutaan teekaupan kautta, jossa on mahdollisuus ostaa mukaan niin tarjolla olevia teelaatuja että kaikkea teenjuontiin liittyvää sihdeistä ja teekannuista ruusukuppeihin. Kertakaikkisen viehättävä kokonaisuus joka ansaitsee poikkeamisen kun seudulla liikkuu!

+ Rapion Mylly

Rapiontie 148, Paatela (Juva)
HUOM! Rapion Myllykahvila on avoinna vain keskikesällä.
Rapiontuote.fi

Vuonna 1812 perustettu Rapion Mylly kuuluu Suomen vanhimpiin, yhä toimiviin teollisuuslaitoksiin, jota pyörittää tällä hetkellä Härkösen suvun neljäs polvi. Yli 200 vuotta Rapionjoen kosken varrella toiminut mylly pitää kuitenkin tietää, sillä Juva-Savonlinna -tieltä (Vt 14) on noin puolentoista kilometrin matka pientä metsätietä pitkin idylliseen myllymaisemaan. Viitoitus valtatieltä on kuitenkin hyvä kummastakin suunnasta lähestyttäessä, ja tällaisen kahvipaikan takia tekee mielellään pienen mutkan.
Myllykahvilan vitriini on todellinen ilo silmälle niin monipuolisuudessaan kuin itseleivottujen tuotteiden toteutuksessa. Kahvilan vieressä toimii pieni myllypuoti, jossa myynnissä on myllyn tuotteita ja pihapiirissä on myös kesäteatteritoimintaa.

(Tämän postauksen otsikkokuva on Rapion Myllyn pihalta, kosken padolta.)

Mitkä ovat sinun pysähdyspaikkavinkkisi Suomessa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 16/09/2023 - 5:56 pm

Heh, enpä itse varsinkaan Heinolaa miellä Itä-Suomeksi enkä kyllä Mikkeliäkään. Tosi kivat pysähdyspaikat nostit niistä kuitenkin esiin. Jaa a, eipä nyt tule mitään erityistä mieleen, mutta joskus sitä yllättyy todella positiivisesti.

Vastaa
Alex 28/09/2023 - 7:00 pm

Kaikki on suhteellista ja myönnän ettei määritelmä otsikoidessani ollut itsellenikään ihan helppoa kun nostamani kohteet olivat melko laajalla alueella.
Pitää paikkansa – joskus yllättyy positiivisesti ja sehän on aina yhtä mukavaa!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet